Sector | Veehouderij Pluimvee- en konijnenhouderij
Pluimvee- en konijnenhouders, hun afnemers en toeleveranciers vinden hier een antwoord op de vraag: 'wat kan ILVO voor mij betekenen?' U krijgt een kort overzicht van relevante expertise, analyses, infrastructuur en de professionele aanpak die ILVO typeert. Voor specifieke diensten en vragen rond samenwerking kan u bij het Pluimveeloket terecht.
Ga naar PluimveeloketSnel naar
Wat doet ILVO?
-
ILVO doet management-, voeder-, verterings- en registratieproeven met leghennen, vleeskippen, moederdieren, kalkoenen en konijnen (voedsters & vleeskonijnen). Daarbij worden o.a. productieresultaten, diergezondheids- en dierenwelzijnsparameters, en productkwaliteit (vlees en ei) opgevolgd.
> Bekijk het aanbod co-creatie pluimvee- en konijnenhouderij
-
ILVO heeft uitgebreide expertise in het formuleren van voeders voor pluimvee en konijnen. Voor specifieke proeven produceert ILVO zelf proefvoeders (incl.pelleteren) in de maalderij. ILVO doet analyses naar de samenstelling en in vitro verteerbaarheid van voedermiddelen om de energie- en eiwitwaarde in te schatten. Ook de viscositeit van voedermiddelen wordt bepaald.
> Bekijk het aanbod voederanalyses
> ILVO is partner van het Feed Design Lab -
ILVO heeft een labo voor chemische analyse van dierlijke producten zoals excreties, bloed, bot, intermediaire producten (o.a. darminhoud) en dierlijke eindproducten (vlees en ei).
> Bekijk het overzicht van diergerelateerde analyses
-
ILVO heeft expertise in het meten van vleeskwaliteit (o.a. pH, kleur, drip-, dooi- en kookverliezen, scheurkracht), externe eikwaliteit (o.a. breuksterkte, schaal- en cuticuladikte, schaaldoorbuiging, haarscheurtjes) en interne eikwaliteit (dooierkleur, albumenhoogte). ILVO heeft bovendien expertise in de organisatie van smaakpanels, allergenendetectie, analyses rond voedselveiligheid en microbiologische, fysische en/of chemische kwaliteit en reiniging en ontsmetting van productiesites. In de experimentele Food Pilot van ILVO en Flanders’ FOOD kunnen voedingsbedrijven en hoeveverwerkers tot slot terecht voor vragen rond voedselverwerking, proces- en receptontwikkeling. Voor hoeveverwerkers bestaat hiervoor een specifiek subsidiekanaal: de 'KRATOS innovatiesteun voor hoeveverwerkers'.
> Bekijk het overzicht voedingsanalyses
> Lees ook wat ILVO doet voor voedingsproducenten
-
ILVO doet onderzoek naar het effect van verschillende voedersamenstellingen en additieven/supplementen, weersomstandigheden (hittestress), management, huisvestingssysteem, stalomgeving en -inrichting op gezondheid, welzijn, gedrag, fysiologie en morfologie van pluimvee en konijnen. ILVO biedt ook wetenschappelijke expertise, meet-technische ondersteuning en opleiding aan rond beoordeling van dierengezondheid in zowel experimentele als praktijkomstandigheden. Opleidingen gebeuren al dan niet in samenwerking met externe experten.
-
ILVO heeft veel ervaring met het meten en evalueren van emissie van ammoniak, geur, fijne stof en broeikasgassen in en rond stallen, evenals van hun mogelijke reductiestrategieën. Ook modellering van luchtstromingen in en rond stallen behoort tot de expertise. ILVO geeft bovendien advies en ondersteunt de betrokken sectoren en overheden bij de ontwikkeling én evaluatie van emissiereducerende stalsystemen.
> Bekijk de lijst Ammoniak-emissiereducerende maatregelen en technieken (PAS)
-
ILVO onderzoekt het potentieel van nieuwe voederteelten zoals veldbonen en andere lokale eiwitbronnen zoals algen en insecten voor Vlaamse landbouwbedrijven. Daarbij wordt gekeken naar opbrengst, teeltrotatie en rendabiliteit, maar ook inpasbaarheid in Vlaamse voederrantsoenen, dierprestaties en -emissies. Meer lokale eiwitrijke grondstoffen in rantsoenen verwerken om het aandeel geïmporteerde soja te beperken is een van de speerpunten van het klimaatonderzoek op ILVO.
