Onderzoeksproject Welzijnsbevorderende monitoringsoplossingen voor kippen
Algemeen kader
Kunnen we met behulp van AI en machine learning, bij vleeskippen zowel hun productiviteit als hun welzijn verbeteren? Deze onderzoeksvraag wordt beantwoord in het WISH-project. De onderzoekers mikken op een combinatie van sensortechnologie en machine learning die het gedrag van kippen kan karakteriseren en gezondheids- en productiviteitsanalyses kan uitvoeren. Daarnaast wordt gewerkt aan stalinrichting met aanpasbare verlichting en rustlocaties, die worden afgestemd op real-time gedragsdata van de kippen.
Onderzoeksaanpak
Het project streeft naar een modulaire toolbox bestaande uit sensoren en analyse-algoritmes, die wordt ontwikkeld voor twee commerciële toepassingen:
1. Labkippen: Een high-end toolbox met geavanceerde sensoren en algoritmes gericht op klinische onderzoeksorganisaties, zoals producenten van voedseladditieven en medicijnen. Deze toolbox biedt continue en objectieve gedragsinformatie, die manuele evaluaties kan vervangen tijdens dierproeven.
2. Commerciële kippen: Een kostenefficiënte versie van de toolbox voor reguliere pluimveehouders. Deze set bevat een beperkt aantal groepssensoren, zoals akoestische en video-oplossingen, of enkele individuele sensoren op geselecteerde dieren.
Relevantie/Valorisatie
Het WISH-project levert naar verwachting potentieel om een effectieve combinatie van individuele en groepssensoren te realiseren voor betere stalinrichting en gedragssturing. De te ontwikkelen toolkits horen breed inzetbaar te zijn binnen de pluimveesector en bieden voordelen voor zowel productiviteit als welzijn. Er zijn bedrijven aanwezig in het onderzoeksproject om de valorisatie te verzorgen: Poulpharm kan zich richten op de commercialisering van de onderzoeksopstelling, Roxell is in staat om de praktijktoolbox voor boerderijen te vermarkten.
Financiering
IMEC