Sector Voederproductie
Veehouders die eigen voeders produceren en ondernemers in de (meng)voederindustrie vinden hier een antwoord op de vraag: 'wat kan ILVO voor mij betekenen?' U krijgt een kort overzicht van relevante expertise, analyses, infrastructuur en de professionele aanpak die ILVO typeert.
Snel naar
Wat doet ILVO?
-
ILVO doet proefveld- en praktijkonderzoek naar de invloed van teeltmanagement op voedergewassen zoals gras en maïs. Daarbij wordt o.a. gekeken naar de impact van rassenkeuze, bodembewerking, bemesting enz. op opbrengst en kwaliteit maar ook op bodemkwaliteit, emissies, koolstofopslag, uitspoeling en biodiversiteit. Nieuwe teeltsystemen zoals agroforestry en agro-ecologische principes worden in de praktijk uitgetest.
> Lees ook wat ILVO doet voor akkerbouw
-
ILVO heeft een jarenlange expertise opgebouwd in het onderzoek naar optimaal beheer van extensief en intensief maai- en weiland. De focus ligt daarbij op hogere opbrengsten en kwaliteit (bv. verteerbaarheid) met maximale koolstofopslag en minimale druk op het milieu. ILVO zet daarbij ook in op minder courante grassoorten en op mengsels van grassen en vlinderbloemigen.
-
ILVO staat in voor de Belgische beschrijvende en aanbevelende rassenlijst voor voedergewassen en groenbedekkers. Het beschikt hiervoor niet alleen over de site te Melle-Merelbeke, maar heeft ook buitendiensten waar proeven in andere Vlaamse regio’s met andere bodemtextuur worden aangelegd.
> Bekijk hier de rassenlijsten
-
ILVO heeft een jarenlange traditie in veredeling van grassen maar ook klavers en sinds kort soja. Zowel traditionele als nieuwe veredelingstechnieken worden onderzocht en toegepast. Bijzondere aandacht gaat naar de ontwikkeling van robuuste gewassen, zoals droogte- en roesttolerante grasrassen.
> Lees ook wat ILVO doet voor akkerbouw
-
ILVO onderzoekt het potentieel van nieuwe voederteelten zoals veldbonen en andere lokale eiwitbronnen zoals algen en insecten voor Vlaamse landbouwbedrijven. Daarbij wordt gekeken naar opbrengst, teeltrotatie en rendabiliteit, maar ook inpasbaarheid in Vlaamse voederrantsoenen, dierprestaties en -emissies. Meer lokale eiwitrijke grondstoffen in rantsoenen verwerken om het aandeel geïmporteerde soja te beperken is een van de speerpunten van het klimaatonderzoek op ILVO.
> Meer info over het ILVO klimaatonderzoek: Expertisecentrum Landbouw & Klimaat
-
ILVO onderzoekt de impact van inkuilen op bewaring en kwaliteit van verschillende ruwvoeders. ILVO geeft advies i.v.m. goede inkuilpraktijken, analyseert de kuilkwaliteitsparameters en helpt voederproducenten bij de interpretatie ervan.
> Bekijk het aanbod voederanalyses
-
ILVO doet chemische en fysische analyses van ruwvoeders, krachtvoedergrondstoffen, nevenproducten en mengvoeders. ILVO schat ook de energie- en eiwitwaarde van rundveevoeders in o.b.v. in vitro verteerbaarheid, chemische parameters en NIRS.
> Bekijk het aanbod voederanalyses
-
ILVO bepaalt de energie- (VEM) en eiwitwaarde (DVE, OEB - bij benadering) van rundveevoeders en de afbraakkenmerken van voedernutriënten a.d.h.v. verteringsproeven met schapen en pens- en darmincubaties bij koeien. ILVO test ook de pensstabiliteit en darmbeschikbaarheid van pensbestendige producten en onderzoekt het effect van voedermiddelen of additieven op de pensfermentatie. Daarnaast doet ILVO voederproeven met eigen ruwvoeders en krachtvoeders op maat bij melkvee onder gecontroleerde praktijkomstandigheden. Daarbij wordt o.a. voederopname, melkproductie en melksamenstelling gemeten. Tot slot doet ILVO emissieproeven met melkvee om het effect van rantsoenen op de N- en P-balans en de uitstoot van broeikasgassen te bepalen.
> Bekijk het aanbod co-creatie rundvee
-
ILVO's Diagnosecentrum voor Planten analyseert stalen van grond, water en planten op aanwezigheid van plaaginsecten, mijten, nematoden, virussen, bacteriën en schimmels. Door de biologische cyclus van deze organismen te bestuderen, zoeken de plantendokters naar duurzame beheersingstechnieken. Daarbij ligt de nadruk op preventie, teelttechnische maatregelen en biologische bestrijding voor toepassing in de geïntegreerde gewasbescherming (IPM).
> Meer info: Diagnosecentrum voor Planten
-
Ook voor het ruwvoeronderzoek is klimaat een belangrijk thema. Er wordt zowel ingezet op klimaatmitigatie als -adaptatie. Het onderzoek bekijkt o.a. hoe teelttechnieken de impact van de klimaatverandering voor een stuk kunnen opvangen, hoe klimaatrobuustere teelten geïntroduceerd kunnen worden, hoe kunstmestgebruik gereduceerd kan worden en hoe eiwitrijke voeders en grondstoffen lokaal geteeld kunnen worden.
