Sector | Plantaardige productie Akkerbouw
Akkerbouwers vinden hier een antwoord op de vraag: 'wat kan ILVO voor mij betekenen?' U krijgt een kort overzicht van relevante expertise, analyses, infrastructuur en de professionele aanpak die ILVO typeert. Voor specifieke diensten en vragen rond samenwerking kan u bij Living Lab Plant & Bodem terecht. > Meer info: Living Lab Plant & Bodem
Ga naar Living Lab Plant en BodemSnel naar
Wat doet ILVO?
-
Aan de hand van proefveld- en praktijkonderzoek bestudeert ILVO het effect van teeltmanagement op de productie van ruwvoeders (vb. maïs), voedings- en industriële gewassen (vb. cichorei), eiwithoudende gewassen (vb. soja, (gras)klaver, luzerne) en ‘nieuwe’ teelten zoals sorghum en quinoa. ILVO gaat daarbij op zoek naar de juiste bodemconditie, bemesting en gewasbescherming met als doel een optimale gewasproductie met een beperkte impact op het milieu (lucht, bodem, water).
> Bekijk de ILVO teeltfiches en teeltgidsen
-
ILVO verkent het potentieel van nieuwe teelten voor het Vlaamse landbouwbedrijf. Daarbij hoort onderzoek naar opbrengst, teelttechniek, rendabiliteit, voeder- en voedingswaarde en milieu-impact van de nieuwe teelten, maar ook ketenontwikkeling en expertise in begeleiding van innovatietrajecten.
> Bekijk de ILVO teeltfiches en teeltgidsen
-
ILVO veredelt voedergrassen, klavers, soja, groenbedekkers en industriële cichorei voor het klimaat van de toekomst met aandacht voor biotische en abiotische stresstolerantie, efficiënt gebruik van nutriënten en voeder- of voedingswaarde. Traditionele veredelingstechnieken worden aangevuld met nieuwe technieken zoals moleculaire merkers, embryo rescue, polyploidisatie, protoplastenfusie, Crispr/Cas en dronebeelden voor ‘high-throughput’ fenotypering en opvolging van de groei en de ontwikkeling van de gewassen. Focus ligt hierbij op ontwikkeling van robuustere cultivars, zoals droogtetolerante grassen en/of cultivars met interessante kenmerken, zoals soja met een hoog eiwitgehalte.
> Meer info: ilvogenomics.be
> Meer info over het ILVO klimaatonderzoek: Expertisecentrum Landbouw & Klimaat
-
ILVO staat in voor de Belgische beschrijvende en aanbevelende rassenlijst voor cichorei, voedergewassen en groenbedekkers. ILVO beschikt hiervoor niet alleen over de site te Melle-Merelbeke, maar heeft ook buitendiensten waar proeven in andere Vlaamse regio’s met andere bodemtextuur worden aangelegd.
> Bekijk de rassenlijsten
-
ILVO onderzoekt de relatie tussen de groei en de ontwikkeling van gewassen en omgevingsfactoren. Een belangrijk aspect van dit onderzoek is de respons van planten op een veranderend klimaat. We gebruiken inzichten uit de ecofysiologie (o.a. plant-water relaties) en modelleren het effect van huidige en verwachte toekomstige omgevingsomstandigheden (o.a. droogte) op de groei en ontwikkeling van de plant. Hiervoor maken we gebruik van high-throuthput gewasfenotypering aan de hand van beeldanalyse.
> Meer info over het ILVO klimaatonderzoek: Expertisecentrum Landbouw & Klimaat
-
Aan de hand van laboanalyse, incubatie, serre- en veldexperimenten van nieuwe organische en minerale meststoffen onderzoekt ILVO hun waarde voor akkerbouwteelten. NPK bemestingsproeven helpen bij de bepaling van het landbouwkundig en milieukundig optimum.
