Onderzoeksproject Kleinschalige innovatieve verwerkingsapparatuur

Voltooid INNOLAB
Logos INNOLAB

Contacteer onze expert

Nathalie Bernaert

Nathalie Bernaert

Expert plantaardige producten en reststromen

Contact

Algemeen kader

Het project INNOLAB heeft voor het performant foodgerelateerd eiwitonderzoek een aantal technische hiaten qua onderzoeksapparatuur opgelost. De Food Pilot bij ILVO in Melle is qua machinepark goed uitgerust met zeer veelzijdige apparatuur om de meeste voedingsbewerkingen op pilootschaal te kunnen simuleren, inclusief waar het extractie van (nieuwe) eiwitten betreft. Maar, die eiwitextracties leveren in een aantal gevallen niet zo'n grote hoeveelheden eiwit op. Daardoor waren de erop volgende processingexperimenten op pilootschaal onhaalbaar. In andere gevallen zijn er van nieuwe alternatieve eiwitbronnen in de exploratieve fase van de primaire productie ook slechts zeer kleine hoeveelheden voorradig om verdere tests en analyses op uit te voeren. Om daaraan tegemoet te komen - een vraag vanuit de gespecialiseerde KMO's - zijn er investingen en eerste tests gebeurd in een aparte ruimte met innovatieve kleinschalige commerciële apparatuur. Zeer kleine hoeveelheden eiwitrijke grondstoffen kunnen nu met innovatieve technologieën worden getest en bestudeerd. We spreken over de range van 0,5 tot 5 kg product.

Onderzoeksaanpak

Er is specifiek kleinschalige apparatuur bestudeerd en geselecteerd voor het versnijden, vermalen, scheiden, drogen, verhitten en vormgeven van eiwitrijke grondstoffen. Stappen vóór de eiwitextractie de voorbehandeling van de grondstoffen via geschikte apparatuur. De stappen na extractie leiden tot productontwikkelingen. Het project omvatte ook de aanpassing van een ruimte waarin deze toestellen kunnen bediend worden.

Relevantie/Valorisatie

In combinatie met de andere piloottoestellen in de Food Pilot, kunnen voortaan volledige verwerkingsprocessen gesimuleerd worden van diverse eiwitrijke grondstoffen tot nieuwe eindproducten in de subsectoren groenten en fruit, vlees, bakkerij, zuivel, bereide maaltijden, enzovoort. Dat is een unieke testomgeving in Vlaanderen en in het buitenland. Jaarlijks worden tot 550 piloottesten uitgevoerd in de Food Pilot, die leiden tot concrete realisaties bij de klanten. Dit project was een samenwerking tussen ILVO en Flanders'FOOD, en werd financieel gesteund door EFRO en Provincie Oost-Vlaanderen

Logos INNOLAB

EFRO - EU - mede gefinancierd in het kader van de respons van de Unie op de COVID-19 pandemie

Provincie Oost-Vlaanderen

Dit project is een samenwerking tussen ILVO en Flanders’ FOOD