Persbericht Tegengaan voedselverlies dankzij innovatieve voedselverwerkingstechniek voor appels

11/10/2018
Gevlochten mand met appels
Door een nieuwe verwerkingstechnieken is het mogelijk om sap te persen van appels met maximaal behoud van smaak-, kleur- en voedingsstoffen

Dankzij innovatieve verwerkingstechnieken is het mogelijk om sap te persen van appels met maximaal behoud van smaak-, kleur- en voedingsstoffen uit het vruchtvlees en de schil. Dit ‘sap van de toekomst’ bevat hierdoor 20% meer polyfenolen (antioxidanten) dan vb. een klassiek (troebel) sap bereid met een bandenpers. Bovendien is sap persen de oplossing om appels die niet geschikt zijn voor de versmarkt, toch te consumeren. Benieuwd naar de smaak en de achterliggende technologie? Kom proeven en een praatje slaan op de ILVO-stand op PIT in Gent.

PIT

PIT is een nieuw publieksevent over lekker eten, eigen kweek en korte keten dat dit jaar plaatsvindt van 12 tot 14 oktober in de Floraliënhal in Gent. Bezoekers kunnen er terecht voor informatie, nieuwigheden en inspiratie. Het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) is samen met het Departement Landbouw en Visserij en het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) aanwezig met een stand die in het teken staat van de strijd tegen voedselverlies, zoals het maximaal valoriseren van de Vlaamse fruitproductie.

De Vlaamse strijd tegen voedselverlies

Vlaanderen beschikt over een natuurlijke rijkdom aan verse groenten en fruit, heel wat expertise om ze zo duurzaam mogelijk te produceren en verschillende afzetkanalen om ze te valoriseren. Desondanks gaat van die groente- en fruitproductie jaarlijks zo’n 283.000 ton verloren, waarvan 80 procent nog eetbaar is. Het gaat bv. om appels met hagelschade of vruchten die niet aan de cosmetische kwaliteitseisen van de vershandel voldoen.

Enkele jaren geleden heeft de Vlaamse overheid van deze problematiek een prioriteit gemaakt. Een eerste stap was de gezamenlijke ondertekening van een engagementsverklaring ‘Samen tegen Voedselverlies’ met alle partners in de voedingsketen. Een volgende stap was de vertaling van dat engagement in een Vlaams Ketenplatform Voedselverlies en een Ketenroadmap met 9 doelgerichte actieprogramma’s. Daarin staat ook de ambitie van Vlaanderen zwart op wit: voedselverliezen tegen 2020 met 15% verminderen.

Natuurlijk troebel appelsap: een succesverhaal

Ook ILVO zet in op dit thema, door op zoek te gaan naar innovatieve verwerkingstechnieken en alternatieve afzetketens voor (voornamelijk) tuinbouwreststromen. Een succesvol voorbeeld hiervan is de verwerking van zogenaamde ‘rebut’ appels (van mindere kwaliteit) tot een hoogwaardig troebel sap.
Niets nieuws onder de zon? Toch wel. Dankzij het gebruik van een zuurstofvrije spiraal filter-pers die voor testen beschikbaar is in de Food Pilot (www.foodpilot.be), blinkt dit sap uit in voedingswaarde en smaak. Sap geperst met de spiraal filter-pers behoudt bijvoorbeeld 20% meer polyfenolen (antioxidanten) dan een klassiek troebel sap bereid met een bandenpers. Bovendien blijven de natuurlijke kleur- en smaakstoffen beter bewaard en is de perskoek die overblijft na het persen van goede kwaliteit, zodat ook die verder verwerkt kan worden.

Meer info over PIT

PIT vindt dit jaar plaats van 12 t.e.m. 14 oktober in de Floraliënhal in Gent. Op vrijdag is de beurs te bezoeken van 14:00 tot 21:00, in het weekend telkens van 10:00 tot 18:00.

Meer info: www.pit-event.be

Vragen?

Contacteer ons

Ook interessant

Persbericht 10/04/2024

Voedselbos als verdienmodel voor het eerst doorgelicht

foto van een voedselbos met bomen, gewassen en bloemen
Voedselbossen kunnen een rendabele bedrijfstak zijn voor Vlaamse landbouwers. Dat blijkt uit de eerste bedrijfseconomische doorrekening van een fictief maar realistisch voedselbos van 0,8 ha, samengev...