Onderzoeksproject Sustainable soils by quality compost with defined properties

Algemeen kader
In het Soilcom-project zijn kwalitatieve, op maat gemaakte composten ontwikkeld, en hun eigenschappen en effecten zijn telkens gekarakteriseerd. Deze composten moeten het hoofd bieden aan de snelle bodemdegradatie die kan optreden in intensieve landbouwsystemen zoals in de Noordzeeregio. De onderzoekers hebben geëxperimenteerd met biologische reststromen, zoals bv. GFT en oogstresten, als grondstof in de compostrecepten. Er was aandacht voor zowel lokale ontwikkelingen (boerderijcompost) als voor commerciële composteerbedrijven die op regionale schaal werken. Er zijn positieve gevolgen van composttoepassing voor bodem en gewas waargenomen. Ook werd ingezet op het legaal kader voor boerderijcompostering in samenwerkingsverband.
Onderzoeksaanpak
Bij zowel commerciële composteerbedrijven als bij boerderijcomposteringen is het compostproces bekeken. De grondstoffen en het eindproduct werden gekarakteriseerd. Een uitgebreide set van composteigenschappen is ontwikkeld. Dat set is toegepast op tientallen composten, waardoor zowel producenten als gebruikers een duidelijk beeld hebben van het profiel en de specifieke compostkwaliteit. Voortaan bestaat dus ook de mogelijkheid om compost op maat te maken of toe te passen, omdat composteigenschappen gematcht kunnen worden met de beoogde toepassing (bodem - gewas - teeltsysteem). De uitgebreide karakterisatie laat toe om relaties tussen composteigenschappen onderling en relaties tussen grondstoffen en composteerpraktijken te identificeren. Qua composttoepassing is er studiewerk verricht in verschillende veldproeven, waaronder de ILVO-veldproef Bopact.
Relevantie/Valorisatie
Soilcom is een mijlpaal om zogenaamde afvalstromen omgezet te krijgen in een waardevolle hulpbron. Er is sprake van een meer circulaire economie en van steun aan het EU-beleid ter zake. In het project is samengewerkt met proefcentra, adviseurs, compostproducenten, telers en regionale autoriteiten om de lokale, regionale en trans-Europese noden te beantwoorden. Dit leidt tot verhoogde koolstofopslag, nutriëntenefficiëntie en productiviteit van groentetelers en meer kwalitatieve composten bij bedrijven. Adviezen over verbeterde wetgeving zijn geformuleerd, zowel voor op maat gemaakte composten als voor boerderijcompostering.
Financiering
Interreg VB North Sea Region
Provincie Antwerpen
Provincie Oost-Vlaanderen