-
ILVO zet in op meerjarig proefveld- en praktijkonderzoek om combinaties van bodemverbeterende maatregelen zoals verschillende bemestingsvormen, bodembewerking (bv. kerend versus niet-kerend), bodemverbeteraars (bv. compost), groenbedekkers en gewasrotatie te testen. We onderzoeken hiermee het effect op de bodemvruchtbaarheid, bodemstructuur, bodemleven, nutriëntendynamiek en gewasprestaties. ILVO heeft daarvoor een gespecialiseerd labo voor analyse van chemische, fysische en biologische bodemkwaliteitsparameters. ILVO doet ook onderzoek naar de oorzaken van en oplossingen voor bodemdegradatie en heeft specifieke expertise in erosie, verdichting en verlies aan bodemorganische stof. Onderzoek naar bodembeheer en teelttechniek met het oog op een duurzaam koolstof- en waterbeheer vormt één van de speerpunten van het ILVO klimaatonderzoek.
> Meer info over het ILVO klimaatonderzoek: Expertisecentrum Landbouw & Klimaat
-
ILVO beschikt over een vergunde composteringssite en stelt zijn expertise in boerderijcompostering ter beschikking van proefcentra en individuele bedrijven. ILVO doet ook onderzoek naar de samenstelling, het procesverloop en de kwaliteit van de eindproducten van compostering en fermentatie van organische reststromen, inclusief dierlijke mest.
-
ILVO's Diagnosecentrum voor Planten analyseert stalen van grond, water en planten op aanwezigheid van plaaginsecten, mijten, nematoden, virussen, bacteriën en schimmels. Door de biologische cyclus van deze organismen te bestuderen, zoeken de plantendokters bovendien naar duurzame beheersingstechnieken. Daarbij ligt de nadruk op preventie, teelttechnische maatregelen en biologische bestrijding voor toepassing in de geïntegreerde gewasbescherming (IPM). Ook de interacties tussen plant, belager en bodem of substraat worden in dit kader onderzocht. Inzetten op planten met goede weerbaarheid in een gezonde bodem of substraat kan het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen verderop in de keten immers vermijden.
> Meer info: Diagnosecentrum voor Planten
-
ILVO doet onderzoek naar irrigatietechnieken, bodem-plant interacties en watergebruik in de landbouw. Letterlijk ruimte maken voor water staat daarbij centraal, zodat water de kans krijgt te infiltreren in de bodem, water kan worden gebufferd voor droge periodes en water kan worden opgevangen om te hergebruiken. Water is een belangrijk speerpunt in het klimaatonderzoek op ILVO.
> Meer info over het ILVO klimaatonderzoek: Expertisecentrum Landbouw & Klimaat
> Lees ook het dossier Water in de landbouw
-
Om productiesystemen verder te verduurzamen en te optimaliseren zijn technologische ontwikkelingen zoals sensoren en hun toepassingen in de precisielandbouw essentieel. ILVO ontwikkelt en valideert sensortechnologie voor concrete uitdagingen in de praktijk en verwerkt data uit verschillende sensoren tot nuttige toepassingen die beslissingsondersteunend werken. De potentiële voordelen zijn legio: plaatsspecifiek bemesten en spuiten, accuratere planning en leveringsvoorspellingen, toegenomen traceerbaarheid en transparantie en algemeen beter onderbouwde bedrijfsbeslissingen. Concreet onderzoekt ILVO bv. het potentieel van dronetechnologie voor gewasmonitoring.
> Meer info: Living Lab Agrifood Technology
-
Via de ontwikkeling van een robot framework wil ILVO kennis rond robotica in de praktijk brengen en ook kleinschaligere bedrijven die nood hebben aan flexibiliteit en kosten-efficiëntie toegang geven tot automatisatie. ILVO beschikt bovendien over een uitgerust atelier en ervaren team om prototypes voor automatisatie en robotisering te ontwerpen, te bouwen en te evalueren in praktijkomgeving.
> Meer info: Living Lab Agrifood Technology
-
ILVO is internationaal gekend en geprezen in zijn onderzoek naar mechanisatie en spuittechniek met als doel duurzamere toepassingstechniek voor gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen. ILVO is bovendien verantwoordelijk voor de uitvoering van de verplichte keuring van spuittoestellen in Vlaanderen en heeft een BELAC geaccrediteerd labo spuittechniek uitgerust met de recentste meettechnieken.
> Meer info: ILVO’s Spray Tech Lab (ENG) en Keuring Spuittoestellen (NL)
-
ILVO doet onderzoek naar de impact van gewassen en teelttechnieken op milieukundige aspecten zoals emissies, uitspoeling en biodiversiteit. ILVO verkent ook de mogelijkheden van nieuwe teeltsystemen zoals agroforestry en herdenkt teelten en productie vanuit agro-ecologisch standpunt.
