Onderzoeksproject Optimalisatie van sojaboon-rhizobia combinaties voor in Noordwest-Europa
![Sojabonen](https://ilvo.vlaanderen.be/uploads/images/Projecten/_1200x900_fit_center-center_none/Matchmaking-2023.jpg)
Algemeen kader
Soja is een cruciaal eiwitgewas gebruikt in zowel voeding als dierenvoeders, maar wordt nog amper lokaal geteeld door ongeschikte variëteiten en teelttechnieken. Dankzij gerichte veredeling en teeltoptimalisatie is de laatste jaren grote verbetering geboekt voor de sojateelt in Noordwest Europa. Een verdere sprong vooruit is de ‘MATCHMAKING’ van geschikte sojavariëteiten met inheemse, stikstofbindende rhizobiumbacteriën, waardoor stabiele, sterk presterende oogsten zullen zorgen voor een rendabele teelt.
Onderzoeksaanpak
In verschillende meerjarige veldproeven zoeken we naar soja-rhizobiacombinaties die goed en stabiel presteren onder wisselende weersomstandigheden in ons klimaat. De ILVO HYDRAS-onderzoeksopstelling (https://hydras.ilvo.be/nl/) wordt gebruikt om droogte te simuleren, op te volgen en uiteindelijk de genetische factoren te identificeren die bijdragen aan droogteresistentie. Ook voor efficiënte nodulatie en stikstoffixatie proberen we relevante genetische regio’s in het sojagenoom te identificeren, en onderzoeken we genexpressie door (meta)transcriptomics in de sojanodules.
Relevantie/Valorisatie
MATCHMAKING probeert een grote stap te zetten richting een rendabele sojateelt in Noordwest Europa. Het vinden van een optimale combinatie van een sojavariëteit met de juiste rhizobiumstam kan ons een duurzame teelt opleveren die veel minder (kunst)mest nodig heeft door eigen N-fixatie, onze afhankelijkheid van andere continenten vermindert voor eiwitrijke voeding en voeders, en een antwoord biedt op milieu-uitdagingen als het stikstofprobleem.
Financiering
FONDS VOOR WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK-VLAANDEREN – FWO
![](https://ilvo.vlaanderen.be/uploads/images/Logos/_900xAUTO_fit_center-center_none/fwo_kleur.png)