ILVO gaat de strijd aan tegen malnutritie. Onderzoek dat een diverser aanbod van veilig en duurzaam geproduceerd voedsel mogelijk maakt, is een belangrijke focus.
Voeding en gezondheidInstituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek
Sectoren
Thema's
-
-
ILVO werkt aan een diervriendelijke productie die een lage milieu-impact combineert met een fair rendement en een gezond product met een lekkere smaak.
Rol van dierlijke productie in de maatschappij -
ILVO ontwikkelt tools en trajecten om landbouw-, visserij- en voedingsbedrijven naar betere verdienmodellen te begeleiden.
Rendabele en veerkrachtige voedingssystemen -
Er is nood aan een grondige maatschappelijke discussie over het gebruik van open ruimte. ILVO wil het debat voeden met correcte data en het potentieel van innovatieve oplossingen voor ruimtegebruik verkennen.
Landbouw en platteland in een verstedelijkte samenleving -
ILVO zet zijn expertise, kennis en infrastructuur in om versnelling te brengen in de bio-economie in Vlaanderen. Daarbij en daarnaast zoekt ILVO maximaal naar oplossingen voor het sluiten van kringlopen.
Kringlopen en bio-economie -
Duurzame intensivering in de landbouw vraagt om integratie van verschillende databronnen en implementatie van effectieve technologieën. ILVO neemt hierin op Vlaams en zelfs Europees niveau een leidende rol op.
Precisielandbouw en datatechnologie -
ILVO erkent het belang van de bodem als strategisch belangrijkste productiemiddel en zet het daarom centraal in het onderzoek naar duurzame, plantaardige productie.
Gezonde bodem en gewassen -
ILVO onderzoekt hoe eiwitdiversificatie kan bijdragen tot een evenwichtige, smaakvolle, gezonde en veilige voeding voor een groeiende wereldbevolking en dat binnen een duurzaam en economisch rendabel kader.
Eiwitdiversificatie -
ILVO en het Expertisecentrum Landbouw & Klimaat (ELK) zetten zich in voor een voedingsketen die milieuvriendelijk, klimaatrobuust en rendabel is.
Op naar een klimaatslimme voedingsproductie -
ILVO zet in op de duurzame exploitatie van natuurlijke hulpbronnen uit de zee en op de innovatieve monitoring van de gevolgen van die exploitatie op het mariene ecosysteem.
Mariene productie en marien milieu




Onderzoeksprojecten
ILVO heeft een breed internationaal netwerk en is actief in tal van consortia en projecten.
Vind een onderzoeksproject OnderzoeksportaalDossiers
In de ILVO dossiers krijgt u een handig overzicht van alle beschikbare informatie, contactpersonen en publicaties per topic.
Vind een dossierLiving Labs
ILVO bouwt zijn rol als toekomst- en vraaggericht kenniscentrum uit in thematische living labs. Er zijn er vandaag zes op ILVO.
Living LabsNieuws
Meer dan zeventig organisaties bundelen de krachten voor beter welbevinden onder landbouwers
Status van de vispopulaties in Europa - Enige verbetering, klimaatverandering is een dreiging
DjustConnect datasnelweg versnelt de Vlaamse data-economie, een koploper in Europa

Data uit melkfactuur automatisch naar boekhoudpakket: administratieve vereenvoudiging door datadelen in zuivelsector
Capaciteit van Food Pilot in Melle versterkt: Extra testhal en 7 nieuwe piloottoestellen voor begeleiding van bedrijven.

Bijenvriendelijke rozen
Agenda
Bijenvriendelijke rozen in de Plantentuin van Meise
Inschrijvingen afgelopen en volzet *Roza’s, Roosjes, Rosalies, Deroose, Rosales of andere prachtige (achter)namen met verwijzing naar rozen.
Digitalisatie in de melkveehouderij
Digitalisatie in de melkveehouderij - met netwerk lunch
Save-the-date: kick-off event Natuurherstel in het Belgische deel van de Noordzee

Onze Noordzee ziet er van bovenaf uit als een uniforme watermassa. Onder het wateroppervlak schuilt er echter een grote verscheidenheid aan ...
Demonamiddag smart farming en robotisatie
Demonamiddag Smart Farming en Robotisatie - met netwerk lunch
Congress - Where Engineering Meets Veterinary Medicine

The Vlaamse Buiatrie Vereniging and IE-NET Ingenieursvereniging are convinced that veterinarians and engineers working in cattle farming, ha...
Van biocomponenten naar toepassingen

Ben jij producent en wil je de omschakeling maken naar biobased? Denk je er bv. aan om jouw bouwmateriaal van gras in plaats van beton te ma...