Projectnieuws Innovaties in de veredeling van peulvruchten: de toekomst van duurzame en lokale rassen

17/09/2024

De Europese veredelingssector voor peulvruchten maakt een snelle ontwikkeling door, met als doel concurrerende rassen te creëren die zowel economisch aantrekkelijk als milieuvriendelijk zijn. Het BELIS-project, gelanceerd in oktober 2023, richt zich specifiek op de ontwikkeling van kosteneffectieve veredelingstechnieken en het verbeteren van de randvoorwaarden voor veredeling in Europa. Dit zal niet alleen leiden tot hogere opbrengsten, maar ook tot robuustere rassen die beter bestand zijn tegen klimaatverandering.

Peulvruchten: een sleutelrol in landbouw en voeding

Peulvruchten, zowel voor graan- als voederproductie, bieden cruciale voordelen voor de landbouw. Ze zijn een rijke bron van eiwitten voor zowel mens als dier en dragen bij aan bodemvruchtbaarheid door symbiotische stikstofbinding. Echter, de teelt van peulvruchten in Europa is tot nu toe beperkt door het ontbreken van hoogrenderende, resistente variëteiten. Hierdoor is Europa sterk afhankelijk van de import van peulvruchten. Het BELIS-project wil deze kloof dichten door samen te werken met partners uit de veredelingsindustrie en onderzoeksinstellingen.

Samenwerking en innovatie: de drijvende kracht achter succes

Binnen BELIS werken 34 partners uit 18 landen samen om de veredelingsmethodieken te verbeteren en de weerbaarheid van gewassen te vergroten. Hierbij ligt de nadruk op 14 verschillende peulvruchtensoorten, waaronder erwten, veldbonen, soja en lupine. Door gebruik te maken van de nieuwste technologieën, zoals drones en spectrale camera’s, worden veredelingsprogramma’s efficiënter gemaakt. Dit helpt telers om snel toegang te krijgen tot beter aangepaste rassen die inspelen op lokale teeltomstandigheden.

Praktische toepassingen voor telers

Het uiteindelijke doel van het project is om de innovatie in de veredelingssector dichter bij de praktijk te brengen. Dit betekent niet alleen betere rassen, maar ook verbeteringen in de rassenregistratieprocessen, zodat boeren sneller toegang hebben tot de nieuwste ontwikkelingen. Daarnaast wordt er gewerkt aan het harmoniseren van de teeltproeven over landsgrenzen heen, zodat telers beter geïnformeerd zijn over welke rassen het beste presteren in hun specifieke omstandigheden.

Een duurzame toekomst voor de Europese landbouw

Met BELIS wordt er een belangrijke stap gezet richting meer eiwitautonomie in Europa. Door in te zetten op lokale rassen met hoge opbrengsten en betere weerstand tegen droogte en ziekten, kunnen telers bijdragen aan een duurzamere en productievere landbouwsector. Stakeholders uit de land- en tuinbouw worden uitgenodigd om deel te nemen aan het BELIS-netwerk en actief bij te dragen aan de toekomst van peulvruchtveredeling in Europa.

Voor meer informatie bezoek de BELIS website en abonneer je op de BELIS nieuwsbrief.

BELIS
The BELIS project has received funding from the Horizon Europe research and innovation programme under the Grant Agreement N°101081878.

Vragen?

Contacteer ons

Hilde Muylle

Expert nieuwe plantaardige teelten

Tim Vleugels

Expert veredeling

Ook interessant

Video 07/05/2024

Wetenschap uitgedokterd 2024

Wetenschap uitgedokterd
Wetenschap Uitgedokterd haalt jonge wetenschappers uit hun vertrouwde lab of bureau en plaatst ze voor een camera met een duidelijke opdracht: vertel het grote publiek in een heldere 3-minuten-pitch o...