Persbericht Nieuwe Vis- en Zeevruchtengids is uit

26/05/2025
Cover Vis- en Zeevruchtengids

De Ethic Ocean Soortengids uitgebracht in het Nederlands

Zopas is de Vis- en Zeevruchtengids voor professionele gebruikers verschenen, een nieuwe Nederlandstalige editie van de Ethic Ocean Soortengids. Het is de vierde keer dat deze gids in het Nederlands uitkomt.

Vooral voor professionele gebruikers, zoals restauranthouders, hotelscholen, vishandels, retail, leveranciers, reders, vissers en viskwekers is deze gids een ‘bijbel’. Zij vinden er antwoorden op vragen zoals: Hoe duurzaam zijn de visbestanden? Wat zijn de aanbevolen minimale vangstgroottes? Hoe evolueert de gezondheid van het marien ecosysteem? De gids helpt kopers van vis en zeevruchten om duurzame producten te kiezen op basis van wetenschappelijke gegevens en aankoopadviezen.

Ook consumenten kunnen erin grasduinen. De gids is gratis online beschikbaar via www.zeevruchtengids.org


Gilles Boeuf (Ethic Ocean): ‘De jaarlijkse en regelmatige publicatie van dit werk is een langverwacht en waardevol moment. “Le Guide des espèces à l’usage des professionnels” wordt elk jaar nauwgezet geactualiseerd, niet op basis van meningen, maar op basis van rigoureuze wetenschappelijke gegevens die worden gepubliceerd en door het Ethic Ocean-team worden samengevat.’

Jade Maes (ILVO): ‘Deze gids is belangrijk omdat ze alle schakels in de keten helpt om bewustere keuzes te maken. Door de informatie over visbestanden en vangstmethoden kan de gids bijdragen aan een meer duurzame visserij en het herstel van kwetsbare soorten ondersteunen.’

Nancy Fockedey (VLIZ): ‘De gids omvat niet enkel de vis en zeevruchten die door de Belgische visserij worden aangeland (minder dan 10% van wat we consumeren). Hij beschrijft ook alle geïmporteerde vis, van dichtbij en verder af. De vorige Nederlandstalige gids dateert al van 2018. Ik weet dat veel mensen zaten te wachten om met geactualiseerde, bevattelijk gebrachte data over duurzaamheidsaspecten juister te kunnen handelen bij de aankoop van vis en zeevruchten.’

Een heus naslagwerk over de duurzaamheid van visserij- en aquacultuurproducten

De ‘Vis- en Zeevruchtengids voor professionele gebruikers’ is een begrip in de brede visserijsector en bevat nu meer informatie dan ooit rond de duurzaamheid van de meest geconsumeerde vis- en zeevruchtensoorten in België en Frankrijk. Niet alleen de hoeveelheid, ook de kwaliteit van de gegevens voor wetenschappelijk onderzoek en visserijbeheer verhoogde sterk de laatste jaren. Dit zorgt voor een betere inschatting van de visbestanden en bijgevolg betere aankoop- en consumptieadviezen.

De data komen van Ifremer (Institut Français de Recherche pour l’Exploitation de la Mer), ICES (International Council for the Exploration of the Sea), FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations), de Europese Commissie en regionale en internationale visserij- en beheersorganisaties.

Al deze gegevens vormen samen met de vangstmethode en minimale vangstgroottes de basis voor de aankoopadviezen. Voor elke vis, schaaldier, weekdier, stekelhuidige en alg vind je in detail onder welke voorwaarden je ze met een gerust hart koopt of beter vermijdt.

Het advies is anders voor gekweekte soorten. Omdat aquacultuurpraktijken verschillen per kwekerij raden de onderzoekers aan bij de leverancier te informeren over de precieze kweekomstandigheden en/of te kiezen voor gelabelde producten.

Schema
Schema in de gids om duurzame producten te kiezen. De gids geeft uitgebreid antwoord op deze vragen.

Samen naar een duurzame visserij

Dankzij deze gids kunnen professionals uit de visserijsector, de handel en de horeca duurzame keuzes maken en meer transparant communiceren naar hun klanten.

Jade Maes (ILVO): ‘Deze gids is belangrijk omdat ze alle schakels in de keten (visser, chef, consument, beleidsmaker) helpt om bewustere keuzes te maken. Door transparante en wetenschappelijk onderbouwde informatie te geven over visbestanden en vangstmethoden, kan de gids bijdragen aan een meer duurzame visserij en het herstel van kwetsbare soorten ondersteunen.’

In België staat het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) in voor het verzamelen van deze data die samen met gegevens van buitenlandse instituten doorstromen naar ICES die hierop adviezen voor visquota formuleert. De effectieve beslissing rond die quota ligt bij de politiek en hoe beter de data, hoe beter deze beslissingen onderbouwd zijn. Al deze gegevens vloeien met deze gids terug naar de sector. Zo worden de beslissingen over de visquota ook transparanter.

De gids is gemaakt voor professionele gebruikers maar ook consumenten kunnen alle informatie online vinden.

Jade Maes (ILVO)

Primeur voor ILVO

De Franse NGO Ethic Ocean is initiatiefnemer en auteur van de gids en publiceert sinds 2008 jaarlijks een update op basis van de meest recente beschikbare wetenschappelijke gegevens. Vanaf 2014 maakte het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) in samenwerking met ILVO al drie keer de Belgische aanpassing en vertaling. Maar voor deze vierde editie van 2024 neemt ILVO de fakkel van de Belgische redactie over met ondersteuning van het VLIZ. Beide instituten staan samen in voor de bijbehorende website www.zeevruchtengids.org.

De PDF-versie van de gids kan je nu al raadplegen op www.zeevruchtengids.org, de update van de website met alle informatie uit de gids volgt binnenkort.

Vis- en zeevruchtengids editie 2024

Bekijk de gids op www.zeevruchtengids.org.

Voor een gedrukte versie, neem contact met ons op.

Website (Franstalig) : www.guidedesespeces.org

Vis- en Zeevruchtengids
Cover Vis- en Zeevruchtengids

Meer weten of bijdragen?

Vragen, opmerkingen of suggesties over deze gids? Contacteer het Marien Living Lab van ILVO via marienlivinglab@ilvo.vlaanderen.be.


Ethic Ocean is een milieuorganisatie die zich inzet voor het behoud van de oceaan en mariene hulpbronnen. De organisatie werkt samen met alle stakeholders in de visserij- en aquacultuursector (vissers, viskwekers, visverwerkers, leveranciers, retail, vishandels, chef-koks en restauranthouders) om de implementatie van duurzame praktijken te initiëren en te ondersteunen.

Ethic Ocean - www.ethic-ocean.org - contact@ethic-ocean.org

Vragen?

Contacteer ons

Ook interessant

Video 24/04/2025

Wetenschap uitgedokterd 2025

Wetenschap uitgedokterd
Wetenschap Uitgedokterd haalt jonge wetenschappers uit hun vertrouwde lab of bureau en plaatst ze voor een camera met een duidelijke opdracht: vertel het grote publiek in een heldere 3-minuten-pitch o...