Sector Voedingsproductie
Ondernemers en werknemers uit de voedingsindustrie vinden hier een antwoord op de vraag: 'wat kan ILVO voor mij betekenen?' U krijgt een kort overzicht van relevante expertise, analyses, infrastructuur en de professionele aanpak die ILVO typeert. Voor meer info en specifieke vragen kan u bij de Food Pilot van ILVO en Flanders' FOOD terecht.
Ga naar Food PilotSnel naar
Wat doet ILVO?
-
ILVO bepaalt voedingswaarde, houdbaarheid en allergenen voor vermelding op het etiket van producten. Daarnaast voert ILVO geavanceerde analyses uit voor complexere voedingsvraagstukken zoals beheersing van voedingspathogenen, reiniging en desinfectie van de productiesite, geur- en smaakafwijking van voeding, residudetectie, bepaling van genetisch gewijzigde organismen (GGO’s), enz. Meer dan 80 analyses vallen onder accreditatie en een veelvoud gebeurt in geaccrediteerde omgevingen.
> Bekijk het overzicht van voedingsanalyses
-
In de Food Pilot van ILVO en Flanders' FOOD worden food (en non-food) producties gesimuleerd op semi-industriële schaal. Er zijn meer dan 50 toestellen beschikbaar, waarmee een zeer breed gamma van bewerkingen mogelijk is voor zuivel, vlees, vis, soepen, sauzen, plantaardige producten, bakkerij en chocolade, snacks en diervoeders. Via innovatieve verwerkingstechnologieën zoeken de voedingstechnologen naar tijd-, kosten- en energiebesparingen die tegelijk smaak en geur, voedingswaarde, voedselveiligheid en functionele eigenschappen van grondstoffen maximaal behouden.
> Meer info: Foodpilot.be
-
ILVO en het team van de Food Pilot organiseren op regelmatige basis demo’s van innovatieve technologieën, seminaries over voedingsonderzoek en netwerkmomenten voor specifieke sectoren. Houd de agenda in de gaten en schrijf u in op de Food Pilot-nieuwsbrief om niets te missen.
-
Zowel op vlak van hardware als software (datamanagement) inspireert en ondersteunt ILVO bedrijven in hun transitie naar industrie 4.0. Hierbij wordt speciale aandacht besteed aan de connectiviteit van processen binnen het bedrijf en doorheen de keten. Internet of Things (IoT) en big data analytics vormen hierbij de basis. ILVO beschikt bovendien over een eigen atelier om sensoren te valideren, prototypes te bouwen en verschillende oplossingen te testen. Via testopstellingen in de Food Pilot kunnen ze vervolgens in de praktijk geëvalueerd worden.
> Meer info en praktijkvoorbeelden: Living Lab Agrifood Technology
-
ILVO zet sensoren en data-analyse in om variabiliteit binnen productstromen voor of tijdens verwerking in kaart te brengen of anomalieën te detecteren. Een voorbeeld is gebruik van hyper- en multispectrale camera’s en spectrometers voor het snel, contactloos en niet-destructief inschatten van verschillende kwaliteitsparameters van ruwe productstromen of voedingsproducten.
> Meer info en praktijkvoorbeelden: Living Lab Agrifood Technology
-
ILVO heeft ruime expertise in de teelt en kweek van primaire plantaardige en dierlijke grondstoffen. Daarbij zoekt ILVO steeds naar nieuwe potentiële teelten of grondstoffen voor de Vlaamse primaire sectoren, waarvoor concreet een vraag bestaat in de voedingsindustrie of bio-economie. ILVO heeft een breed netwerk in de agrovoedingsindustrie en kan dat inzetten voor de ontwikkeling van nieuwe lokale afzetketens.
