Onderzoeksproject Een Bodembarometer voor visgronden
Algemeen kader
Welke indicatoren kunnen we gebruiken om de impact van professionele sleepnetvisserij op de zeebodem te bepalen? En hoe kan de beoordeling van die bodemimpact worden geïntegreerd in het visserij-management? Het EU-beleid legt meer en meer de nadruk op bodembeschermende maatregelen, waar de visserij net als andere mariene exploitaties en functies een bijdrage moet leveren. Via het Visserij Verduurzaamt traject kiest de Belgische visserij sector om de bodemberoering SMART aan te pakken. Het Benthis Nationaal-2 project wil daarvoor een tool ontwikkelen en toevoegen aan dit traject, zodat schippers en reders op een realistische wijze en realtime rekening kunnen houden met de bodemberoeringsproblematiek in hun bedrijfsvoering.
Onderzoeksaanpak
Relevante, bestaande indicatoren worden berekend, geëvalueerd en waar nodig verder uitgebouwd en finaal geïntegreerd om tot een evenwichtige benadering van bodemberoering te komen. De output wordt via de VisTools-applicatie als eenvoudige tool voor de reder beschikbaar gemaakt. Aangezien de ontwikkeling en toepassing van indicatoren een internationaal gebeuren is, blijven we in nauw contact met de relevante EU, ICES en OSPAR-werkgroepen.
Relevantie/Valorisatie
De evaluatie van de status van benthische habitats is cruciaal om de gezondheid en de ecologische integriteit van het mariene bodem-ecosysteem in te schatten. Die evaluatie gebeurd momenteel door wetenschappers en milieubeheerders a.d.h.v. kwantitatieve en kwalitatieve indicatoren. Betere inzichten en meer gedetailleerde data over de impact van bodemberoering, geïntegreerd via indicatoren in een eenvoudige tool, zullen helpen om ons visserijbeleid en de vissers zelf te sensibiliseren en ondersteunen in hun omgang met deze bodemberoeringsproblematiek.
Financiering
EFMZVA
FIVA