Sector Publieke en non-profit sector
ILVO heeft vele expertisedomeinen die interessant zijn voor openbare besturen, onderwijsinstellingen en de non-profit sector. Een holistische benadering van het onderzoek samen met een co-creatieve aanpak opent opportuniteiten voor samenwerking en kennisdeling om zo deze sector te adviseren, op vraag of pro-actief vanuit het onderzoek.
Wat doet ILVO?
-
Steden en gemeenten zijn zich gaan toeleggen op voedsel en landbouwbeleid en zetten daarbij een lokale voedselstrategie op. Daarbij zijn verschillende lokale actoren, plattelandsdynamieken en beleidsdomeinen betrokken, zoals landbouwers, de groendienst, ruimtelijke planning, sociaal beleid en facility management. ILVO zet de juiste participatieve technieken in om lokale voedselstrategieën mee uit te bouwen en doet ondersteunend onderzoek o.a. naar het opschalen van de korte keten en het uittekenen van een lokale landbouwvisie.
-
Ruimtelijke planning heeft een belangrijke invloed op het grondgebruik en functioneren van landbouw in Vlaanderen. ILVO heeft ervaring en expertise in de monitoring van geleidelijke of verborgen dynamieken in de open ruimte, zoals evoluties in het hergebruik van hoeves en vertuining of verpaarding op het platteland.
-
ILVO zet actief in op het ondersteunen van de ontwikkeling van duurzame landbouwgebieden. Als een van de mogelijkheden om landbouwgebieden in verstedelijkte regio’s te vrijwaren en te versterken, experimenteert ILVO met het concept van landbouw- en voedselparken. Voedselproductie en landbouw worden in zo’n ‘park’ opnieuw zichtbaar en krijgen een rechtmatige plaats in het stedelijk gebeuren. Tegelijk biedt het landbouwers perspectief om een duurzaam verdienmodel uit te bouwen, bv. door stadsnabije afzet maar evengoed door het leveren van maatschappelijke diensten als waterberging en landschapsbeheer.
-
ILVO faciliteert en ondersteunt gebiedsgerichte processen en zet verschillende participatieve methodes in om de veelheid aan plattelandsactoren en projecten in de open ruimte beter op elkaar af te stemmen. ILVO beschikt over tools om je gebied op een systematische manier te verkennen, of om op een interactieve manier de toekomstvisie voor je gebied te bespreken.
-
ILVO analyseert de mogelijke meerwaarde van verdienmodellen en de randvoorwaarden waaraan moet worden voldaan om een verdienmodel succesvol te maken. Daarnaast beschikt ILVO over een aantal tools om de economische haalbaarheid van ideeën te berekenen. Bestuurders en evaluatoren van projecten kunnen een beroep doen op ILVO om de bedrijfseconomische kant van projecten naar waarde te schatten. Dit kan gaan over studies, subsidieprojecten, vergunningsaanvragen, privaat-publieke samenwerkingen, enz. Ook onderwijsinstellingen kunnen beroep doen op de bedrijfseconomische kennis van ILVO, o.a. onder de vorm van gastlessen of door gebruik van de door ILVO ontwikkelde beslissingsondersteunende tools.
-
ILVO brengt welbevinden in de Vlaamse landbouw op een wetenschappelijk onderbouwde manier in kaart en onderzoekt bedrijfseconomische, politieke, sociale en persoonlijke factoren die hierop een invloed uitoefenen. Daarnaast onderzoekt ILVO de manieren waarop landbouwgezinnen met stress omgaan en welke (beleids)initiatieven hen hierin kunnen ondersteunen. Zowel kwantitatieve data-analyse (bv enquêtes) als kwalitatieve technieken zoals dieptegesprekken en groepsgesprekken worden hiervoor gebruikt. Uit de data worden goed onderbouwde, werkbare aanbevelingen geformuleerd voor landbouwers, beleid en middenveld.
