Sector Technologie, machine- en stallenbouw
Ondernemers en werknemers uit technologiesector, machinefabrikanten, stallenbouwers en andere erfbetreders vinden hier een antwoord op de vraag: 'wat kan ILVO voor mij betekenen?' U krijgt een kort overzicht van relevante expertise, analyses, infrastructuur en de professionele aanpak die ILVO typeert. Voor vragen rond samenwerking kan u bij het Living Lab Agrifood Technology terecht.
Ga naar Agrifoodtechnology.beSnel naar
Wat doet ILVO?
-
Om variabiliteit binnen percelen, gewassen, diergedrag, enz. in kaart te brengen of anomalieën te detecteren, kunnen verschillende types sensoren worden gebruikt. ILVO ontwikkelt en valideert nieuwe en vooral slimme sensortechnologie (bv. hyper-of multispectrale sensoren, ammoniaksensoren of sensoren in een melkrobot) voor een specifiek probleem of uitdaging in de praktijk. In praktijkrelevante proefopstellingen en ook rechtstreeks ‘on farm’ bouwt ILVO datasets op om vervolgens de correlatie (met verschillende product-, perceel-, gewas- of dierparameters te onderzoeken. Daarnaast onderzoekt ILVO de mogelijkheden van IoT sensoren die dataverwerking ‘on the edge’ kunnen doen.
-
Sensoren genereren grote hoeveelheden data die verwerkt moeten worden om er een nuttige toepassing aan te koppelen of om beslissingsondersteunend te werken. Grote hoeveelheden data laten het immers toe om heel nauwkeurige oplossingen te berekenen en algoritmen (modellen) te trainen. ILVO gebruikt hiervoor innovatieve dataverwerkingstechnieken zoals statistische verwerkingsmethoden, artificiële intelligentie (AI), machine learning, deep learning, enz.
-
Door de enorme hoeveelheid 'big data' in de agrovoedingsketen te delen en te combineren, kunnen betere adviestools en apps ontwikkeld worden. ILVO richtte samen met enkele bedrijven uit de agrovoedingssector het datadeelplatform DjustConnect op, om data delen op een veilige, faire, transparante en efficiënte manier mogelijk te maken. Respect voor de boer als eigenaar van de ruwe data staat daarbij centraal.
> Meer info: DjustConnect.be
-
ILVO zet zijn kennis op vlak van sensortechnologie, data-analyse en data delen in voor concrete toepassingen in de precisielandbouw. De potentiële voordelen zijn legio: plaatsspecifiek bemesten en spuiten, accuratere planning en leveringsvoorspellingen, toegenomen traceerbaarheid en transparantie en algemeen beter onderbouwde bedrijfsbeslissingen. Concreet onderzoekt ILVO bv. het potentieel van dronebased visietechnologie voor gewasmonitoring.
> Lees ook wat ILVO doet voor akkerbouw, tuinbouw & sierteelt en biologische landbouw
-
ILVO ontwikkelt en valideert sensoren en algoritmes voor het monitoren van dieren: eetpatroon, drinkpatroon, waterverbruik, gewicht, kreupelheid, gedrag, locatie, enz. Snellere ziektedetectie en -preventie, verbeteren van het welzijn van de dieren en algemeen betere bedrijfsbeslissingen staan daarbij voorop. Waar mogelijk ligt de focus daarom op niveau van het individuele dier, met dashboards en advies op maat van de veehouder. ILVO geeft bovendien opleidingen en presentaties over het gebruik van sensoren en data op veebedrijven.
> Lees ook wat ILVO doet voor varkenshouderij, pluimvee- en konijnenhouderij, melkveehouderij en vleesveehouderij
-
ILVO ontwerpt en test apparatuur en software voor het verzamelen van data over o.a. visbestanden, socio-economische parameters, enz. ILVO beheert, interpreteert en integreert die data in tools en advies rond visbestandsramingen, managementstrategieën en natuurbeleid. Tot slot ontwikkelt en test ILVO innovatieve aanpassingen aan vistuigen, met als doel het vissen ecologisch, economisch en sociaal duurzamer te maken.
