Sector Biologische landbouw
Biologische telers, veehouders, hun afnemers en toeleveranciers vinden hier een antwoord op de vraag: 'wat kan ILVO voor mij betekenen?' U krijgt een kort overzicht van relevante expertise, analyses, infrastructuur en de professionele aanpak die ILVO typeert. Voor vragen rond samenwerking kan u bij het Living Lab Agro-ecologie en Biologische Landbouw (LLAEBIO) terecht.
Ga naar LLAEBIO.beSnel naar
Wat doet ILVO?
-
Een vruchtbare bodem staat centraal in de biologische landbouw. ILVO test de effecten van combinaties van maatregelen zoals verschillende bemestingsvormen, bodembewerking (bv. kerend versus niet-kerend) en groenbedekkerbeheer op de bodemkwaliteit, nutriëntendynamiek en gewasprestaties. Bodembeheer is een van de speerpunten van het klimaatonderzoek op ILVO.
> Meer info over het ILVO klimaatonderzoek: Expertisecentrum Landbouw & Klimaat
-
ILVO beschikt over een vergunde composteringssite en stelt zijn expertise in boerderijcompostering ter beschikking van proefcentra en individuele bedrijven. ILVO doet ook onderzoek naar de samenstelling, het procesverloop en de kwaliteit van de eindproducten van compostering en fermentatie van organische reststromen, inclusief dierlijke mest.
-
De biologische sector zoekt voortdurend naar oplossingen voor het sluiten van nutriëntenkringlopen. Voor verschillende teeltsystemen onderzoekt ILVO de aanvoer en afvoer van nutriënten op perceelsniveau. Daarenboven bestudeert ILVO hoe dierlijke en plantaardige productie op bedrijven of tussen bedrijven kan worden geïntegreerd, om nutriëntenkringlopen (mest - voeder) op een hoger niveau te sluiten.
-
Voorkomen is beter dan genezen. ILVO's Diagnosecentrum voor Planten verkent de biologische cyclus van plaaginsecten, mijten, nematoden, virussen, bacteriën en schimmels met als doel oplossingen te vinden voor een duurzame beheersing. Daarbij ligt de nadruk op preventie, teelttechnische maatregelen en biologische bestrijding. Dit laatste omvat de studie van nuttige micro-organismen en natuurlijke vijanden zoals insecten en entomopathogene nematoden voor potentiële toepassingen in geïntegreerde gewasbescherming (IPM). ILVO ontwikkelt daarenboven resistentietoetsen voor nieuwe kandidaat-cultivars en heeft veredelingsprogramma’s gericht op selectie van cultivars met hogere biotische en/of abiotische stressresistentie.
> Meer info: Diagnosecentrum voor Planten
> Lees ook wat ILVO doet voor de sectoren akkerbouw en tuinbouw & sierteelt
-
Zowel voor de sierteelt als voor de (biologische) groenteteelt doet ILVO onderzoek naar optimalisatie van teelttechniek: oordeelkundige bemesting, bodembewerking, groenbedekkerbeheer, onkruidbeheersing, enz. Een belangrijk instrument dat ILVO hiervoor inzet is innovatieve mechanisatie, zoals robotisering.
-
Om biologische productiesystemen verder te verduurzamen en te optimaliseren zijn technologische ontwikkelingen essentieel. ILVO houdt daarbij rekening met de diversiteit aan bedrijven en de relatief kleine schaal van de biologische bedrijven in Vlaanderen. Het ILVO Living Lab Agrifood Technology, dat inzet op de ontwikkeling van nieuwe technologische innovaties in de agrovoedingsketen, speelt daarop in door ontwikkeling van een 'robot framework' dat flexibel en kosten-efficiënt is voor kleinschaligere telers. ILVO beschikt over een uitgerust atelier en ervaren team om prototypes voor automatisatie en robotisering te ontwerpen, te bouwen en te evalueren in praktijkomgeving.
> Meer info: Living Lab Agrifood Technology
-
In de biologische veehouderij is dierenwelzijn van groot belang. ILVO heeft veel expertise in onderzoek naar beoordeling, monitoring en verbetering van het welzijn van landbouwdieren. Deze expertise wordt gedeeld via o.a. het ILVO Living Lab Veehouderij.
> Lees ook wat ILVO doet voor varkenshouderij, pluimvee- en konijnenhouderij, melkveehouderij en vleesveehouderij
-
Voor de biologische veehouderij is het belangrijk om lokale grondstoffen te gebruiken in veevoeders. Maar lokaal genoeg en kwalitatief eiwit produceren voor veevoeders is een uitdaging. ILVO onderzoekt de nutritionele waarde van lokale eiwitbronnen geteeld onder biologische omstandigheden, evenals de prestaties van dieren die ermee gevoederd worden en de kwaliteit van hun dierlijke eindproducten.
> Lees ook wat ILVO doet voor voederproductie, varkenshouderij, pluimvee- en konijnenhouderij, melkveehouderij en vleesveehouderij
-
Functionele agrobiodiversiteit (FAB) zijn alle vormen van biodiversiteit op perceels- of landschapsniveau die een positieve bijdrage leveren aan de landbouw. Denk aan nuttige bodemorganismen, natuurlijke plaagbestrijders en bestuivers. ILVO bestudeert de interacties tussen het voorkomen van deze nuttige groepen organismen met het landbeheer en landgebruik op perceels-, bedrijfs- en landschapsniveau. ILVO bestudeert ook hoe die biologische diversiteit beter kan worden benut, ingepast en beheerd op landbouwbedrijven en in het landschap, met als doel de (biologische) landbouw minder afhankelijk te maken van externe inputs zoals gewasbeschermingsmiddelen of meststoffen.
