Onderzoeksproject Micro-algen eiwitingrediënten voor het voedsel en voeder van de toekomst

Voltooid PROFUTURE
Microscopic view of Tetraselmis chui - © Inês Maia

Contacteer onze expert

Algemeen kader

In het kader van de zogeheten ‘eiwittransitie’ wordt voorspeld en gehoopt dat ook eiwitten uit microalgen in de toekomst meer gaan bijdragen aan een voldoende, voedzame, veilige en betaalbare voedselvoorziening voor een snel groeiende wereldbevolking. Het project ProFuture werkt precies op de kennishiaten en knelpunten in verband met deze microalgen. Meerbepaald de microalgen die zijn geproduceerd in, en goedgekeurd door de EU, en die dus meer kans op marktverbreding maken. Het concreet doel is de marktintroductie te bevorderen van innovatieve, maatschappelijk verantwoorde, duurzame, eiwitrijke ingrediënten op basis van microalgen, voor verwerking in levensmiddelen en in diervoeder. ProFuture brengt 4 jaar lang 32 Europese partners samen uit het onderzoek, de productie-industrie en de handel. Bij de beëindiging van het project in 2023 zijn er interessante nieuwe kennispakketten, productontwikkelingen en marktstrategieën rond microalgen-eiwitten opgeleverd.

Onderzoeksaanpak

ILVO's taak binnen ProFuture lag vooral bij de analyse van de microalgen, eiwitextracten en nevenproducten, die door de algenproducerende projectpartners werden geleverd. De analytische resultaten hebben de basis gevormd voor de voedsel- en voederveiligheid en voor strategische beslissingen: zo bijvoorbeeld de keuze van de juiste microalgenstammen, de procesmethodes, de voedingsmatrices en de valorisatiemogelijkheden van de nevenproducten. De ILVO analyses betroffen volgende kenmerken van de producten: nutritionele parameters (o.m. samenstelling en aminozuurprofiel), technisch-functionele eigenschappen (viscositeit, oplosbaarheid, vetbindende en watervasthoudende capaciteit, gelerend vermogen, thermische, emulgerende en schuimende eigenschappen), veiligheidskenmerken (zware metalen analyse, allergeniciteit, microbiologische stabiliteit, aanwezigheid van ß-N-Methylamino-l-alanine), organoleptische eigenschappen (smaak en geur) en interactie met voedsel- en voedermatrices (emulsie- en gel-hittestabiliteit, gelsterkte, zetapotentiaal, ontwikkelen en gebruiken van modelsystemen). Verder is er een innovatief voedselverwerkkend toestel, nl. de spiraalfilterpers, geëvalueerd als extractiemethode. Ook is ‘agitated film drying’ als droogmethode voor microalgen getest.

Relevantie/Valorisatie

Een aantal wereldproblemen zoals de klimaatverandering, honger en een te lage beschikbaarheid van eiwit-evenichtige voeding, schaarser wordende natuurlijke hulpbronnen,... plaatsen de voedingsindustrie ook bij ons voor een uitdaging: de gewenste omschakeling naar alternatieve, milieuvriendelijke, plantaardige eiwitbronnen. De ProFuture partners zijn erin geslaagd om innovatieve voedings- en voedermiddelen met eiwitrijke ingrediënten uit microalgen te maken. In het ontwikkelingstraject hebben de partners een brede scoop bewaakt: de betaalbaarheid en de duurzaamheid van de geproduceerde microalgen-biomassa. Op die manier is bijgedragen tot de verbetering van de microalgen-waardeketen in de EU, een gunstige beïnvloeding van de perceptie en acceptatie door de consument en de optimalisatie van regelgeving, bedrijfsmodellen en marktstrategieën.