Sector | Veehouderij Vleesveehouderij
Vleesveehouders, hun afnemers en toeleveranciers vinden hier een antwoord op de vraag: 'wat kan ILVO voor mij betekenen?' U krijgt een kort overzicht van relevante expertise, analyses, infrastructuur en de professionele aanpak die ILVO typeert. Voor specifieke diensten en vragen rond samenwerking kan u bij het Rundveeloket terecht.
Ga naar RundveeloketSnel naar
Wat doet ILVO?
-
ILVO doet chemische en fysische analyses van ruwvoeders, krachtvoedergrondstoffen, nevenproducten en mengvoeders. ILVO geeft advies i.v.m. goed inkuilpraktijken, schat de energie- en eiwitwaarde van rundveevoeders in, test de pensstabiliteit en darmbeschikbaarheid van pensbestendige producten en onderzoekt het effect van voedermiddelen of additieven op de pensfermentatie.
> Bekijk het aanbod voederanalyses
> Lees ook wat ILVO doet voor voederproductie
-
In de experimentele Food Pilot van ILVO en Flanders’ FOOD kunnen voedingsbedrijven terecht voor vragen rond voedselverwerking, proces- en receptontwikkeling en analyses rond voedselveiligheid, -authenticiteit en -kwaliteit. Voor hoeveverwerkers bestaat hiervoor een specifiek subsidiekanaal: de 'KRATOS innovatiesteun voor hoeveverwerkers'.
> Bekijk het overzicht voedingsanalyses
> Lees ook wat ILVO doet voor voedingsproducenten
-
ILVO heeft een labo voor chemische analyse van dierlijke producten: faeces, urine, vlees, bloed, pensvocht.
> Bekijk het overzicht van diergerelateerde analyses
-
ILVO heeft veel ervaring met het meten en evalueren van emissies van ammoniak, geur, fijne stof en broeikasgassen in en rond stallen, evenals van hun mogelijke reductiestrategieën. Reductie van enterische emissies (methaan) bij rundvee is een van de speerpunten van het klimaatonderzoek op ILVO. ILVO kan in vivo proeven uitvoeren om de emissie van methaan maar ook lachgas, ammoniak en CO2 van individuele koeien te meten. Daarnaast kan ILVO ammoniakemissies meten bij rundvee onder praktijkomstandigheden (in stroboxen). ILVO geeft bovendien advies en ondersteunt de betrokken sectoren en overheden bij de ontwikkeling én evaluatie van (ammoniak)emissiearme stalsystemen.
> Meer info over het ILVO klimaatonderzoek: Expertisecentrum Landbouw & Klimaat
> Bekijk de lijst Ammoniak-emissiereducerende maatregelen en technieken (PAS)
-
ILVO doet onderzoek naar het effect van verschillende soorten voeding, weersomstandigheden (hittestress), (weide)management, stalomgeving en -inrichting (o.a. ligboxen) op het welzijn, gedrag, de fysiologie en morfologie van melk- en vleesvee. ILVO biedt wetenschappelijke expertise en meet-technische ondersteuning aan bij beoordelingen van dierenwelzijn in zowel experimentele als praktijkomstandigheden. Ook praktijkgerichte opleidingen, al dan niet in samenwerking met externe experten, behoren tot de mogelijkheden. Gekende voorbeelden zijn het Welfare Quality© Protocol en Low Stress Stockmanship.
-
ILVO streeft naar bestaanszekerheid en een stabieler inkomen voor alle schakels in de agrovoedingsketen, door economische bedrijfs- en sectoranalyse, onderzoek naar rendabiliteit, toegevoegde waarde, concurrentie op de markt, organisatie van afzet, consumentvoorkeuren en de rol van steden en gemeenten. Om de theoretische kennis uit het onderzoek om te zetten in beslissingsondersteunende adviezen voor bedrijfsleiders, bouwt ILVO handige webapplicaties en tools.
Hoe werkt ILVO?
Met bovenstaand pallet aan expertises en een moderne onderzoeksinfrastructuur wil ILVO alle stakeholders in de Vlaamse vleesveehouderij ondersteunen: de primaire producent, toeleverende en verwerkende industrie, distributieketen, overheden en de consument. Hedendaagse uitdagingen worden behandeld door ervaren professionals. Samen met de betrokken ketenactoren werken zij aan oplossingen op maat.
Uw aanspreekpunt: het Rundveeloket
Het Rundveeloket is het aanspreekpunt bij uitstek voor vragen over vleesveehouderij. Het antwoord is steeds objectief, onafhankelijk en wetenschappelijk onderbouwd. Door deel te nemen aan studiedagen en infomomenten maar ook via publicaties in de vakpers, een up-to-date online kenniscentrum, de Rundveeloket-website en een driemaandelijkse (gratis) nieuwsbrief, houdt het Rundveeloket u op de hoogte van de laatste onderzoeksresultaten.
Tot slot luistert het Rundveeloket graag naar uw bezorgdheden, om ze te vertalen naar concrete onderzoeksvragen en daarvoor de nodige partners rond de tafel te brengen.
Uw ILVO garantie
- Wetenschappelijk onderbouwde oplossingen
- Individuele en/of co-creatieve begeleiding van innovatietrajecten
- Vertrouwelijke behandeling
- Duidelijk interpreteerbare resultaten bruikbaar in de dagelijkse praktijk
- Technologische ondersteuning in diverse bedrijfsprocessen
- Gespecialiseerde analyses in het Animal Marine Laboratory (ANIMALAB)
Gespecialiseerde onderzoeksinfrastructuur
- 6 GUK’s (gasuitwisselingskamers) voor onderzoek naar emissies van rundvee (methaan, CO2, lachgas en ammoniak).
- Onderzoeksstal voor metingen van ammoniakuitstoot in huisvesting op stro.
Alle ILVO expertises ter beschikking
ILVO werkt interdisciplinair en heeft een netwerk van living labs die nauw met elkaar samenwerken. Een probleem of vraag wordt vanuit verschillende hoeken bekeken door ILVO experts in verschillende disciplines. De brede en systematische aanpak en de open cultuur die ILVO typeren, staan hiervoor garant.
Met
het Living lab
Veehouderij wil ILVO de innovatie en valorisatie van onderzoek versnellen
en bereikbaar maken voor alle actoren in de veehouderij. Niet alleen veehouders
maar ook alle mogelijk toeleveranciers en verwerkers kunnen via kennisuitwisseling
en experimenten hun ideeën en verbeterpunten uitwerken.