-
Als coördinator van het Consortium Agroforestry Vlaanderen stuurt ILVO onderzoek, kennisdeling en bedrijfsbegeleiding op vlak van agroforestry of boslandbouw in Vlaanderen aan. Effecten op perceels- en bedrijfsniveau worden bestudeerd en landbouwers worden bijgestaan met praktische handvaten.
> Meer info: Agroforestryvlaanderen.be
> Lees ook het dossier Agroforestry
-
De 4 basisprincipes van biologische landbouw zijn nauw verbonden met de agro-ecologische principes en praktijken. Maar in tegenstelling tot de biologische producten zijn productieregels, vermarkting- en controleprocedures voor agro-ecologie niet vastgelegd in een wetgevend kader. In het Living Lab Agro-ecologie en Biologische landbouw worden beide gemeenschappen samengebracht om kennis te delen en kruisbestuiving te faciliteren.
> Meer info: LLAEBIO
> Lees ook het dossier Agro-ecologie
-
ILVO streeft naar bestaanszekerheid en een stabieler inkomen voor alle schakels in de agrovoedingsketen, door economische bedrijfs- en sectoranalyse, onderzoek naar rendabiliteit, toegevoegde waarde, concurrentie op de markt, organisatie van afzet, consumentvoorkeuren en de rol van steden en gemeenten. Om de theoretische kennis uit het onderzoek om te zetten in beslissingsondersteunende adviezen voor bedrijfsleiders, bouwt ILVO handige webapplicaties en tools.
> Lees ook het dossier Verdienmodellen
-
In de experimentele Food Pilot van ILVO en Flanders’ FOOD kunnen voedingsbedrijven en hoeveverwerkers terecht voor vragen rond voedselverwerking, proces- en receptontwikkeling en analyses rond voedselveiligheid, -authenticiteit en -kwaliteit. Voor hoeveverwerkers bestaat hiervoor een specifiek subsidiekanaal: de 'KRATOS innovatiesteun voor hoeveverwerkers'.
Daarnaast heeft ILVO specifieke expertise in onderzoek naar valorisatie van reststromen die vrijkomen bij diverse productiesystemen, zoals natte tuinbouwoverschotten en gebruikte teeltsubstraten.
> Lees meer over het aanbod voor hoeveverwerkers op de pagina voedingsproductie
> Lees meer over verwerking van rest- en afvalstromen op de pagina bio-economie
Hoe werkt ILVO?
ILVO voert onderzoek uit ten behoeve van de biologische land- en tuinbouwsector via projectwerking en met eigen middelen. ILVO gaat bij het opzetten van onderzoeks- en kennisuitwisselingsactiviteiten voor de biologische sector uit van concrete vragen en noden van actoren uit de agrovoedingssector. De actoren worden actief betrokken bij het uitwerken van het projectidee tot het uitvoeren van onderzoek, het valideren en implementeren van resultaten in de praktijk.
Uw aanspreekpunt: LLAEBIO
Het Living Lab Agro-ecologie en Biologische landbouw wil een belangrijke rol spelen in het faciliteren van nieuwe onderzoeksprojecten, demodagen en workshops. Het brengt landbouwers, onderzoekers, adviseurs en andere actoren uit de sector in contact met elkaar en gaat samen met hen aan de slag.
Uw ILVO garantie
- Wetenschappelijk onderbouwde oplossingen
- Individuele en/of co-creatieve begeleiding van innovatietrajecten
- Vertrouwelijke behandeling van uw vraag
- Duidelijk interpreteerbare resultaten bruikbaar in de dagelijkse praktijk
- Technologische ondersteuning in diverse bedrijfsprocessen
Gespecialiseerde infrastructuur en troeven
- 6 ha eigen biologische gronden
- 50 ha biologische gronden in kader van Proefplatform Agro-ecologie Hansbeke, een samenwerking tussen ILVO, PHAE en RHEA
- Samenwerking met verschillende biologische bedrijven
- Een vergunde composteringssite
- Mobiele kippenstallen met beschikbare buitenloop voor kippen
- Machines voor mechanische onkruidbestrijding en gereduceerde bodembewerking, bv. schoffelmachine, wiedhark, wiedeg, roller-crimper,…
Systeemdenken centraal
Vanuit een systeembenadering houden we rekening met de complexiteit van het landbouw- en voedingssysteem en brengen we interacties en complexe relaties tussen verschillende componenten van het systeem in beeld.
Alle ILVO expertise ter beschikking
ILVO werkt interdisciplinair en heeft een netwerk van living labs die nauw met elkaar samenwerken. Een probleem of vraag wordt vanuit verschillende hoeken bekeken door ILVO experts in verschillende disciplines. De brede en systematische aanpak en de open cultuur die ILVO typeren, staan hiervoor garant.
Ruim netwerk
ILVO werkt goed samen met biologische (korte keten) praktijkbedrijven voor specifieke praktijkproeven en voor ondersteuning van de bedrijfsvoering. Zo is er bijvoorbeeld een uitwisseling van biologische mest en voeders met een lokaal, biologisch geitenbedrijf. Daarnaast bouwt ILVO in samenwerking met bio-teler Felix de Bousies (bedrijf PHAE) en met landbouwconsulent en -onderzoeker Alain Peeters (RHEA) een proefplatform agro-ecologie in Hansbeke uit.
Deze samenwerkingen bieden heel wat perspectieven, zowel op vlak van experimenteerruimte als op vlak van kennisopbouw. Daarnaast gebruikt ILVO het platform en het living lab om een lerend netwerk op te bouwen rond agro-ecologie en biologische landbouw in Vlaanderen en daarbuiten.