> Meer info over het ILVO klimaatonderzoek: Expertisecentrum Landbouw & Klimaat
> Lees ook wat ILVO doet voor voederproductie
-
ILVO doet onderzoek naar watergebruik in de landbouw. Letterlijk ruimte maken voor water staat daarbij centraal, zodat water de kans krijgt te infiltreren in de bodem, water kan worden gebufferd voor droge periodes en water kan worden opgevangen om te hergebruiken. Water is een belangrijk speerpunt in het klimaatonderzoek op ILVO.
> Meer info over het ILVO klimaatonderzoek: Expertisecentrum Landbouw & Klimaat
> Lees ook het dossier Water in de landbouw
-
ILVO streeft naar bestaanszekerheid en een stabieler inkomen voor alle schakels in de agrovoedingsketen, door economische bedrijfs- en sectoranalyse, onderzoek naar rendabiliteit, toegevoegde waarde, concurrentie op de markt, organisatie van afzet, consumentvoorkeuren en de rol van steden en gemeenten. Om de theoretische kennis uit het onderzoek om te zetten in beslissingsondersteunende adviezen voor bedrijfsleiders, bouwt ILVO handige webapplicaties en tools.
-
ILVO heeft expertise in agroforestry of boslandbouw, agro-ecologie en ook biologische veehouderij. In dat kader onderzoekt ILVO o.a. hoe dierlijke en plantaardige productie op bedrijven of tussen bedrijven kan worden geïntegreerd, om nutriëntenkringlopen (mest - voeder) te sluiten.
> Lees ook wat ILVO doet voor de biologische landbouw
> Lees ook het dossier Agroforestry
Hoe werkt ILVO?
Met bovenstaand pallet aan expertises en een moderne onderzoeksinfrastructuur wil ILVO alle stakeholders in de Vlaamse pluimvee- en konijnenhouderij ondersteunen: pluimvee- en konijnenhouders, toeleverende en verwerkende industrie, distributieketen, onderzoeks- en onderwijsinstellingen, overheden, consumenten en burgers. Hedendaagse uitdagingen worden behandeld door ervaren professionals. Samen met de betrokken ketenactoren werken zij aan oplossingen op maat.
Uw aanspreekpunt: het Pluimveeloket
Het Pluimveeloket is het aanspreekpunt bij uitstek voor uw concrete vragen over de pluimvee- en konijnenhouderij. Het antwoord is steeds objectief, onafhankelijk en wetenschappelijk onderbouwd. Door deel te nemen aan studiedagen en infomomenten maar ook via publicaties in de vakpers, een up-to-date online kenniscentrum, de Pluimveeloket-website en een driemaandelijkse (gratis) nieuwsbrief, houdt het Pluimveeloket u op de hoogte van de laatste onderzoeksresultaten en sectorinfo.
Tot slot luistert het Pluimveeloket graag naar uw bezorgdheden, om ze te vertalen naar concrete onderzoeksvragen en daarvoor de nodige partners rond de tafel te brengen.
Uw ILVO garantie
- Wetenschappelijk onderbouwde oplossingen
- Individuele en/of co-creatieve begeleiding van innovatietrajecten
- Vertrouwelijke behandeling van uw vraag
- Duidelijk interpreteerbare resultaten bruikbaar in de dagelijkse praktijk
- Technologische ondersteuning in diverse bedrijfsprocessen
- Gespecialiseerde analyses in het Animal Marine Laboratory (ANIMALAB)
Gespecialiseerde onderzoeksinfrastructuur
- Diverse vleeskuikenstallen met ruimte voor in totaal 7.200 vleeskuikens.
- Leghennenstal met ruimte voor ca. 1.100 leghennen (verrijkte kooien).
- Vleeskuikenstal aanpasbaar naar huisvesting voor 720 kalkoenen.
- 2 mobiele kippenstallen met ruimte voor 220 (bio-)leghennen of (bio-)vleeskuikens.
- 120 units voor verteringsonderzoek.
- Parkhuisvesting voor 112 voedsters en speenkonijnen.
- Eigen maalderij voor productie proefvoeders (incl. pelleteren).
Alle ILVO expertises ter beschikking
ILVO werkt interdisciplinair en heeft een netwerk van living labs die nauw met elkaar samenwerken. Een probleem of vraag wordt vanuit verschillende hoeken bekeken door ILVO experts in verschillende disciplines. De brede en systematische aanpak en de open cultuur die ILVO typeren, staan hiervoor garant.
Met het Living lab Veehouderij wil ILVO de innovatie en valorisatie van onderzoek versnellen en bereikbaar maken voor alle actoren in de veehouderij. Niet alleen veehouders maar ook alle mogelijk toeleveranciers en verwerkers kunnen via kennisuitwisseling en experimenten hun ideeën en verbeterpunten uitwerken.