ILVO blogt ILVO BLOGT vanop het Proefplatform Agro-ecologie Hansbeke: Mulchlaag op de bodem door een complexe groenbedekker

25/02/2021
Field with flattened cover crop
Van bodembedekker tot mulchlaag voor een veerkrachtige bodem.

De groenbedekker die in juli 2020 is ingezaaid is een Biomax mengsel bestaande uit vlas, phacelia, alexandrijnse klaver, veldboon, voedererwt, zonnebloem en voederwikke.

Die soorten zijn verre van toevallig gekozen. Ik streef er naar om nutriënten op verschillende diepten in het bodemprofiel op te nemen en om maximaal koolstof aan te brengen in de bodem

Alain Peeters (RHEA)

De opkomst van het mengsel was goed maar door de droge weersomstandigheden in de zomer was de ontwikkeling niet maximaal. De zonnebloemen domineerden. Eind oktober 2020 hebben we het met de Roller-crimper van ILVO platgelegd. De rol met latten in visgraatpatroon creëert een mulchlaag waar doorheen gezaaid kan worden. De mulchlaag zorgt er voor dat onkruiden minder kans krijgen.

Het Proefplatform Agro-ecologie Hansbeke is een samenwerking tussen ILVO, PHAE en RHEA. De 50 ha biologische gronden bieden een unieke experimenteerruimte voor agro-ecologische principes. Regelmatig bloggen we over deze experimenten via de ILVO website en sociale media.

Vragen?

Contacteer ons

Koen Willekens

Expert bodembeheer, biologische en agro-ecologische teeltsystemen en compostering

Ook interessant