Onderzoeksproject Versnelling van plantaardige verwerkingstechnologie in de voedingssector

In uitvoering PILOTS
Geweekte linzen

Contacteer onze expert

Nathalie Bernaert

Nathalie Bernaert

Expert plantaardige producten en reststromen

Contact

Algemeen kader

Het project PILOTS werkt aan de uitrol van het gebruik van alternatieve plantaardige grondstoffen in kwaliteitsvolle voedingsproducten. Er wordt daarvoor gemikt op demonstraties en kennisdeling in de Vlaamse voedingsindustrie en in grootkeukens. Zij worden de weg gewezen naar verwerkingen met de nieuwe grondstoffen, zowel met gangbare als met nieuwe verwerkingstechnologieën.

Onderzoeksaanpak

Aan de hand van generieke cases worden modelproducten ontwikkeld waarmee verschillende procestechnologieën worden gedemonstreerd. Deze demonstraties dienen als inspiratie voor bedrijven en grootkeukens. De technische kennis en toepassingen worden actief overgedragen via interactieve opleidingen, waardoor de drempel tot implementatie verlaagd wordt.

Relevantie/Valorisatie

We verwachten dat voedingsbedrijven via de inspanningen van PILOTS sneller en vaker alternatieve plantaardige ingrediënten verwerken tot producten en die op de markt brengen. Ook in grootkeukens gaan de processen verbeteren, zodat ze efficiënter plantaardige maaltijdcomponenten kunnen bereiden. Tot slot hoopt het project dat bedrijven en grootkeukens investeren in de getoonde (nieuwere) technologieën, bijvoorbeeld voor productie, regeneratie of warmhouden.

Partners PILOTS: Flanders' FOOD, Food Pilot, FR&D hall