Onderzoeksproject Microbiële fermentatiestromen als eiwitbron in voedings- en voedertoepassingen van Vlaamse bedrijven

Algemeen kader
De verschillende (rest)stromen uit microbiële fermentatieprocessen valoriseren tot hoogwaardige voedingsingrediënten of veevoedercomponenten, dat is voor veel bedrijven nog een onbekend terrein. Het project MICROBIAL PROTEIN TRANSITION heeft via kleinschalige showcases het potentieel getoond voor het geproduceerde single cell protein in menselijke voeding en voor de nevenstromen van de microbiële fermetaties in feed. Het project van ILVO en BBEU (Bio Base Europe Pilot Plant) ondersteunde bedrijven in de agrovoedingssector bij hun eerste, essentiële innovatiestappen in deze materie, met experimenten op vrij kleine schaal en de bijhorende analyses. De partners kozen voor een proces van co-creatie via de bestaande Living Labs binnen ILVO (en Flanders' FOOD).
Onderzoeksaanpak
Twee gevestigde proeffabrieken, de Food Pilot in Melle (op ILVO domein) en de Bio Base Europe Pilot Plant (een spinoff van UGent), hebben slim en in onderling overleg geïnvesteerd in de nodige pilootapparatuur. De apparaten laten toe om op kleine en semi-industriële schaal experimenten uit te voeren met het produceren, opzuiveren, karakteriseren en verder verwerken van de nutriëntenstromen via een microbieel fermentatieproces.
Tijdens het project werden daarna meteen twee showcases uitgevoerd, inclusief een duurzaamheidsanalyse. Eén betrof de evaluatie van het potentieel in voedingsproducten en één ging over mogelijkheden in voederapplicaties.
Relevantie/Valorisatie
De maatschappelijke en economische relevantie van dit onderzoek (en investering) is te vinden in de snel evoluerende, globale trend van eiwitdiversificatie via microbiële fermentatie, ook cruciaal in Vlaanderen. Alle betrokken partijen hebben positieve feedback gegeven op de aanpak om via de showcases het hele proces van valorisatie te bestuderen, samen met bedrijven die (elk van) de genoemde reststromen met kennis van zaken (zouden) kunnen valoriseren.