Onderzoeksproject Snelle en kosteneffectieve kwaliteitsbeoordeling van plantaardige voedingsmiddelen

Algemeen kader
Het RASK-project mikt op de ontwikkeling van sensortechnologie voor een efficiënte en nauwkeurige beoordeling van de kwaliteit van fruit, groenten en granen. De rol van ILVO in het RASK-project focust zich op het gebruik van nabije infrarood spectroscopie (NIRS) voor de snelle karakterisering van gewassen, teeltsubstraten en bodemverbeterende middelen. “Rask” is Noors voor “snel”. Het project draagt zo bij aan het optimaliseren van de kwaliteitsbeoordeling in moderne landbouwproductie- en voedseldistributiesystemen in Noorwegen.
Onderzoeksaanpak
Binnen het project wordt gebruik gemaakt van geautomatiseerde methodes voor het verwerken van stalen en van artificiële intelligentie voor het genereren van kalibratiemodellen en gebruiksvriendelijke softwaretools. Op ILVO beperken we ons tot de NIRS analyses. Hierbij wordt NIRS vergeleken met Raman-spectroscopie, o.a. voor het bepalen van de nutriëntenopname in aardbeiplanten.
Relevantie/Valorisatie
Het project kan een grote positieve impact hebben op de landbouw- en voedingsmiddelenindustrie. RASK verbetert en vergemakkelijkt naar verwachting de kwaliteitsbeoordeling van fruit, groenten en granen, door de ontwikkeling en toepassing van sensortechnologie, modellen en software voor het voorspellen van kwaliteitsparameters. Dit stelt producenten in staat om de kwaliteit van hun producten snel en nauwkeurig in te schatten en verspilling te verminderen. RASK draagt ook bij aan technologische vooruitgang op het gebied van sensortechnologie, robotica en machine learning. Dit kan leiden tot een hogere efficiëntie en nauwkeurigheid bij de analyse van plantaardige voedingsmiddelen.
Financiering
Norwegian Research Council