> Lees ook wat ILVO doet voor biologische landbouw
-
Genomics omhelst de studie van genen en genomen, m.a.w. het erfelijk materiaal van een plant. Via zogenaamde 'high throughput sequencing' kan ILVO relatief goedkoop de sequentie van het DNA van een individu of een groep van individuen bepalen. ILVO heeft met het Genomics Platform alle kennis in huis om dergelijke data te genereren en te analyseren (bio-informatica). Deze kennis wordt vervolgens gebruikt om moleculaire merkers te ontwikkelen die nuttig zijn voor de veredeling, om ziekteverwekkers op te sporen en functionele inzichten te verwerven rond genen die impact hebben op bv. groei, bloei en droogtestress.
> Meer info: ilvogenomics.be
-
ILVO streeft naar bestaanszekerheid en een stabieler inkomen voor alle schakels in de agrovoedingsketen, door economische bedrijfs- en sectoranalyse, onderzoek naar rendabiliteit, toegevoegde waarde, concurrentie op de markt, organisatie van afzet, consumentvoorkeuren en de rol van steden en gemeenten. Om de theoretische kennis uit het onderzoek om te zetten in beslissingsondersteunende adviezen voor bedrijfsleiders, bouwt ILVO handige webapplicaties en tools.
Hoe werkt ILVO?
ILVO heeft expertise opgebouwd in onderzoek op verschillende voeder-, voedings-, en industriële gewassen, eiwitteelten, groenbedekkers (vb. maïs, chicorei, gele mosterd) en zet ook in op relatief nieuwe gewassen voor de Vlaamse landbouw (vb. soja, sorghum). Met bovenstaand breed pallet aan expertises en een moderne onderzoeksinfrastructuur wil ILVO alle stakeholders in de Vlaamse akkerbouw ondersteunen.
Uw aanspreekpunt: het Living Lab Plant
Het ILVO Living Lab Plant wil inspelen op de noden en vragen van de agrovoedingssector. De focus ligt op het gebruik van duurzame, innovatieve technologieën om de efficiëntie van teelten te optimaliseren en tegelijk de impact op de omgeving te reduceren. Dankzij de uitgebreide expertise en infrastructuur en een ruim netwerk van stakeholders is een kwalitatieve, sterk multidisciplinaire aanpak in het onderzoek mogelijk.
Uw ILVO garantie
- Wetenschappelijk onderbouwde oplossingen
- Individuele en/of co-creatieve begeleiding van innovatietrajecten
- Vertrouwelijke behandeling van uw vraag
- Duidelijk interpreteerbare resultaten bruikbaar in de dagelijkse praktijk
- Technologische ondersteuning in diverse bedrijfsprocessen
Gespecialiseerde onderzoeksinfrastructuur
- > 200 ha proefvelden (waarvan 6 ha biologisch) en een uitgebreid gamma aan rollend proefveldmateriaal
- Wagen- en machinepark voor proeven op locatie
- Permanente buitendiensten voor rassenonderzoek
- Moderne praktijkmachines en infrastructuur voor precisielandbouw
- > 15.000m² serre infrastructuur en klimaatkamers voor wetenschappelijk onderzoek, inclusief voor quarantaine organismen
- 50 ha biologische gronden in kader van Proefplatform Agro-ecologie Hansbeke, een samenwerking tussen ILVO, PHAE en RHEA
- Droogtekappen of 'rainout shelters' voor onderzoek naar droogtestress bij planten
- Nationaal en EU referentielaboratoria voor gewasbeschadigers: het Diagnosecentrum voor Planten
- Een geaccrediteerd labo voor bodem, substraat en plantanalyses
- Een geaccrediteerd labo voor spuittechnologie
Alle ILVO expertises ter beschikking
ILVO werkt interdisciplinair en heeft een netwerk van living labs die nauw met elkaar samenwerken. Een probleem of vraag wordt vanuit verschillende hoeken bekeken door ILVO experts in verschillende disciplines. De brede en systematische aanpak en de open cultuur die ILVO typeren, staan hiervoor garant.