Event Zeewieren en algen op ons bord - de smaakvolle, gezonde toekomst!

algenveganaise met cracker

Wilt u toch contact opnemen met de algen-experts, voor extra informatie of een eventuele samenwerking? Contacteer Louise Pauwels voor meer info en doorverwijzing.

Op zoek naar de ideale smaakmaker voor jouw product? Proef op 4 mei 2022 letterlijk en figuurlijk de mogelijkheden van algen. Onder andere ILVO baant met haar onderzoek de weg voor deze zeeorganismen als innovatieve toevoeging in het Europese voedingsaanbod.

Flanders’ FOOD en ILVO organiseren een interactieve studiedag voor de Vlaamse voedingsindustrie die kennis wil laten maken met de voordelen, de kenmerken, de verwerkbaarheid en de smaak van algen in voedingsproducten.

Resultaten uit het (nog lopende) Interreg-project ValgOrize, en uit een reeks andere algenprojecten worden voorgesteld.

Wie?

Alle bedrijven die aan de slag willen met algen in voeding, of die gewoon nieuwsgierig zijn naar de stand van zaken in het onderzoek, en ook verwerkers en producenten.

Programma

Het plenaire programma wordt afgewisseld met actieve sessies in kleine groepen. De actieve sessies worden aangeboden aan alle deelnemers, dit zal in groep gebeuren, elke groep zal tijdens een break een andere sessie volgen:

  1. Proeverij van aantal producten: producten gemaakt door ILVO en andere instanties in kader van het project ValgOrize.
  2. Rondleiding in de Food Pilot: met focus op specifieke verwerkingstoestellen die interessant zijn voor algen (droogtoestellen, smaaklabo, extractielijn).
  3. Koken met Donald Deschagt: De chefkok die met zeewier aan de slag gaat in zijn restaurant deelt met u enkele keukengeheimen

Interesse? Plaatsen zijn beperkt (en waren al volzet op de originele datum!), dus snel inschrijven is de boodschap!

MEI = ALGENMAAND

Minister Crevits riep initieel februari 2022 uit als de Vlaamse algenmaand. Ondertussen is mei de officiële Vlaamse algenmaand geworden, zodat alle events fysiek en interactief (zoals ze bedoeld zijn), kunnen doorgaan. In dit kader organiseren niet enkel ILVO, maar ook Universiteit Gent en Thomas More Hogeschool events die algen in de kijker zetten.

- Op 12 mei nodigt Thomas More Hogeschool u uit op het symposium "De kracht van microalgen: een hefboom naar een meer duurzame en circulaire economie"; een workshop over het ontwikkelen en opschalen van een circulaire economie met micro-algen. Inschrijven kan hier.

- Op 19 mei organiseert Universiteit Gent de workshop "Using agri-food liquid streams for algal cultivation" (in het Engels). Daar wordt getoond hoe agro- en voedingsreststromen hergebruikt kunnen worden om eiwitrijke algen te kweken. Inschrijven doet u hier.

Download presentaties

Programma

Ontvangst
Introductie (Marie Demarcke, Flanders' Food)
Hoe algen de smaak van de Europese consument kunnen veroveren? (Johan Robbens, ILVO, coördinator ValgOrize-project)
Leverden de panels met test-consumenten nuttige data voor productontwikkeling? Feedback over een co-creatie-sessie met consumenten (Veerle Rijckaert en Charlotte Boone, Alice down the Rabbit Hole)
Eerste interactieve sessie (meer info in beschrijving)
Micro- en macroalgen al 10 jaar een bron van productinnovaties bij Flanders' Food. Enkele inzichten uit de projectendoos (Marie Demarcke, Flanders Food)
Een economisch haalbare en duurzame waardeketen opzetten voor algen? Lessons learnt uit het H2020 ProFuture-project (Geert Van Royen, ILVO, eiwitexpert)
Lunch
Tweede interactieve sessie (meer info in beschrijving)
Twee algenpioniers aan het woord: de Nederlandse zeewierproducenten van het bedrijf The Seaweed Company telen macroalgen in de Noordzee. In Portugal produceert het bedrijf Allmicroalgae verschillende microalgen, en hebben al verschillende algen producten op de markt. Welke weg hebben ze reeds afgelegd? Wat waren hun barrières en hoe zien zij de toekomst? Joost Wouters, oprichter van The Seaweed Company en Joana Silva, R&D manager Allmicroalgae (Engels) (Er is een tolk aanwezig)
De Europese wetgeving rond Novel Food is een barrière om nieuwe algen op de markt te brengen. Hans Verhagen deelt zijn ervaringen over het doorlopen van de hele procedure. Hans Verhagen is Consultant Novel Food, Hans was voorheen Chair van EFSA-working Group on Novel Foods.
Derde interactieve sessie (meer info in beschrijving)
Slotwoord en netwerkreceptie