Sector | Mariene sector Aquacultuur
Ondernemers en andere betrokken in de aquacultuur op land en in zee (maricultuur) vinden hier een antwoord op de vraag: 'wat kan ILVO voor mij betekenen?' U krijgt een kort overzicht van relevante expertise, analyses, infrastructuur en de professionele aanpak die ILVO typeert. Voor specifieke diensten en vragen rond samenwerking kan u bij het Marien Living Lab terecht.
Ga naar Marien Living LabSnel naar
Wat doet ILVO?
-
ILVO voert onderzoek uit naar de duurzame kweek van vis, zeewier en schaal- en schelpdieren bestemd voor menselijke consumptie. Dat omhelst zowel aquacultuur aan land, bijvoorbeeld van de grijze garnaal, tot maricultuur dichtbij de kust en verder in zee, zoals mosselen. ILVO onderzoekt ook hoe aquacultuurtechnieken en -kennis ingezet kunnen worden voor natuurlijke kustbescherming en herstel van waardevolle, inheemse ecosysteemcomponenten zoals de platte oester. ILVO ontwikkelt tot slot kweekmethodes voor mariene organismen met (mogelijks) interessante bio-actieve stoffen of andere nuttige componenten voor gebruik in de biotechnologie.
> Lees ook wat ILVO doet voor de mariene sectoren blauwe biotechnologie en zand, bagger en wind
> Bekijk het overzicht co-creatie aquacultuur
-
ILVO begeleidt innovatieve, maar ook gespecialiseerde en gecommercialiseerde kweek in mono- en polycultuur. ILVO levert advies omtrent interessante kweeksoorten, kweekcondities, waterzuivering, afvalverwerking, constructie van professionele kwekerijen en kosten-baten analyses.
> Bekijk het overzicht co-creatie aquacultuur
-
ILVO zet sterk in op een efficiënt gebruik van ruimte op zee, onder andere via de gecombineerde kweek van zeewier en schelpdieren en via meervoudig ruimtegebruik, met bijvoorbeeld aquacultuur en passieve visserij en/of windmolenparken in eenzelfde zone.
-
ILVO meet en evalueert de individuele én cumulatieve impact van de verschillende menselijke activiteiten op zee: visserij, aquacultuur, bagger- en zandwinning, windmolenparken enz. Dat gebeurt op maat van bedrijven en de activiteiten, aan de hand van gegevens over macrobenthos, epibenthos, vis en plankton in verschillende habitats. ILVO gebruikt daarvoor steeds de best beschikbare technologieën volgens geaccrediteerde procedures. Ook de effecten van mitigerende maatregelen worden onder de loep genomen.
-
ILVO monitort de duurzaamheid van visserijproducten, zowel uit wildvangst als kweek. Op basis daarvan kunnen duurzaamheidsfiches worden opgemaakt voor specifieke producten.
> Bekijk het overzicht co-creatie aquacultuur
-
ILVO evalueert het potentieel van nevenstromen uit de visserij (bijvangst, snijresten, schelpen, …) en de visverwerkende sector als biomassa voor de bio-economie. Daarbij staat niet alleen het kringloopdenken en afvalvermindering voorop, maar ook de rendabiliteit van de blauwe sectoren.
> Lees ook wat ILVO doet voor de blauwe biotechnologie, bio-economie, visserij en mariene verwerking & retail
-
De mariene ruimte moet gedeeld worden door een groeiend aantal gebruikers. ILVO spoort mogelijke conflicten op en onderzoekt mogelijkheden tot gedeeld ruimtegebruik. Deze kennis wordt vertaald in raadpleegbare tools en advies op lokaal en Europees niveau.
-
ILVO kan chemische en biologische kwaliteitstesten uitvoeren op zeewater en op aquacultuurproducten, zowel in het kader van onderzoek als op vraag door derden. Geteste parameters omvatten geosmine, algendensiteit, digitale opname, enz. Daarnaast worden testen op (micro)plastics uitgevoerd. Ook planktonanalyses zijn mogelijk, nl. aantal, species, authenticiteit, enz.
> Bekijk het overzicht van mariene gerelateerde analyses
-
ILVO beschikt over een rechtstreekse pijpleiding naar zee, waardoor het mogelijk is vers zeewater op te pompen. Het opgepompte water wordt gefilterd en is na afspraak te verkrijgen, ook in grote volumes.
> Bekijk het overzicht co-creatie aquacultuur
Hoe werkt ILVO?
Met bovenstaand breed pallet aan expertises en een moderne onderzoeksinfrastructuur wil ILVO de ontwikkeling van de aquacultuur aan land en in zee ondersteunen.
Uw aanspreekpunt: Marien Living Lab
Het Marien Living Lab van ILVO streeft naar versnelde en duurzame innovatie via co-creatie in de blauwe sectoren, waaronder ook visserij. ILVO luistert naar u, analyseert uw vraag of uitdaging en gaat samen met u op zoek naar een (hoogtechnologische) oplossing en een concreet project, met geschikte partners en financiering. ILVO volgt de uitvoering van het gezamenlijke traject wetenschappelijk op.
Uw ILVO garantie
- Wetenschappelijk onderbouwde oplossingen
- Individuele en/of co-creatieve begeleiding van innovatietrajecten
- Vertrouwelijke behandeling van uw vraag
- Duidelijk interpreteerbare resultaten bruikbaar in de dagelijkse praktijk
- Technologische ondersteuning in diverse bedrijfsprocessen
Gespecialiseerde onderzoeksinfrastructuur
- Experimentele ruimtes voor aquacultuur
- Diverse tanks en recirculatiesystemen
- Rechtstreekse zeewaterleiding
- Installatie- en afbraakwerken op zee in samenwerking met gespecialiseerde bedrijven
- Opvolging van de kweek en oogst in samenwerking met gespecialiseerde bedrijven
Hieronder kan u een video bekijken over de kweek van schelpdieren en zeewier in het project Value@Sea.
Hieronder kan u een video bekijken over mosselkweek in windmolenparken in het kader van het project EDULIS.
Ruim netwerk
ILVO maakt actief deel uit van het Vlaams Aquacultuurplatform en van De Blauwe Cluster. Op internationaal niveau werkt ILVO nauw samen met ICES, de International Council for the Exploration of the Sea, die een groeiend aantal werkgroepen rond aquacultuur samenbrengt.
Daarnaast werkt ILVO in verschillende projecten samen met bedrijven uit de betrokken sectoren.
Alle ILVO expertises ter beschikking
ILVO werkt interdisciplinair en heeft een netwerk van living labs die nauw met elkaar samenwerken. Een probleem of vraag wordt vanuit verschillende hoeken bekeken door ILVO experts in verschillende disciplines. De brede en systematische aanpak en de open cultuur die ILVO typeren, staan hiervoor garant.