Onderzoeksproject Fermentatie voor Eiwitproductie, naar innovatieve waardeketens

In uitvoering FERM EIWIT
SPRAYDRYING MICROBIAL BIOMASS AT FOOD PILOT

Contacteer onze expert

Algemeen kader

Hoe kan de toepassing van fermentatie-gebaseerde eiwitproducties en -verwerkingen sneller en efficiënter? Eiwit geproduceerd door microbiële fermentatie levert mogelijkheden voor de transitie naar een meer duurzaam voedselsysteem. Echter, de ontwikkeling, industriële implementatie, en de finale verwerking tot voeding, voeder of fijnchemicaliën vergen in veel gevallen uitdagende trajecten. Die trajecten krijgen via het VLAIO COOCK+project 'Ferm Eiwit' een financiële duw in de rug. Doel is om daarmee efficiënter kennis samen te brengen en die vervolgens te verspreiden.

Onderzoeksaanpak

We vergaren de relevante kennis, zorgen aansluitend voor een toegankelijke kennisverspreiding, en organiseren interactieve en inspirerende wisselwerkingen tussen de partners in de nieuwe productieketen. Een strategisch samengesteld begeleidingscomité van bedrijven en speerpuntclusters zorgt ervoor dat de werkpakketten zich focussen op gerichte doelen. Er komt een kennismatrix rond state-of-the-art productie, verwerking van koolstof- en stikstofrijke grondstoffen en nevenstromen tot microbieel eiwit. Hier ligt de focus op het potentieel van feedstocks. Daarnaast brengen we de mogelijkheden in kaart om micro-organismen (bv. via genetische modificatie) te optimaliseren. De implicaties qua regelgeving zijn ook een deel van de kennisinspanningen. Het proces van opschaling van fermentatieprocessen krijgt bijzondere aandacht: waar bevinden zich hinderpalen en worden er oplossingen aangereikt? Tot slot werken we business cases uit met oog voor het economische plaatje.

Relevantie/Valorisatie

Deze acties geven meer armslag aan het eerder uitgebouwd driezijdig platform The ProteInn Club (website theproteinnclub heeft .eu als extensie), met onderzoekers, beleid en private gespecialiseerde bedrijven die reeds innoverende zijn in één van de fasen van de eiwit-waardeketen. Wij verwachten dat er nu meer en sneller innovatieve, sector-overschrijdende, duurzame en economisch rendabele waardeketens opgezet geraken. Het project Ferm Eiwit fel draagt bij in het strategisch versterken van de internationaal toonaangevende positie van Vlaanderen omtrent fermentatie-gebaseerde eiwitten. Het betekent een belangrijke bouwsteen in de eiwitshift naar duurzamere eiwitten.