Onderzoeksproject Het bevorderen van green nudging voor land- en bosbouw

In uitvoering PRUDENT
Farm ilustration (c) project prudent

Contacteer onze expert

Algemeen kader

In welke mate is nudging effectief om duurzame landbouw- en bosbouwpraktijken te laten adopteren? en krijgen deze praktijken ook meer kan op implementatie door sociale innovaties en duidelijk uitgewerkte, al dan niet nieuwe businessmodellen? Dat zijn de onderzoeksvragen in het Europese PRUDENT project (2024-2028). Het doel is om duidelijk te krijgen onder welke condities en aanpak een vrijwillige overstap naar nieuwe praktijken in de landbouw haalbaar is, naast de meer verplichtende, en of financiële aanpak vanwege de overheden. De Vlaamse onderzoekspartner werkt vooral op de deelsector rundveehouderij.

Onderzoeksaanpak

We identificeren bestaande groene nudges, sociale innovaties en bedrijfsmodellen door middel van literatuuronderzoek en enquêtes. Een selectie van groene nudges passen we aan of creëren we vanaf nul, via een participatief proces. PRUDENT past ze toe in de context van 4 sectoren: Vlaamse rundveesector (BE), Finse bosbouwsector (FI), Italiaanse wijnbouwsector (IT) en Litouwse akkerbouwsector (LT). Deze nudges komen als test terecht in een real-life setting (d.w.z. veld- en natuurlijke experimenten). Ook de (innovatieve) businessmodellen en de sociale innovaties worden in een participatieve setting ontwikkeld. We informeren intesief de beleidsmakers over de cases en bevindingen.

Relevantie/Valorisatie

Groene nudges, sociale innovaties en businessmodellen die duurzame praktijken en technologieën valoriseren, kunnen de bereidheid van boeren om dergelijke praktijken toe te passen, vergroten. Veranderingen die men vrijwillig omarmt, in plaats van na verplichtingen, werken vaak beter en kennen een grotere motivatie.