> Lees ook wat ILVO doet voor tuinbouw & sierteelt, akkerbouw, varkenshouderij, pluimvee- en konijnenhouderij, melkveehouderij, vleesveehouderij, visserij en aquacultuur
-
ILVO streeft naar een nutritioneel evenwichtige, veilige en smaakvolle voeding voor een groeiende wereldbevolking en dit binnen een duurzaam en economisch gezond kader. Er is expertise in doelgroepenvoeding, voedingsfysiologie bij het (mini)varken als model voor de mens, consumentenacceptatie, levenscyclusanalyse, enz. ILVO heeft niet de ambitie om zelf klinisch gezondheidsonderzoek te doen, maar zoekt naar allianties met de gezondheidssector. Zo zette ILVO een belangrijke stap als medeoprichter van NuHCaS, een open onderzoeks- en innovatiecentrum dat de disciplines Nutrition, Health en Care samenbrengt in een systemische benadering.
> Lees ook het dossier Voeding en gezondheid
-
Niet elk vraagstuk vergt piloottesten of uitgebreide labo-analyses. Soms is het antwoord ook in de wetenschappelijke literatuur te vinden. ILVO heeft hiervoor een ruim overzicht van beschikbare wetenschappelijk kennis rond voedselverwerking, -veiligheid, -authenticiteit, en -kwaliteit.
Hoe werkt ILVO?
Met bovenstaand breed pallet aan expertises en een moderne onderzoeksinfrastructuur wil ILVO bedrijven in de agrovoedingssector ondersteunen. Wij helpen u met vragen zoals:
- Ik wil mijn productie opschalen, welke productietechnologie heb ik nodig?
- Wat is de houdbaarheid van mijn product? Kan ik die verbeteren?
- Wat moet er op het etiket staan? Wat is de nutritionele waarde van mijn product?
- Ik heb een probleem met Salmonella en Listeria. Hoe kan ik mijn productieomgeving reinigen en desinfecteren om besmetting te vermijden?
- Hoe kan ik aantonen dat mijn product geen residuen, GGO's of allergenen bevat?
- ...
Voor kleine en grote voedingsbedrijven
Jaarlijks voeren ILVO en de Food Pilot meer dan 500 voedingsproeven en meer dan 20.000 voedingsanalyses uit voor meer dan 400 bedrijven, labo’s en overheden. Zowel grote bedrijven, kleine bedrijven, starters als hoeveverwerkers zijn welkom.
ILVO helpt u met het vinden van eventuele subsidies, ook als u een buitenlands bedrijf hebt. Voor hoeveverwerkers bestaat er een specifiek subsidiekanaal: de 'KRATOS innovatiesteun voor hoeveverwerkers'. Hiermee kan u bij de Food Pilot diensten kopen ter waarde van maximaal 1.500 euro, bv. voor begeleiding in de ontwikkeling van een nieuw recept of het verbeteren van een verwerkingsproces of product.
Bekijk hieronder een video over die KRATOS steun en wat het voor een hoeveverwerker kan betekenen, of lees de KRATOS infoflyer.
Uw ILVO en Food Pilot garantie
- Gratis intake gesprek, waarbij we uw probleem analyseren en een eerste advies formuleren over de nodige stappen, productieapparatuur, recepten en aandachtspunten.
- 80 voedingsdeskundigen en meer dan 300 experts in de brede agrovoedingssector.
- Wetenschappelijk onderbouwde oplossingen die bruikbaar zijn in UW praktijk.
- Confidentiële behandeling van uw vraag.
- Mogelijkheid om verschillende subsidies aan te wenden.
Bekijk hieronder een video over de Food Pilot.
Lees ook de brochure Aan de slag in de Food Pilot.
Alle ILVO expertise ter beschikking
ILVO werkt interdisciplinair en heeft een netwerk van living labs die nauw met elkaar samenwerken. Een probleem of vraag wordt vanuit verschillende hoeken bekeken door ILVO experts in verschillende disciplines. De brede en systematische aanpak en de open cultuur die ILVO typeren, staan hiervoor garant.
De Food Pilot maakt deel uit van dit netwerk van Living labs en werd in het leven geroepen op initiatief van ILVO en Flanders' FOOD.