> Lees ook wat ILVO doet voor visserij
-
ILVO zet sensoren en data-analyse in om variabiliteit binnen productstromen voor of tijdens verwerking in kaart te brengen of anomalieën te detecteren. Een voorbeeld is gebruik van hyper- en multispectrale camera’s en spectrometers voor het snel, contactloos en niet-destructief inschatten van verschillende kwaliteitsparameters van ruwe productstromen of voedingsproducten.
> Meer voorbeelden: Living Lab Agrifood Technology
-
ILVO ontwikkelt oplossingen om efficiënter met energie om te gaan in de glastuinbouw, zoals energieschermen en een dampwarmte-pomp. Daarnaast onderzoekt ILVO het potentieel van hernieuwbare energie voor de veeteelt. Efficiënter gebruik van energie is een belangrijk thema in het ILVO klimaatonderzoek.
> Meer info over het ILVO klimaatonderzoek: Expertisecentrum Landbouw & Klimaat
-
ILVO heeft veel ervaring met het meten en evalueren van emissies en mogelijke reductiestrategieën of technieken in en rond landbouwbedrijfsgebouwen. Concreet heeft ILVO de technologie en kennis in huis om geurmetingen, fijnstofmetingen en stalgasmetingen (CO2, N2O, CH4, NH3) uit te voeren. ILVO geeft bovendien advies en ondersteunt de betrokken sectoren en overheden bij de ontwikkeling én evaluatie van (ammoniak)emissiearme stalsystemen.
> Bekijk de lijst Ammoniak-emissiereducerende maatregelen en technieken (PAS)
> Achtergrondinfo en procedure voor opname van een maatregel op de PAS-lijst
-
Aan de hand van levenscyclusanalyse (LCA) meet en evalueert ILVO de integrale milieuduurzaamheid van een product of proces. Alle schakels in de productieketen -van ontginning van grondstoffen tot afgewerkt product- worden daarbij in rekening genomen. Bovendien beschouwt ILVO verschillende milieu-impactcategorieën: niet alleen de koolstofvoetafdruk of impact op de klimaatverandering wordt in kaart gebracht, ook de impact op de waterkwaliteit en het watergebruik, het landgebruik, enz. wordt berekend. LCA-analyses worden breed ingezet op ILVO maar komen prominent aan bod in het klimaatonderzoek.
> Meer info over het ILVO klimaatonderzoek: Expertisecentrum Landbouw & Klimaat
-
Via de ontwikkeling van een robot framework wil ILVO kennis rond robotica in de praktijk brengen en ook kleinschaligere telers die nood hebben aan flexibiliteit en kosten-efficiëntie toegang geven tot automatisatie. ILVO beschikt bovendien over een uitgerust atelier en ervaren team om prototypes voor automatisatie en robotisering te ontwerpen, te bouwen en te evalueren in praktijkomgeving.
> Meer info: Living Lab Agrifood Technology
-
Zowel op hardware- als op datamanagement (software) vlak inspireert en ondersteunt ILVO bedrijven in hun transitie naar industrie 4.0. Hierbij wordt speciale aandacht besteed aan de connectiviteit van processen binnen het bedrijf en doorheen de keten. Internet of Things (IoT) en big data analytics vormen hierbij de basis.
ILVO beschikt over een eigen atelier waar sensoren gevalideerd worden, prototypes gebouwd worden, data verwerkt en oplossingen verkend worden. Testopstellingen in de Food Pilot van ILVO en Flanders’ FOOD laten toe om nieuwe of verbeterde processen in de praktijk te evalueren.
> Meer info: Living Lab Agrifood Technology
-
ILVO is internationaal gekend en geprezen in zijn onderzoek naar mechanisatie en spuittechniek met als doel duurzamere toepassingstechniek voor gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen. ILVO is bovendien verantwoordelijk voor de uitvoering van de verplichte keuring van spuittoestellen in Vlaanderen en heeft een BELAC geaccrediteerd labo spuittechniek uitgerust met de recentste meettechnieken.
> Meer info: ILVO’s Spray Tech Lab (ENG) en Keuring spuittoestellen
-
ILVO geeft advies over het onderhoud van de melkinstallatie of koeltank. ILVO organiseert daarvoor opleidingen en voorziet in begeleiding van de melkkoeltanktechnici, melkmachinetechnici en melkwinningsspecialisten. ILVO controleert ook de meetapparatuur die wordt gebruikt voor het doormeten van melkinstallaties en koeltanks.
