Projectnieuws Lancering wedstrijd Natuurpunt: Wie heeft de Schoonste Boerenweide?

23/04/2019
Kruidenrijk grasland
Kruidenrijke graslanden gezocht voor wedstrijd ‘De Schoonste Boerenweide’

Heb jij een kruidenrijk weiland en boer je daar goed mee? Doe dan mee aan de wedstrijd De Schoonste Boerenweide. Samen met ILVO en VLM wil Natuurpunt die landbouwers in de bloemetjes zetten die voor kleurrijke boerenweiden zorgen en die graslanden in hun bedrijfsmodel kunnen inpassen. Doe mee en win een weideafsluiting twv €1000.

De schoonste boerenweide?

Kruidenrijke graslanden leveren niet alleen voer voor vee, ze herbergen ook een schat aan leven. De biologische rijkdom die je in zo’n grasland aantreft draagt bij aan een robuust ecosysteem waar ook akker- en weidevogels van profiteren. Maar omdat opbrengsten vaak lager liggen dan op zuiver productiegrasland, vraagt het een inspanning van landbouwers om deze waardevolle graslanden in stand te houden. Daar hoort waardering voor. Daarom willen we met deze wedstrijd landbouwers in de kijker zetten die kruidenrijke graslanden weten in te passen in een economisch bloeiend bedrijf én zo een bijdrage leveren aan de boerennatuur.

Wie kan meedoen aan de wedstrijd?

De wedstrijd staat open voor actieve landbouwers wiens grasland uitgebaat wordt in het kader van een landbouwactiviteit. De boerenweide waarmee je aan de wedstrijd deelneemt mag niet onder natuurbeheer staan, maar kan wel bijvoorbeeld onderwerp uitmaken van een beheersovereenkomst van de VLM. Een jury bepaalt wie onder de deelnemers ecologie en economie het beste combineert in zijn bedrijf, en krijgt een ecologische afrastering twv €1000. De jury beloont ook de meest beloftevolle jonge ondernemer met een ecologische afrastering twv €500.

Hoe deelnemen?

Om deel te nemen aan de wedstrijd moet u enkele foto’s maken en een korte vragenlijst invullen. Dat kan u doen door zich hier in te schrijven. U kan deelnemen tot en met 17 mei. Snel zijn is de boodschap!

Het wedstrijdreglement

www.deschoonsteboerenweide.be gaat live op 23 april 2019

De Schoonste Boerenweide is een wedstrijd die wordt georganiseerd in het kader van het project ReConnect Farmers And Nature van Natuurpunt ism Natagora en met steun van de Europese Commissie. De verantwoordelijkheid voor deze publicatie ligt uitsluitend bij de auteur; de Commissie kan niet aansprakelijk worden gesteld voor het gebruik van de informatie die erin is vervat.

Europese vlag

Resultaat

Bekijk het resultaat van de afgelopen wedstrijd hier:

Vragen?

Contacteer ons

Ook interessant