Sector | Mariene sector Zand, bagger en wind
Bedrijven, overheden en wetenschappelijke instellingen bezig met de duurzame exploitatie van zand, grind, windenergie, baggerstortwerken en kustverdediging vinden hier een antwoord op de vraag: 'wat kan ILVO voor mij betekenen?' U krijgt een kort overzicht van relevante expertise, analyses, infrastructuur en de professionele aanpak die ILVO typeert. Voor specifieke diensten en vragen rond samenwerking kan u bij het Marien Living Lab terecht.
Ga naar Marien Living LabSnel naar
Wat doet ILVO?
-
ILVO meet en evalueert de individuele én cumulatieve impact van de verschillende menselijke activiteiten op zee: visserij, aquacultuur, bagger- en zandwinning, windmolenparken enz. Dat gebeurt op maat van bedrijven en de activiteiten, aan de hand van gegevens over macrobenthos, epibenthos, vis en plankton in verschillende habitats. ILVO gebruikt daarvoor steeds de best beschikbare technologieën volgens geaccrediteerde procedures. Ook de effecten van mitigerende maatregelen worden onder de loep genomen. Tegelijkertijd bouwt ILVO al decennialang aan bijzonder waardevolle lange termijnreeksen (data) over het bodemleven van het Belgisch deel van de Noordzee.
-
De groei van de Blauwe economie zorgt voor opportuniteiten in natuur-inclusief bouwen van offshore installaties en ontwerp van natuur-gebaseerde systemen voor kustverdediging. ILVO biedt diepgaande expertise over het functioneren van mariene ecosystemen en specifieke mariene soorten. Die expertise kan ingebouwd worden bij design, planning en uitvoering van dergelijke projecten.
-
De uitvoering van grootschalige projecten in de Noordzee en andere zeegebieden wordt voorafgegaan door pilootprojecten met wetenschappelijke insteek. ILVO heeft expertise in het ontwerp en experimenteel design van dergelijke pilootprojecten.
-
De mariene ruimte moet gedeeld worden door een groeiend aantal gebruikers. ILVO spoort mogelijke conflicten op en onderzoekt mogelijkheden tot gedeeld ruimtegebruik. Deze kennis wordt vertaald in raadpleegbare tools en advies op lokaal en Europees niveau.
Hoe werkt ILVO?
Visie: bouwen met de natuur en leven met klimaatverandering
Met
expertise en wetenschappelijke begeleiding wil ILVO ondernemers ondersteunen om
blauwe ecosysteemdiensten uit te bouwen. De focus daarbij ligt op natuur-inclusief
werken, zoals natuurlijk kustverdediging, geïntegreerde aquacultuursystemen en
natuur-inclusieve offshore windmolenparken. ILVO benadrukt bovendien het belang
van klimaatadaptatie en -mitigatie bij (toekomstige) mariene activiteiten. Niet
alleen monitoring is daarvoor nodig, maar ook co-creatieve innovatie.
Uw aanspreekpunt: Marien Living Lab
Het Marien Living Lab van ILVO streeft naar versnelde en duurzame innovatie in de blauwe sectoren, volgens het principe van co-creatie. ILVO luistert naar u, analyseert uw vraag of uitdaging, en gaat samen met u op zoek naar een (hoogtechnologische) oplossing en een concreet project, met geschikte partners en financiering. ILVO volgt de uitvoering van het gezamenlijke traject wetenschappelijk op.
Uw ILVO garantie
- Wetenschappelijk onderbouwde oplossingen
- Individuele en/of co-creatieve begeleiding van innovatietrajecten
- Vertrouwelijke behandeling van uw vraag
- Duidelijk interpreteerbare resultaten bruikbaar in de dagelijkse praktijk
- Technologische ondersteuning in diverse bedrijfsprocessen
Gespecialiseerde onderzoeksinfrastructuur
- Geaccrediteerd labo voor analyse van fauna die in de bodem leven (macrobenthos)
- Labo voor analyse van vis en fauna op de zeebodem (epibenthos)
- Geaccrediteerd labo voor chromatografische analyses
- Ruimte en expertise voor ontwikkeling van methodes, meettoestellen en experimentele proeftanks op maat van specifieke onderzoeksprojecten
- Toegang tot onderzoeksvaartuigen: ILVO werkt nauw samen met het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en Operationele Directie Natuurlijk Milieu (OD Natuur) voor bemonsteringen op zee, met respectievelijk de onderzoeksvaartuigen Simon Stevin en Belgica.
Ruim netwerk
ILVO maakt actief deel uit van De Blauwe Cluster. Op internationaal niveau werkt ILVO nauw samen met ICES, de International Council for the Exploration of the Sea.
Alle ILVO expertises ter beschikking
ILVO werkt interdisciplinair en heeft een netwerk van living labs die nauw met elkaar samenwerken. Een probleem of vraag wordt vanuit verschillende hoeken bekeken door ILVO experts in verschillende disciplines. De brede en systematische aanpak en de open cultuur die ILVO typeren, staan hiervoor garant.