Projectnieuws Eiwitten uit reststromen van zeewier en peulvruchten

22/09/2020
Close-up van donkergroen zeewier
Eiwitten uit zeewier, via bioraffinage naar nieuwe waardeketens voor food en feed

Een duurzame en goedkope oplossing voor het terugwinnen van biofunctionele en technologische eiwitten, dat is het doel van Europees project ALEHOOP, met ILVO als één van de 16 partners. Dit project voorziet een demonstratie op pilootschaal gericht op de extractie van goedkope voedingseiwitten door middel van een duurzaam en goedkoop proces, en dit op basis van reststromen van macroalgen en peulvruchten. De opgezuiverde eiwitten zullen worden gebruikt in de voedings- en diervoedersector.

Alternatieve eiwitbronnen

In de food en feed sector eisen consumenten functionele en betaalbare natuurlijke eiwitten uit andere bronnen dan de conventionele. Bovendien eist de industrie eiwitformuleringen van biologische oorsprong, die tegen lage kosten en een lagere milieu-impact kunnen worden geproduceerd. Het ALEHOOP-project biedt een duurzame en goedkope oplossing voor het terugwinnen van biofunctionele en technologische eiwitten. De huidige bronnen van deze eiwitten zijn soja, granen of aardappelen (voornamelijk geïmporteerd in Europa en ecologisch niet duurzaam). De schaarste aan dit soort hulpbronnen in Europa, waarvan de beschikbaarheid niet voldoet aan de vraag van de regio, dwingt tot het zoeken naar nieuwe bronnen van eiwitten, die tot nu toe niet zijn geëxploiteerd.

Reststromen verwerken en eiwitoogst verhogen

In dit project zijn de belangrijkste doelstellingen; (1) voordeel halen uit de bijproducten van de verwerking van materialen van plantaardige oorsprong (peulvruchten) en residuele macroalgen als grondstof, die op een milieuvriendelijkere manier de gevraagde eiwitten kunnen leveren. Groene en bruine macroalgen worden verzameld in respectievelijk Rias Baixas (Spanje) en Noorwegen. De resten na de verwerking van peulvruchten zullen uit Spanje verzameld worden. Beide grondstoffen zullen uit de regio worden gehaald, wat de lokale economie zal stimuleren en het potentieel heeft om de invoer van momenteel gebruikte grondstoffen te verminderen; (2) het optimaliseren van de verwerking van algenbiomassa via bioraffinage, om zo de eiwitoogst te verhogen ten opzichte van andere processen op laboratoriumschaal, rekeninghoudend met kwaliteit en kwantiteit. Aangenomen wordt dat de eiwitzuiverheid van deze behandelingen 60-70% bedraagt.

Reductie in milieu-impact en kosten

Zowel de optimalisatie van het proces als de valorisatie van het plantaardig afval zal leiden tot een significante reductie van de CO2-voetafdruk in vergelijking met conventionele processen (30% minder), evenals een aanzienlijke energiebesparing in een grootte-orde van 20%. De productiekosten zullen ook met ongeveer 20% worden verlaagd in vergelijking met conventionele processen. Het project zal leiden tot de ontwikkeling van twee nieuwe producten, één op basis van zeewier (macroalgen) en één op basis van peulvruchten.

Lees ook de brochure over de projectresultaten

ALEHOOP
BBI.eu

Project: ALEHOOP
Looptijd: 2020 – 2024
Financiering: Horizon H2020-onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie, oproep H2020-BBI-JTI-2019.
Samenwerking: 16 partners uit 6 verschillende landen, met het Spaanse CONTACTICA S.L. als project coördinator

Vragen?

Contacteer ons

Nathalie Bernaert

Expert plantaardige producten en reststromen

Ook interessant