Onderzoeksproject Monitoring en voorkomen van de bijvangst van bedreigde en beschermde soorten in de Noordzee en in Noord Atlantische mariene regio.

Algemeen kader
Marine Beacon is een grootscheeps Europees onderzoeksproject in verband met beschermde en bedreigde zeedieren in en nabij de Europese zeegebieden. Dat zijn de zeeën rond Groenland, Ijsland, Azoren, de Keltische en de Noordzee, de golf van Biskaje, en het subtropisch tropisch Atlantisch ecosysteem ten noordwesten van Afrika. Om de doelstellingen van de EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030 te helpen realiseren gaan 21 onderzoeks-, technologie- en visserijpartners uit 9 landen samenwerken om de temporeel-spatiale vindplaatsen, de vermoedelijke hoeveelheden en kwetsbaarheidsstatus, en de bedreigingen vanuit de visserij(technieken) in kaart brengen van de geselecteerde PETs. Dat zijn bij voorbeeld vissen (bepaalde haai -en roggensoorten vb.) en ook zeezoogdieren, -schildpadden en -vogels. Doel is om, in samenwerking met de vissersgemeenschappen en op basis van monitoringscijfers, te komen tot realiseerbare verbeteringen in de visserijpraktijken, zodat ongewenste bijvangsten van PETs worden gereduceerd.
Onderzoeksaanpak
De onderzoekers identificeren significante kennishiaten mbt de bedreigde soorten en biodiversiteit. Ze bestuderen de bijvangsten en maken er monitoringssystemen voor. Ze ontwerpen een (semi)kwantitatieve risico inschatting (kans op sterfte tijdens visserijacties). Ze kwantificeren de kwetsbaarheidsstatussen. Ze zetten daarbij innovatieve kennis en instrumenten zoals next generation monitoring, AI, moleculaire en eDNA technologie. Ze ontwikkelen op basis van de verzamelde data context-aangepaste monitorings- en mitigatiestrategieën en evalueren die op hun efficiëntie. Ze ontwerpen geïntegreerde en participatief gedragen, besluitvormingsondersteunende instrumenten voor het beheer van bijvangsten.
Relevantie/Valorisatie
Het Marine Beacon-project zal ons inzicht verbeteren in de manier waarop ongewenste bijvangst van beschermde en bedreigde soorten in de Atlantische Oceaan gebeurt en methoden ontwikkelen voor een betere monitoring en beperking van deze effecten.
Het probleem van de achteruitgang van de biodiversiteit in de Atlantische regio’s wordt aangepakt en het herstel van de ecosystemen en hun diensten wordt op de rails gezet. Door inclusief samen te werken met de belangrijkste belanghebbenden in de visserij-, beleids- en natuurbehoudsectoren zorgt Marine Beacon ervoor dat nieuwe, geavanceerde monitoring- en mitigatie-instrumenten effectief en haalbaar zijn. Dat biedt een grotere kans op impact en implementatie op de lange termijn, ook na de levensduur van het project.
