Onderzoeksproject Laag Eiwit Voeding als PAS-maatregel voor Vleesvee
Algemeen kader
Hoe kunnen veehouders op een gebruiksvriendelijke en efficiënte manier onderbouwd bewijzen dat zij hun laag eiwit voedingsrantsoen correct toepassen bij hun vleesvee? Het bewijs geldt dan als erkende ammoniakemissie reducerende maatregel. Het was de centrale onderzoeksvraag in het project ELP-Beef, en het antwoord is nu klaar, inde vorm van een goed doorgeteste, met de overheid overlegde, gebruiksvriendelijke applicatie waarin veehouders de vereiste gegevens over rantsoenen, dieraantallen, voedervoorraden en voederwaardes kunnen invoeren. De cruciale stap isdusgezet, om laag eiwit voeding als PAS-maatregel (administratief) goedgekeurd te krijgen, én opgenomen op de officiële PAS-lijst. Eerder onderzoek had aangetoond dat een verlaging van het eiwitgehalte in het rantsoen van vleesvee een significante impact heeft op de ammoniakuitstoot (NH3) van vleesveebedrijven. In die mate dat laag eiwit voeding werd beschouwd als een veelbelovende maatregel om de beoogde NH3-emissiereductie van 5% op bedrijfsniveau te realiseren, zonder dat dit zou leiden tot bedrijfssluitingen of een drastische vermindering van de veestapel. De uitrol van deze maatregel vereiste een oplossing voor het knelpunt rond de controleerbaarheid van laag eiwit voeding.
Onderzoeksaanpak
Het project werd uitgevoerd in vier opeenvolgende fasen:
1. In overleg met de bevoegde instanties vaststellen welke voorwaarden een vleesveebedrijf moet voldoen om de toepassing van laag eiwit voeding aantoonbaar en controleerbaar te maken. Deze voorwaarden vormden de basis voor de verdere uitvoering van het project.
2. Een gebruiksvriendelijke applicatie ontwikkelen
3. In samenwerking met veehouders en veevoederbedrijven een database maken met Vlaamse praktijkrantsoenen die de basis vormen voor het referentie ruw eiwitgehalte op Vlaamse vleesveebedrijven.
4. Eén jaar lang de toepassing van laag eiwit voeding opvolgen op 3 vleesveebedrijven (gebruikservaring? naleving van de vooropgestelde voorwaarden?).
Op basis van de positieve evaluatie werd laag eiwit voeding als bron-gerichte, effectieve en controleerbare PAS-maatregel voorgedragen voor opname in de officiële lijst van reducerende technieken voor vleesvee afmest bedrijven.
Relevantie/Valorisatie
Dankzij de resultaten van ELP-Beef is duidelijk op welke manier veehouders op een praktische en onderbouwde wijze kunnen aantonen dat zij laag eiwit voeding correct toepassen. Gezien de enorme uitdagingen op het vlak van ammoniakreductie, bleken bijkomende, praktisch implementeerbare en kosteneffectieve PAS-maatregelen voor vleesveebedrijven noodzakelijk. Bij aanvang van het project wasduidelijk dat vleesveebedrijven de vooropgestelde 5% reductie op hun bedrijf enkel zouden kunnen behalen als zij een uitgebreidere keuzelijst aan emissie-reducerende maatregelen kregen.
