Onderzoeksproject De veredeling van zeewier voor meer opbrengst in Europa

In uitvoering BBB

Blue Bio Boost - de kweek van zeewier stimuleren door een beter gebruik van genetische bronnen

Blue bio boost project

Contacteer onze expert

Algemeen kader

Macroalgen (= zeewier) helpen te veredelen om grotere en meer kwaliteitsvolle opbrengsten te bekomen in Europese zeewierboerderijen is het doel van dit project. Meer specifiek gaat het over het kweekpotentieel van suikerkelp in Noorwegen, Zweden en Ierland. Voor Europa, en voor ILVO (de veredelingsexperts) is dit een nieuw thema.
In Azië heeft selectieve veredeling van plaatselijke zeewiersoorten geleid tot aanzienlijke vooruitgang. Europa vertrouwde tot nu toe op de aanwezige natuurlijke populaties. Dit project onderzoekt de toepassingsmogelijkheden van geavanceerde veredelingstechnieken in macroalgen. De Europese zeewierindustrie wil dus genetische variatie inzetten via heuse van veredelingsprogramma's, om de opbrengst en kwaliteit te stabiliseren en te verhogen, en om ongecontroleerde genetische vermenging met wilde populaties aan te pakken. Dat laatste kan leiden tot ecologische risico's.

Onderzoeksaanpak

Er is een dubbele aanpak: Enerzijds werken we op de kweek van mengsels van superieur genetisch materiaal met allelfrequenties die vergelijkbaar zijn met lokale populaties ("mix-to-match"), zodat de nadelige effecten van genetische vermenging voorkomen worden. Anderzijds ontwikkelen we specifieke veredelingstechnieken voor het creëren van verbeterde genotypen van macroalgen en voor de productie van steriele sporofyten.

Relevantie/Valorisatie

Om de relevantie en de kans op effectieve implementatie en brede maatschappelijke acceptatie te verhogen richt de projectgroep een Stakeholder Engagement Group op. Deze groep wordt sterk betrokken bij de uitbouw van de beoogde veredelingsstrategie. Het is alvast duidelijk dat er zowel economische als ecologische meerwaardes worden nagestreefd. De ambitie is tot slot ook om de resultaten van dit project breed te verspreiden.