> Lees ook wat ILVO doet voor melkveehouderij
-
ILVO streeft naar bestaanszekerheid en een stabieler inkomen voor alle schakels in de agrovoedingsketen, door economische bedrijfs- en sectoranalyse, onderzoek naar rendabiliteit, toegevoegde waarde, concurrentie op de markt, organisatie van afzet, consumentvoorkeuren en de rol van steden en gemeenten. Om de theoretische kennis uit het onderzoek om te zetten in beslissingsondersteunende adviezen voor bedrijfsleiders, bouwt ILVO handige webapplicaties en tools.
Hoe werkt ILVO?
Het ontbreekt bedrijven in de technologische en digitale sector, stallen- en machinebouw vaak aan tijd om zelf nieuwe technologieën te verkennen en te ontwikkelen. Met bovenstaand breed pallet aan expertises en een moderne onderzoeksinfrastructuur wil ILVO hen daarin begeleiden. We hanteren daarvoor een living lab aanpak.
Uw aanspreekpunt: Living Lab Agrifood Technology
Het ILVO Living lab Agrifood Technology zet in op ontwikkeling van nieuwe technologische innovaties in een co-creatief kader. Doel van die innovaties is processen te optimaliseren, van veld tot vork.
Typerend voor de aanpak binnen het living lab is de cyclus van ontwerpfase, prototypebouw en praktijktesten die meermaals doorlopen wordt om te komen tot praktijkrelevante oplossingen. Ook demonstraties maken deel uit van dat proces. De eindgebruiker van de technologie - bv. een land- of tuinbouwer - wordt van bij de start bij de ontwikkeling betrokken. Tot slot wordt gewerkt volgens het MVP principe ('Minimum viable product') én kan ILVO helpen bij het zoeken van de juiste financiering of een passend verdienmodel.
> Enkele voorbeelden van innovaties die ontwikkeld werden in co-creatie met bedrijven en eindgebruikers kan u bekijken op de website van het Living Lab Agrifood Technology.
Uw ILVO garantie
- Wetenschappelijk onderbouwde oplossingen
- Individuele en/of co-creatieve begeleiding van innovatietrajecten
- Vertrouwelijke behandeling van uw vraag
- Duidelijk interpreteerbare resultaten bruikbaar in de dagelijkse praktijk
- Technologische ondersteuning in diverse bedrijfsprocessen
Unieke infrastructuur
- State of the art atelier voor prototypeontwikkeling in automatisering en robotisering
- De nieuwste drone-, robot- en sensortechnologie voor precisielandbouw, -veehouderij en -visserij
- AIplatform4agrifood (in ontwikkeling)
- Datadeelplatform DjustConnect
- Boerderij met > 20.000 m² proefstallen voor melkvee met bijbehorend jongvee, varkens en pluimvee
- > 200 ha proefvelden
- 50 ha biologische proefvelden in een agro-ecologisch proefplatform
- >15.000 m² proefserres
- Een geaccrediteerd labo voor spuittechnologie
- Pilootfabriek voor voedselverwerking op semi-industriële schaal: Food Pilot
- Toegang tot praktijkbedrijven, onderzoeksschepen en commerciële vaartuigen
Ruim netwerk
ILVO is betrokken bij verschillende netwerken rond digitale innovatie in de agrovoedingssector en host een eigen innovatiehub: Smart Digital Farming. De hub startte als een innovatief bedrijvennetwerk maar is intussen een zelf bedruipende, mature innovatiehub die 100% inzet op de valorisatie van digitalisering in agrovoeding.
Smart Digital Farming voorziet ecosysteem services, ontwikkelt business cases, test nieuwe concepten en zoekt er financiering voor. Dit alles in een quadrupel helix model. De hub voorziet ook specifieke opleidingen in het kader van precisielandbouw. Door een unieke samenwerking met de ILVO living labs is Smart Digital Farming de ‘one stop’ shop voor elke actor in de agrovoedingssector die met vragen zit rond digitalisatie.
> Meer info: Smart Digital Farming
Alle ILVO expertises ter beschikking
ILVO werkt interdisciplinair en heeft een netwerk van living labs die nauw met elkaar samenwerken. Een probleem of vraag wordt vanuit verschillende hoeken bekeken door ILVO experts in verschillende disciplines. De brede en systematische aanpak en de open cultuur die ILVO typeren, staan hiervoor garant.