> Meer info over het ILVO klimaatonderzoek: Expertisecentrum Landbouw & Klimaat
-
ILVO beschikt over een vergunde composteringssite en stelt zijn expertise in boerderijcompostering ter beschikking van proefcentra en individuele bedrijven. ILVO doet ook onderzoek naar de samenstelling, het procesverloop en de kwaliteit van de eindproducten van compostering en fermentatie van organische reststromen, inclusief dierlijke mest.
-
ILVO is sinds 2021 partner van het FEED DESIGN LAB, dat vanaf 2014 operationeel is in het Nederlandse Wanssum. Dit centrum met pilootfabriek voert veevoederonderzoek uit, produceert proefvoeders en verzorgt opleidingen rond innovatie en verduurzaming van de diervoerindustrie. Feed & technologie bedrijven werken er internationaal samen in open netwerken, om een meer duurzame dierlijke productieketen te realiseren. Men werkt dagelijks aan onderzoek naar nieuwe grondstoffen en naar gezonde diervoeder en men ontwikkelt en evalueert verbeterde productietechnieken
> Meer info op: https://feeddesignlab.nl/
Hoe werkt ILVO?
Met bovenstaand breed pallet aan expertises en een moderne onderzoeksinfrastructuur wil ILVO alle stakeholders in de veehouderij en (meng)voederindustrie ondersteunen. Hedendaagse uitdagingen worden behandeld door ervaren professionals. Samen met de betrokken ketenactoren werken zij aan oplossingen op maat.
Uw aanspreekpunt voor plantaardig onderzoek: het Living lab Plant
Het ILVO Living Lab Plant & Bodem wil inspelen op de noden en vragen van de agrovoedingssector en de land- en tuinbouw. De focus ligt op het gebruik van duurzame, innovatieve technologieën om de efficiëntie van teelten te optimaliseren en tegelijk de impact op de omgeving te reduceren. Dankzij de uitgebreide expertise en infrastructuur en een ruim netwerk van stakeholders uit de agrovoedingssector en tuinbouw, is een kwalitatieve, sterk multidisciplinaire aanpak in het onderzoek mogelijk.
Uw aanspreekpunt voor praktische informatie: het Rundveeloket
Het Rundveeloket is het aanspreekpunt bij uitstek voor alle vragen over melk- of vleesveehouderij. Het antwoord is steeds objectief, onafhankelijk en wetenschappelijk onderbouwd. Door deel te nemen aan studiedagen en infomomenten maar ook via publicaties in de vakpers, een up-to-date online kenniscentrum, de Rundveeloket-website en een driemaandelijkse (gratis) nieuwsbrief, houdt het Rundveeloket u op de hoogte van de laatste onderzoeksresultaten.
Tot slot luistert het Rundveeloket graag naar uw bezorgdheden, om ze te vertalen naar concrete onderzoeksvragen en daarvoor de nodige partners rond de tafel te brengen.
Uw ILVO garantie
- Wetenschappelijk onderbouwde oplossingen
- Individuele en/of co-creatieve begeleiding van innovatietrajecten
- Vertrouwelijke behandeling van uw vraag
- Duidelijk interpreteerbare resultaten bruikbaar in de dagelijkse praktijk
- Technologische ondersteuning in diverse bedrijfsprocessen
Gespecialiseerde onderzoeksinfrastructuur
- Proefstallen voor in vivo verterings-, voeder- en emissieproeven
- > 200 ha proefvelden en een uitgebreid gamma aan rollend proefveldmateriaal
- 6 ha eigen biologische gronden
- 50 ha biologische gronden in kader van Proefplatform Agro-ecologie Hansbeke, een samenwerking tussen ILVO, PHAE en RHEA
- Wagen- en machinepark voor proeven op locatie
- Permanente buitendiensten voor rassenonderzoek
- Moderne praktijkmachines en infrastructuur voor precisielandbouw
- > 15.000m² serre infrastructuur en klimaatkamers voor wetenschappelijk onderzoek, inclusief voor quarantaine organismen
- Composteringssite en compostreactoren
- Droogtekappen of 'rainout shelters' voor onderzoek naar droogtestress bij planten
- Een geaccrediteerd labo voor analyse van ruwvoeders, krachtvoedergrondstoffen en mengvoeders
- Nationaal en EU referentielaboratoria voor gewasbeschadigers: het Diagnosecentrum voor Planten
- Een geaccrediteerd labo voor bodem, substraat en plantanalyses
- Een geaccrediteerd labo voor spuittechnologie
Alle ILVO expertises ter beschikking
ILVO werkt interdisciplinair en heeft een netwerk van living labs die nauw met elkaar samenwerken. Een probleem of vraag wordt vanuit verschillende hoeken bekeken door ILVO experts in verschillende disciplines. De brede en systematische aanpak en de open cultuur die ILVO typeren, staan hiervoor garant.