Onderzoeksproject Bio-economie en circulaire landbouw voor gezonde bodems

Algemeen kader
Als je C-rijke organische stoffen zoals biochar en groencompost gebruikt in een cascadesysteem, dan kan je de landbouwkundige waarde en de finale duurzaamheid vergroten. Maar het kan ook leiden tot concurrentie voor deze bronnen. Dat blijkt uit het BioCASH-project, waarin is onderzocht hoe nutriënten-, energie- en biomassakringlopen in multifunctionele agro-ecologische productiesystemen gesloten kunnen worden, met bodemgezondheid als duurzaamheidscriterium. ILVO evalueerde biochar als hernieuwbare meststof, in combinatie met afvalverwerkingsproducten. Ook naar het verband tussen bodembeheer en het bodemmicrobioom in vijf Vlaamse veldproeven is gezocht.
Onderzoeksaanpak
ILVO analyseerde de agronomische waarde van biochar in combinatie met nutriëntenbronnen uit afvalverwerking en karakteriseerde chemisch en biologisch de bodem in verschillende veldproeven. Daarnaast werden beleidsinstrumenten geëvalueerd om een duurzamere bio-economie te ondersteunen. De cascadebenadering voor biomassa is empirisch getest. Daarbij wordt biomassa eerst ingezet in toepassingen met hoge toegevoegde waarde, zoals in de tuinbouw. Pas daarna gebruik je de gebruikte organische substraten voor de (akker)bodems. Eén casestudie richtte zich specifiek op het gebruik van groencompost in de tuinbouw.
Relevantie/Valorisatie
Dit project biedt waardevolle inzichten voor de circulaire landbouw en bio-economie. De resultaten bewijzen dat strategisch gebruik van biomassa in een cascade bijdraagt aan duurzame bodemgezondheid en tegelijkertijd concurrerende toepassingen ondersteunt. Deze aanpak helpt de landbouwsector en beleidsmakers bij het ontwikkelen van efficiënter hulpbronnenbeheer en versterkt het gebruik van organische materialen in bodembeheer. Door de nadruk op bodemgezondheid levert het project een belangrijke bijdrage aan duurzaamheidsdoelen op lange termijn.
Financiering
EU Horizon2020