Onderzoeksproject Kleinschalige innovatieve verwerkingsapparatuur

Voltooid INNOLAB
Logos INNOLAB

Contacteer onze expert

Nathalie Bernaert

Nathalie Bernaert

Expert plantaardige producten en reststromen

Contact

Algemeen kader

Via het INNOLAB kunnen we een hiaat in de apparaten voor technisch foodgerelateerd eiwitonderzoek invullen. De Food Pilot bij ILVO in Melle is qua machinepark goed uitgerust met zeer veelzijdige apparatuur om de meeste voedingsbewerkingen op pilootschaal te simuleren, inclusief waar het extractie van (nieuwe) eiwitten betreft. Maar, die eiwitextracties leveren in een aantal gevallen niet zo'n grote hoeveelheden eiwit op. Daardoor worden erop volgende processingexperimenten op pilootschaal onhaalbaar. In andere gevallen zijn er van nieuwe alternatieve eiwitbronnen in de exploratieve fase van de primaire productie ook slechts zeer kleine hoeveelheden voorradig om verdere tests en analyses op uit te voeren. Om tegemoet te komen aan de vragen van de KMO’s om ook met hun kleine hoeveelheden eiwitrijke grondstoffen innovatieve technologieën te testen, is er een duidelijke nood om te investeren in een aparte ruimte met innovatieve kleinschalige commerciële apparatuur. Die zitten in de range van 0,5 tot 5 kg product.

Onderzoeksaanpak

Via dit project wordt specifiek geïnvesteerd in kleinschalige apparatuur voor het wassen, versnijden, vermalen, de celdesintegratie, scheiden, drogen en vormgeven van eiwitrijke grondstoffen. De stappen vóór de eiwitextractie zijn apparatuur voor de voorbehandeling van de grondstoffen. De stappen na extractie leiden tot productontwikkelingen. Het project omvat ook de aanpassing van een ruimte waarin deze toestellen kunnen bediend worden.

Relevantie/Valorisatie

In combinatie met de andere piloottoestellen in de Food Pilot, kunnen voortaan volledige verwerkingsprocessen gesimuleerd worden van diverse eiwitrijke grondstoffen tot nieuwe eindproducten in de subsectoren groenten en fruit, vlees, bakkerij, zuivel, bereide maaltijden, enzovoort. Een unieke testomgeving in Vlaanderen en in het buitenland. Jaarlijks worden tot 550 piloottesten uitgevoerd in de Food Pilot, die leiden tot concrete realisaties bij de klanten. Dit project is een samenwerking tussen ILVO en Flanders'FOOD.

Logos INNOLAB

EFRO - EU - mede gefinancierd in het kader van de respons van de Unie op de COVID-19 pandemie

Provincie Oost-Vlaanderen

Dit project is een samenwerking tussen ILVO en Flanders’ FOOD