Persbericht Zeven Innovatietrajecten voor smart farming en voedselverwerking in Vlaanderen-Nederland opgestart

25/06/2024

Het Interreg programma Smart Farming & Food Processing start zeven innovatietrajecten op rond het bevorderen van smart farming en voedselverwerking, waarin Vlaamse en Nederlandse kennisinstellingen, landbouwers, voedings- en technologiebedrijven samen werken aan innovatieve oplossingen voor een concreet probleem. ILVO is partner in drie trajecten rond slimme onkruidbeheersing met behulp van robotica en artificiële intelligentie.

Het Interreg programma Smart Farming & Food Processing is ontworpen om internationale samenwerking te stimuleren in Europa en innovatie in verschillende sectoren te bevorderen. In dit kader zijn de volgende zeven innovatietrajecten geselecteerd vanwege hun potentieel om aanzienlijke vooruitgang te boeken in de smart farming en voedselverwerkingsindustrie. ILVO is betrokken bij de eerste 3:

  1. Wieden zonder handen
    Dit traject introduceert innovatieve methoden voor onkruidbestrijding zonder handen. Door middel van geavanceerde robotica, beeldverwerking en machine learning-technieken wordt er gestreefd naar een precisieaanpak om onkruid te verwijderen, waardoor de noodzaak voor handmatig wieden wordt geëlimineerd en de efficiëntie van landbouwpraktijken wordt verbeterd.
    Vraagstukhouder:
    Bio Landbouwbedrijf Meulwaeter, Techbedrijf: Trabotyx B.V., Kennisinstellingen: Hogeschool Vives, ILVO, Flanders Make en Avans Hogeschool

  2. Zonkrachtige Werkassistent
    Dit traject ontwikkelt een zonkrachtige werkassistent die boeren ondersteunt bij verschillende taken op het veld. Door gebruik te maken van zonne-energie en geavanceerde sensor- en actuatortechnologieën biedt deze werkassistent een duurzame en efficiënte oplossing voor het verbeteren van de productiviteit en ergonomie van landbouwwerkzaamheden.
    Vraagstukhouder:
    Tuinderij van de Pallande, Herenboeren Nederland Techbedrijf: FieldWorkers B.V. Kennisinstellingen: Hogeschool Vives, ILVO en Avans Hogeschool

  3. Robotica voor Onkruidbestrijding
    Dit traject is gericht op de integratie van robotica in het proces van onkruidbestrijding in de landbouw. Door geavanceerde robottechnologieën en artificiële intelligentie toe te passen, wordt er gestreefd naar een efficiëntere en nauwkeurigere aanpak van onkruidbestrijding. Dit zal resulteren in hogere opbrengsten, lagere kosten en een duurzamere landbouwpraktijk.
    Vraagstukhouder:
    Bio Landbouwbedrijf Meulwaeter, Techbedrijf: Odd.Bot B.V., Kennisinstellingen: Hogeschool Vives, ILVO, Flanders Make en Avans Hogeschool

  4. Optimaliseren Inpaklijn
    Dit traject richt zich op het optimaliseren van de inpaklijn binnen voedselverwerkingsfaciliteiten. Door middel van geavanceerde technologieën en procesverbeteringen wordt er gestreefd naar een verhoogde efficiëntie, snelheid en nauwkeurigheid in het inpakproces, wat resulteert in een verbeterde productiviteit en kostenbesparingen.
    Vraagstukhouder:
    Boerschappen B.V., Techbedrijven: Actitec BV en C-Boost, Kennisinstellingen: Hogeschool Vives en Avans Hogeschool

  5. Flex Inleg en Verpakking
    Dit traject introduceert flexibele inleg- en verpakkingsoplossingen voorvoedselverwerkingsfaciliteiten. Door middel van modulaire systemen en geavanceerde robotica wordt er gestreefd naar een aanpasbare en kosteneffectieve aanpak voor het verpakken van verschillende voedselproducten, wat resulteert in een verbeterde flexibiliteit en efficiëntie in de productielijn.
    Vraagstukhouder:
    Bio Bakkerij de Trog, Techbedrijf: Amtra Engineering, Kennisinstellingen: Fontys en Flanders Make

  6. Broccoli Verwerkingslijn
    Dit traject richt zich op het ontwerpen en implementeren van een geoptimaliseerde verwerkingslijn voor broccoli. Door middel van geavanceerde apparatuur en procesoptimalisatie wordt er gestreefd naar een verbeterde kwaliteit, snelheid en traceerbaarheid in het verwerkingsproces, wat resulteert in een grotere concurrentiepositie voor broccoli-producenten.
    Vraagstukhouder:
    Verschuren Broccoli, Techbedrijven: Brom Mechatronica en VBTI, Kennisinstellingen: Fontys en Hogeschool Vives

  7. Scarecrow
    Dit traject introduceert innovatieve oplossingen voor het weren van vogels en ongedierte uit landbouwgebieden. Door middel van geavanceerde detectie- en afschrikmiddelentechnologieën met drones wordt er gestreefd naar een effectieve en diervriendelijke aanpak om gewassen te beschermen tegen schade, waardoor de opbrengst en kwaliteit worden verbeterd.
    Vraagstukhouder: Goossens Malderen, Techbedrijven: Avular, Qualified en Datacation, Kennisinstellingen: Fontys en Flanders Make

Deze innovatietrajecten zijn het resultaat van nauwe samenwerking tussen verschillende partners, waaronder kennisinstellingen, voedsel- en landbouwbedrijven, en techbedrijven uit Vlaanderen en Nederland. Elk project is gericht op het bieden van concrete oplossingen voor de uitdagingen waarmee de landbouw- en voedselverwerkingssectoren worden geconfronteerd.

Projectmanager Stichting Breda Robotics: "Wij zijn enorm trots de zeven geselecteerde innovatietrajecten van start te zien gaan. Elk project vertegenwoordigt een stap voorwaarts in de toepassing van slimme technologieën in de landbouw en voedselverwerking. We kijken ernaar uit de resultaten te zien en de positieve impact die deze innovaties zullen hebben op de sector."

Contact

ILVO trajecten: Liam van Langenhove, ILVO onderzoeker: liam.vanlangenhove@ilvo.vlaanderen.be

Andere trajecten: Projectmanager Stichting Breda Robotics | Lisanne Ottevanger via +3141009023 of lisanne@breda-robotics.nl

Meer info en beeldmateriaal

Actualiteiten over dit project zijn te volgen via de Stichting Breda Robotics LinkedIn pagina of op de Interreg SF&FP projectwebsite.

Foto’s en video's zijn in hoge resolutie beschikbaar, hiervoor kunt u contact opnemen met:

Communicatiemedewerker Stichting Breda Robotics| Phil Mosies via +3139671233 of communicatie@breda-robotics.nl

Vragen?

Contacteer ons

Ook interessant