Onderzoeksproject lokale teelt van KIkkererwt ontKETenen

Algemeen kader
Het KIKET-project heeft aangetoond dat de lokale teelt en verwerking van kikkererwten in Vlaanderen technisch haalbaar is, maar nog niet rendabel vanwege de hoge kostprijs en sterk variërende opbrengsten (0 tot 3-5 ton/ha). Het project heeft belangrijke stappen gezet in de ontwikkeling van teeltkennis, geschikte rassenkeuze en mechanisatie. Daarnaast werd een lokale keten opgezet, wat resulteerde in de succesvolle vermarkting van Vlaamse falafel en hummus. Deze resultaten bieden een basis voor verdere verduurzaming en economische versterking van de keten.
Onderzoeksaanpak
KIKET bouwde voort op de inzichten uit het KIK-Love-project en richtte zich op zowel de teelt als de marktontwikkeling. Teeltproeven werden uitgevoerd om geschikte rassen en teelttechnieken voor Vlaanderen te identificeren. Ook werden commerciële inoculums getest, hoewel hun effect nog verdere validatie vereist. Parallel hieraan werd een keten opgezet met actoren voor en na het landbouwbedrijf, inclusief verwerkers en retailers. Dit leidde tot de ontwikkeling van een inclusief businessmodel met transparante prijszetting, dat samenwerking binnen de keten stimuleert en vertrouwen opbouwt.
Relevantie/Valorisatie
De resultaten bieden concrete handvatten voor landbouwers, verwerkers en retailers die een rol willen spelen in de Vlaamse kikkererwtketen. Het businessmodel en de ketensamenwerking kunnen dienen als blauwdruk voor andere gewassen of regionale initiatieven. Verdere optimalisatie van teelttechnieken en seizoensonafhankelijke opbrengstverbetering zijn cruciaal om de rendabiliteit te verhogen en de Vlaamse kikkererwt stevig in de markt te positioneren.
Financiering
Vlaamse Overheid Departement L&V