Onderzoeksproject Naar een sterke data-economie in de Vlaamse agrovoedingssector

Algemeen kader
Het COOCK-project ‘DATA-ECONOMIE VOOR DE VLAAMSE AGROVOEDINGSSECTOR gaat een geïntegreerde data-economie toolkit ontwikkelen om het voor Vlaamse bedrijven makkelijker te maken hun data optimaal te valoriseren. De transitie naar een data-economie biedt kansen, maar vergt tegelijk extra stappen qua technologie en qua architectuur van de data-uitwisseling (Is de governance en de data-regelgeving in orde?). Er is behoefte bij de bedrijven aan ondersteuning rond een sectorspecifieke vertaling van Europese datawetgeving. Het project stimuleert samenwerking tussen bedrijven door datagedreven verdienmodellen te koppelen aan toepasbare technologie en door de impact van regelgeving en governance op data-uitwisseling inzichtelijk te maken.
Onderzoeksaanpak
De te ontwikkelen geïntegreerde data-economie toolkit bestaat uit drie onderdelen: een draaiboek voor verdienmodellen, een technologieradar en een wetgevingswegwijzer, specifiek afgestemd op Vlaamse bedrijven in de agrovoedingssector. Deze toolkit ondersteunt bedrijven bij het implementeren van datagedreven innovaties, helpt hen de impact van regelgeving te begrijpen en faciliteert samenwerking binnen en buiten de sector.
Relevantie/Valorisatie
De Europese Commissie verwacht dat de data-economie tegen 2030 goed zal zijn voor 5,8% van het EU-BBP, ofwel 851 miljard euro. Door Vlaamse bedrijven te stimuleren om actief met data en datadeling aan de slag te gaan, ontstaan niet alleen individuele voordelen, maar worden ook netwerkeffecten versterkt. Dit versnelt innovatie, verhoogt de efficiëntie binnen de keten en vergemakkelijkt duurzame toepassingen, bijvoorbeeld rond klimaatadaptatie. Door bedrijven te ondersteunen in deze transitie draagt het project bij aan een eerlijke en competitieve Vlaamse data-economie.
Financiering
VLAIO - Agentschap Innoveren & Ondernemen
