Onderzoeksproject De Kickstart van Vlaamse Kikkererwten door landbouwers te verbinden
![kikkererwt](https://ilvo.vlaanderen.be/uploads/images/Projecten/_1200x900_fit_center-center_none/kick-chick.jpg)
Algemeen kader
Kikkererwt komt uit consumentenbevragingen naar voor als één van de meest gekende peulvruchten te zijn, gekend van verwerking in o.a. falafel en humus. Sinds 2020 wordt het gewas door Vlaamse biologische en gangbare akkerbouwers uitgezaaid op zo’n 7-15 ha (EIP KIK-LOVE, relance KIKET). De resultaten van beide projecten tonen het potentieel van de kikkererwt op Vlaamse bodem aan. Bovendien zijn ook de Vlaamse voedingsbedrijven, retail en eindconsument geïnteresseerd in de lokale kikkererwt. Echter de teelt is zeer risicovol en ken nog een aantal teelttechnische uitdagingen.
Onderzoeksaanpak
Door samen te werken met gangbare en biologische telers, willen we teelt van kikkererwt optimaliseren en rendabel maken. We zetten in op een goede plaag- en ziekteherkenning en waarschuwingssysteem. Daarnaast focussen we op zaaitijdstip, geschikte inocula, rassenaanbod en teeltrotatie. Via veredeling willen we rassen ontwikkelen die gedetermineerd zijn, waardoor een gelijktijdige afrijping resulteert in hogere kwaliteit. Via matchmaking willen we de primaire producent in contact brengen met potentiele afnemers.
Relevantie/Valorisatie
Via KickChick beogen we het verbinden van de huidige pioniers in de kikkererwtenteelt en volgers te laten aansluiten. Door een betere teeltkennis mikken we op een minder risicovolle teelt waardoor de teelt ook rendableer wordt en een hoogkwalitatief product vermarkt kan worden. Door connectie met de verwerkende industrie willen we de inspanningen van de Vlaamse landbouwer kenbaar maken, wat resulteert in een gedragen verwaarding van de kikkererwtenoogst.
Financiering
VLAIO