-
Kennisdeling is cruciaal. ILVO doet onderzoek naar competenties en leerprocessen van landbouwers en adviseurs en vertaalt dit naar ‘goede praktijken’ voor de verschillende vormen van kennisdeling (onderwijs, lerende netwerken, on farm demonstraties, rol van digitale tools). Deze expertise wordt ingezet om interactieve innovatie te faciliteren tussen de vele actoren die actief zijn op het platteland.
-
Ons voedingssysteem wordt geconfronteerd met uitdagingen. Het probleem zelf, de mogelijke oplossingen en de transitiepaden ernaartoe bevinden zich op verschillende niveaus (bedrijf, sector, regio, keten, voedingssysteem) en staan tegelijkertijd vaak ter discussie. Tijdens het zoeken naar oplossingen moet met deze niveaus en de vele, vaak diverse visies rekening gehouden worden. Een participatieve systeemaanpak is dan noodzakelijk. ILVO heeft een grote waaier aan methodologische expertises die hiervoor inzetbaar zijn: multi-actor aanpak, systeemdenken, living lab methode, omgaan met GDPR gevoelige data, ruimtelijke analyses, kwalitatieve onderzoeksmethodes, enz.
-
ILVO zet in op het faciliteren van systemisch onderzoek voor het begrijpen van complexe voedingssystemen, en op de living lab aanpak om samen met stakeholders in een real life context oplossingen te vinden. Door het inzetten van gerichte systeemtools, het opzetten van leertrajecten en de eigen ervaring in de praktijk, heeft ILVO intussen heel wat expertise in systeemdenken en co-creatief onderzoek opgebouwd.
-
ILVO heeft een Expertisecentrum Landbouw & Klimaat (ELK) waarbij alle ILVO onderzoekers betrokken zijn die werken rond klimaat en duurzaamheid. Zowel publieke als private partijen kunnen bij het expertisecentrum terecht voor advies en onderzoek.
> Meer info: Expertisecentrum Landbouw & Klimaat
Hoe werkt ILVO?
ILVO zet in op beleidsrelevant onderzoek. We capteren vragen uit de agrovoedingssector, de -markt en de maatschappij die relevant zijn voor de diverse beleidsniveaus, zowel voor gemeentes en provincies, als voor de Vlaamse, Federale en Europese overheid, maar ook voor onderwijs, vorming, zorg en maatschappelijke dienstverlening.
Holistische benadering, participatief en multidisciplinair
ILVO tracht maatschappelijke vragen te objectiveren via gedegen wetenschappelijk onderzoek. We doen dit door in te zetten op een holistische onderzoeksaanpak samen met de diverse actoren. Daarnaast zetten we zelf ook proactief in op het bestuderen van belangrijke maatschappelijke trends in het voedingssysteem.
ILVO kan hiervoor steunen op een zeer multidisciplinair team en diverse participatieve methodes.
Uw ILVO garantie
- Wetenschappelijk onderbouwde antwoorden
- Individuele en/of co-creatieve begeleiding van innovatietrajecten
- Duidelijk interpreteerbare aanbevelingen bruikbaar in de dagelijkse praktijk
- Multidisciplinair team en uitgebreid netwerk
- Participatieve onderzoeksmethodes
Alle ILVO expertises ter beschikking
ILVO werkt interdisciplinair en heeft een netwerk van living labs die nauw met elkaar samenwerken. Een probleem of vraag wordt vanuit verschillende hoeken bekeken door ILVO experts in verschillende disciplines. De brede en systematische aanpak en de open cultuur die ILVO typeren, staan hiervoor garant.
Er zijn vandaag zes thematische ILVO living labs die allemaal werken met een systeemaanpak op basis van de 5 ENoLL principes: multi-method benadering, multi-stakeholder betrokkenheid, testen in real-life omgevingen, actieve betrokkenheid door de eindgebruiker, co-creatie en openheid. Ook de publieke en non-profit sector is welkom om deel te nemen.