Onderzoeksproject Een boon voor Leuven: plantaardige eiwitten in de korte keten

Voltooid BOLEUV

Een boon voor Leuven

hummus

Contacteer onze expert

Hilde Muylle

Hilde Muylle

Expert nieuwe plantaardige teelten

Contact

Algemeen kader

Het co-creatief onderzoeksproject BOLEUV (een boon voor Leuven) heeft na twee jaar van experimenten doorheen nieuwe voedingsketens met gele erwt, lupin, veldboon en haver diepere inzichten duurzame in duurzame voedselproductie opgeleverd. Concreet zijn er ook onder meer 6 nieuwe recepten overgebleven voor het publiek, die tijdelijk op de kaart stonden in lokale restaurants. Minstens één nieuw-ontwikkeld voedingsproduct is geïntroduceerd op de markt.
BOLEUV is een project in het kader van de Vlaamse eiwitdiversificatie dat mikte op het stimuleren van landbouwers tot andere lokale eiwitrijke teelten, en dat tegelijk slim inspeelde op vragen uit de markt naar meer lokale, plantaardige eiwitten. Vaak blijkt de producent wel bereid om innovaties te testen, maar een duidelijk marktperspectief ontbreekt hem. Bij de verwerkers en consumenten is relatief weinig kennis te bespeuren over de mogelijkheden met lokaal geproduceerde plantaardige eiwitten.

Onderzoeksaanpak

De partners in het project 'Boon voor Leuven' hebben daarom experimenten opgezet in een lokale setting om deze uitdagingen aan te pakken. De focus lag op het realiseren van kleinschalige ketens waarin alle tussenschakels die nodig zijn om de lokale grondstoffen te verwerken tot nieuwe voedingsproducten werden gevonden en verbonden. Concreet is de vraag naar eiwitrijke teelten voor humane consumptie in Leuven in kaart gebracht, vooral in de horeca en de verpakkingsloze winkels. De teelt van peulvruchten is verkend met een aantal pionierende landbouwers. Er werd gekozen voor mengteelten met gele erwten, veldbonen of lupine, in combinatie met haver. Dit zijn gewassen die hier goed gedijen en efficiënt met water en nutriënten omgaan. Via twee makethons met studenten met de UCLL en via matchmaking events vonden de partners inspiratie voor producten waarin deze lokale oogsten kunnen verwerkt worden.

Relevantie/Valorisatie

Het project 'Boon voor Leuven' leverde kennis op voor landbouwers die op zoek zijn naar manieren om de biodiversiteit te verhogen, gewasbescherming en kunstmest te verminderen en een stuk ondernemerschap te versterken naar afzet van deze grondstoffen (gele erwt, veldbonen, lupine en haver) in een regionale waardeketen. We focusten gedurende twee jaar op een mengteelt van haver en een peulvrucht (gele erwt, veldboon en lupine). De zaai kan in één of meerdere werkgangen gebeuren, terwijl na de oogst met een maaidorser een extra scheidingsstap nodig is om het graan van de peulvrucht te scheiden. Tijdens de proefjaren richtten zowel de erwtenpeulboorder en het graanhaantje schade aan. De zoektocht naar gelijktijdige afrijping van beide componenten in de mengteelt vergt nog verder onderzoek.

Financiering

Vlaamse Overheid Departement L&V