Onderzoeksproject Nieuwe technologieën en AI voor optimaal gewasmanagement in de sierteelt
Algemeen kader
Dit project mikt op meer geautomatiseerde gewasmonitoringsmethoden in de Vlaamse sierteeltsector, via de meest geschikte camera's, drones en AI (artificiële intelligentie) applicaties. De Vlaamse sierteeltsector is hoogproductief maar opereert in een sterk concurrentiële markt. Siertelers moeten voortdurend de juiste managementbeslissingen proberen te nemen gedurende de teelt: groei en ontwikkeling van de plant, aanwezigheid van stress, ziekten en plagen, effectiviteit van plaagbehandelingen, kwaliteit en finaal ook de beschikbaarheid van planten voor verkoop. Al die opvolging gebeurt nu op basis van de expertise/ervaring van één of een beperkt aantal personen in het bedrijf. De continue trend naar schaalvergroting, de diversiteit van teelten binnen één bedrijf, en het onvoldoende beschikbaar zijn van personeel met de nodige expertise maken het uitdagender om binnen een bedrijf alle plantpartijen van nabij op te volgen.
Het doel van SIERTECH is dus om gewasmonitoringsmethoden te ontwikkelen gebaseerd op de slimme automatische interpretatie van een variatie aan camerabeelden, en dit zowel voor teelten onder glas als in open lucht.
Onderzoeksaanpak
We verzamelen data met verschillende types camera’s (visueel, multispectraal, thermaal). Die bewerken we tot relevante informatie ter ondersteuning van managementbeslissingen gedurende de teelt. Er zijn drie domeinen waar we op werken: (1) gewasopvolging (groei, ontwikkeling, stress, … eventueel te linken met een groeimodel); (2) opvolging van ziekten en plagen en de effectiviteit van plaagbehandelingen, (3) het inventariseren en opvolgen van kwaliteit en beschikbaarheid van planten voor verkoop. We ontwikkelen steeds tools die in staat zijn om te adviseren welke handeling op welke plek op welk moment hoort te gebeuren, uiteraard allemaal soortspecifiek.
Relevantie/Valorisatie
AI-tools omarmen en toepassen in de sierteeltbedrijfsvoering wordt pas haalbaar wanneer de onderzoekswereld helpt bij de ontwikkeling en training van de systemen. De sector ervaart een groeiende noodzaak om smart farming technologieën ter beschikking te hebben. De kans op implementatie is groot, de verwachte maatschappelijke meerwaarde eveneens. Alle ontwikkelde tools beogen een reductie in arbeidskost door het automatiseren van bepaalde handelingen, een betere stockopvolging - en bijgevolg ook een betere teler-klant relatie -, een reductie in gebruik van gewasbeschermingsmiddelen door vroege ziekte- en plaagdetectie, minder uitval en een betere kwaliteit.
Financiering
VLAIO