Sector | Mariene sector Visserij
Reders, vissers, vishandelaars en actoren betrokken bij het visserijbeleid vinden hier een antwoord op de vraag: 'wat kan ILVO voor mij betekenen?' U krijgt een kort overzicht van relevante expertise, analyses, infrastructuur en de professionele aanpak die ILVO typeert. Voor specifieke diensten en vragen rond samenwerking kan u bij het Marien Living Lab terecht.
Ga naar Marien Living LabSnel naar
Wat doet ILVO?
-
ILVO ontwerpt vistuigen, maakt en test schaalmodellen, bouwt ze op ware grootte en evalueert de prestaties en impact ervan op zee. Dat gebeurt aan de hand van vangstanalyse, onderwateropnames, trekkrachtmetingen en akoestische opmeting. ILVO doet dit zowel voor boomkorvisserij als passieve technieken. Doel is de visserijsector te ondersteunen in hun streven naar duurzaam vissen.
> Bekijk het overzicht co-creatie visserij
-
ILVO zet in op precisievisserij in nauwe samenwerking met enkele rederijen, om de digitalisering versneld in te voeren in onze zeevisserij. Hiertoe worden alle instrumenten die data produceren aan boord van vissersvaartuigen samen met een aantal nieuwe sensoren real-time verbonden met de cloud. Deze brede mix aan data laat toe om business intelligence tools te ontwerpen, die de reder en de schipper de mogelijkheid geven om veel efficiënter en duurzamer te vissen. De data vormen een unieke nieuwe datastroom vanuit de vissersvloot met hoge resolutie in ruimte en tijd.
-
ILVO evalueert ook het potentieel van nevenstromen uit de visserij (bijvangst, snijresten, schelpen, …) en de visverwerkende sector als biomassa voor de bio-economie. Daarbij staat niet alleen het kringloopdenken en afvalvermindering voorop, maar ook de rendabiliteit van de blauwe sectoren.
> Lees ook wat ILVO doet voor mariene verwerking & retail, bio-economie, blauwe biotechnologie en aquacultuur
-
ILVO ontwikkelt en implementeert methodes om de duurzaamheid van visserijactiviteiten en de hiermee gerelateerde producten te scoren. Met het verduurzamingstraject ‘Visserij Verduurzaamt’ heeft ILVO een wetenschappelijke basis met indicatoren gecreëerd die de duurzaamheid van de vissersvloot, subvloten én individuele vaartuigen betrouwbaar scoort. Vissers en wetenschappers gaan samen aan de slag om op een meetbare manier aanpassingen door te voeren in hun manier van werken, om zo hun duurzaamheidsscore te verbeteren. ILVO monitort ook de duurzaamheid van visserijproducten, zowel uit wildvangst als kweek. Op basis daarvan kunnen duurzaamheidsfiches worden opgemaakt voor specifieke producten.
> Meer info: Visserij verduurzaamt en aanbod co-creatie visserij
-
ILVO onderzoekt de impact van visserij op het bodemleven, op de visbestanden en op het ruimtegebruik in zee. ILVO evalueert tevens de effecten van quotabeheer, beperkingen op de visserij-inspanning, technische aanpassingen, enz. ILVO heeft daarvoor expertise opgebouwd in het verzamelen van zowel biologische gegevens van vissoorten als ecosysteemgegevens. De focus ligt hierbij op de Belgische visserij en zijn beviste soorten en gebieden.
-
ILVO verzamelt en analyseert ook gegevens over vangsten en bijvangsten op zee en in de vismijn. Van de bemonsterde vissen worden leeftijdsbepaling uitgevoerd op basis van otolieten of gehoorsteentjes. ILVO werkt onder de koepel van ICES mee aan toestandsbeoordelingen en beleidsadviezen voor de visserijsector.
> Bekijk hier de actuele staat van de visbestanden.
-
De mariene ruimte moet gedeeld worden door een groeiend aantal gebruikers. ILVO spoort mogelijke conflicten op en onderzoekt mogelijkheden tot gedeeld ruimtegebruik. Deze kennis wordt vertaald in raadpleegbare tools en advies op lokaal en Europees niveau.
-
ILVO ontwerpt en test apparatuur en software voor het verzamelen van data over visbestanden, socio-economische parameters, visverwerking, recreatieve visserij, enz. ILVO beheert en koppelt de verzamelde data vervolgens voor toepassingen in socio-economische modellen en participatieprocessen. Via softwareontwikkeling en online tools worden de data gecontroleerd, verwerkt en gevisualiseerd.
-
Ook economische duurzaamheid is een belangrijke pijler in het visserijonderzoek op ILVO. Rentabiliteit en verduurzaming gaan immers hand in hand. ILVO streeft naar bestaanszekerheid en een stabieler inkomen voor alle schakels in de visketen door economische bedrijfs- en sectoranalyse, onderzoek naar rendabiliteit, toegevoegde waarde, concurrentie op de markt, organisatie van afzet en consumentvoorkeuren.
Hoe werkt ILVO?
Met bovenstaand breed pallet aan expertises en een moderne onderzoeksinfrastructuur wil ILVO alle betrokkenen in het visserijbeheer, de visserijsector en de visserijhandel ondersteunen in hun streven naar duurzaam vissen. Een multidisciplinair wetenschappelijk team met een uitgebreid netwerk wordt bijgestaan door een ervaren team van visserijtechnici en zeegaande waarnemers dat instaat voor het veldwerk, aan land en op zee.
Uw aanspreekpunt: Marien Living Lab
Het Marien Living Lab van ILVO streeft naar versnelde en duurzame innovatie via co-creatie in de blauwe sectoren, waaronder ook visserij. ILVO luistert naar u, analyseert uw vraag of uitdaging en gaat samen met u op zoek naar een (hoogtechnologische) oplossing en een concreet project, met geschikte partners en financiering. ILVO volgt de uitvoering van het gezamenlijke traject wetenschappelijk op.
Uw ILVO garantie
- Wetenschappelijk onderbouwde oplossingen
- Individuele en/of co-creatieve begeleiding van innovatietrajecten
- Vertrouwelijke behandeling van uw vraag
- Duidelijk interpreteerbare resultaten bruikbaar in de dagelijkse praktijk
- Technologische ondersteuning in diverse bedrijfsprocessen
Gespecialiseerde onderzoeksinfrastructuur
- Laboratorium voor visverwerking
- Labo voor leeftijdsbepaling van vissen
- Experimentele ruimtes met zeewatertanks
- Nettenzaal voor het maken van visnetten aangepast voor experimenteel onderzoek
- Toegang tot onderzoeksvaartuigen: ILVO werkt nauw samen met het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en Operationele Directie Natuurlijk Milieu (OD Natuur) voor bemonsteringen op zee, met respectievelijk de onderzoeksvaartuigen Simon Stevin en Belgica.
- Toegang tot commerciële vaartuigen in samenwerking met reders
Ruim netwerk
ILVO maakt actief deel uit van De Blauwe Cluster en van het Convenant voor Duurzame Visserij. Op internationaal niveau werkt ILVO nauw samen met ICES, de International Council for the Exploration of the Sea.
Alle ILVO expertises ter beschikking
ILVO werkt interdisciplinair en heeft een netwerk van living labs die nauw met elkaar samenwerken. Een probleem of vraag wordt vanuit verschillende hoeken bekeken door ILVO experts in verschillende disciplines. De brede en systematische aanpak en de open cultuur die ILVO typeren, staan hiervoor garant.