Persbericht Eerste proef met Vlaams zeewier wijst op interessante smaak- en textuurkenmerken

12/06/2018
Close-up van donkergroen zeewier
Bereiding van zeewier (Vlaams suikerwier)

Vlaams suikerwier, een lokale zeewiersoort, lijkt zich te onderscheiden van suikerwier dat in andere regio’s wordt geteeld. Dat blijkt uit een keukenproef met de allereerste, als-proef-gekweekte zeewierplanten uit het onderzoeksproject Value@Sea. “De textuur is steviger dan wat wij bijvoorbeeld plukken op onze proef-zeeboerderij in Noorwegen. Daar liggen onze textiele cultivatiematten waar het zeewier op groeit in beschutte fjorden. Het verbaast me niet dat precies dezelfde variëteiten in de Belgische Noordzee een robuuster eindproduct opleveren” zegt Bert Groenendaal Sioen Industries.

Ambitie om snel resultaten te tonen

Voor het eerst is er sprake van lokale kweek van zeewier, zoals suikerwier en zeesla, in het Belgisch deel van de Noordzee. Het is namelijk een doelstelling van het onderzoeksproject Value@Sea.

In dit project brengen de partners Sioen Industries (gespecialiseerd textiel), Colruyt Group, het Vlaams Instituut voor landbouw-,Visserij-en Voedingsonderzoek ILVO, reder Brevisco en schelpdierspecialist Lobster Fish hun expertise samen. Met een reeks praktische experimenten onderzoeken zij de technische, economische en ecologische haalbaarheid van een lokale, geïntegreerde kweek van tegelijkertijd oesters, sint-jakobsvruchten én zeewieren.

Wannes Voorend (Colruyt Group): ”Colruyt Group ziet een belangrijke nutritionele en ecologische meerwaarde in zeewier. Binnen Value@sea draait het voor ons rond duurzame, lokaal geteelde en evenwichtige voeding. De dialoog met de consument wordt belangrijk. En de smaak. Daarom lieten we een zeewier-chefkok oordelen over de eerste proefoogst, tijdens een keukenworkshop vanmiddag.”

ILVO focust op het biologisch groeiproces van voor-consumptie-geschikte zeewieren in de Noordzee. De eerste proefoogst bestond uit planten van ongeveer 60 cm. Het suikerwier is half november 2017 gezaaid en in zee geplaatst. De aquacultuurinstallaties van Value@Sea liggen op 5 km uit de kust van Nieuwpoort. “Zelfs nearshore kan de Noordzee woelig zijn, en dat beïnvloedt mogelijk de textuur van het zeewier”, zegt Daan Delbare van ILVO.

Bemoedigende resultaten op zee. Veelbelovend product in de verwerking

Ondanks kleine moeilijkheden met de installatie en ruwe mariene omstandigheden noemt het consortium van Value@Sea de eerste resultaten bemoedigend. De eerste echte oogst is wellicht pas voor volgend jaar. Het gemeenschappelijk doel is om een haalbare commerciële “seagriculture” wetenschappelijk voor te bereiden en om zeewieren bekend maken bij het grote publiek.

Een eerste oordeel over het geoogste Vlaamse zeewier, in een proefkeuken bij Colruyt Groep Academy in Halle werd gevraagd aan zeewier-chefkok Donald Deschagt (Le Homard et la Moule in Bredene). Tijdens een workshop verwerkte hij deze suikerwier (Saccharina latissima) in een wakame-salade. “Het product heeft zich voortreffelijk gedragen. De smaak is zilt en nootachtig, het mondgevoel is mals ”. Kortom, Deschagt noemt het “veelbelovend zeewier”.

Groep personen proeven van Vlaams suikerwier
Enkele partners van Value@Sea project proeven Vlaams suikerwier

Vragen?

Contacteer ons

Bert Groenendaal

R&D Sioen Industries

Hanne Poppe

Persverantwoordelijke Colruyt Group

Ook interessant