Onderzoeksproject Haalbaarheid van vrijloopkraamhokken
Algemeen kader
Vrijloopkraamhokken bieden een welzijnsvriendelijke oplossing voor zeugenhuisvesting, maar de economische haalbaarheid blijft een knelpunt. Uit de kennisuitwisseling tussen pionierende varkenshouders en geïnteresseerde collega’s bleek dat verhoogde biggenuitval, hoge bouwkosten, het niet verkrijgen van een meerprijs en onzekerheden over toekomstige wetgeving belangrijke obstakels vormen voor brede adoptie.
Onderzoeksaanpak
De operationele groep, bestaande uit pioniers (die reeds beschikken over een vrijloopkraamsysteem) en varkenshouders die hierin op termijn zullen investeren, heeft intensief kennis gedeeld over vrijloopkraamhokken. Tijdens bedrijfsbezoeken en discussies werden de voordelen, nadelen en economische implicaties van verschillende systemen onder de loep genomen.
Relevantie/Valorisatie
De bevindingen van deze operationele groep zijn relevant voor varkenshouders die overwegen te investeren in vrijloopkraamhokken. Via de webpagina op het varkensloket ‘haalbaarheid vrijloopkraamhokken’ kunnen zij kennismaken met vijf Vlaamse voorbeelden en met buitenlandse systemen. Deze informatie helpt bij het afwegen van haalbaarheid en economische impact. Partners in de groep waren 11 varkenshouders, Boerenbond, KU Leuven, PVL en Varkensloket/ILVO.
Financiering
Vlaamse Overheid - L&V
Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling
Boerenbond