Projectnieuws Een nieuwe markt voor reststromen van witloof, andijvie en radicchio

01/12/2018
Witloofblaadjes met een klein flesje
Componenten uit gewassen van de familie Cichorium zijn interessant voor de productie van voeding en drankjes of als bouwsteen in de productie van biomaterialen.

Bij de productie en verwerking van de bladgroenten witloof, radicchio en andijvie en de industriële verwerking van cichorei voor de productie van inuline ontstaan er heel wat reststromen. Binnen het nieuwe project CichOpt willen Europese partners die reststromen opwaarderen tot ingrediënten van voeding en drankjes, en van cosmetica en biomaterialen.

Valorisatie van de reststromen van Cichorium gewassen

Witloof, andijvie en radicchio, allemaal behorend tot het Cichorium genus, zijn geen grote ‘cash crops’ in Europa, maar in sommige regio’s zijn ze van groot economisch belang. De reststromen uit die regionale productie zijn omvangrijk, maar tot nu toe onderbenut. Om die reststromen op te waarderen en om toepassingen te vinden in o.a. ‘food & farma’ sectoren werd een internationaal project opgestart, CichOpt, waarbij ILVO coördineert.

De interessante componenten in kaart brengen

De projectpartners werken aan een cascadesysteem voor bioraffinage, aan de hand van geselecteerde biogebaseerde toepassingen. Doelcomponenten zijn voedingsvezels, vrije suikers, sesquiterpeenlactonen en polyfenolen. Hun aanwezigheid wordt onderzocht in de verschillende Cichorium gewassen, in de verschillende delen van die groenten (blad, wortel) en in de reststromen en bijproducten die ontstaan bij de verwerking. Deze doelcomponenten zullen getest worden als ingrediënten van voeding en drankjes. Dergelijke toepassingen zijn veelbelovend, vooral in het licht van de stijgende trend in vegetarisch/vegan, natuurlijke, lokale en clean label producten. Daarnaast zal ook het gebruik als bouwsteen in de productie biomaterialen in verpakkingen, flessen en kledij worden bekeken. Het onderzoek omvat tevens een moleculaire analyse, die waardevolle informatie zal opleveren voor de ontwikkeling van een langetermijnstrategie voor de Cichorium-soorten. Zo kunnen nieuwe doelstellingen worden geformuleerd voor veredeling naar ‘soorten op maat’. Dat kunnen soorten zijn met een specifieke smaak, maar ook soorten met een hoog gehalte van een bepaalde doelcomponent.

Nieuwe opportuniteiten voor producenten

Via veredeling, selectie en productie kan het project nieuwe opportuniteiten bieden aan producenten van witloof, andijvie en radicchio. Zo kan er bijvoorbeeld ingespeeld worden op de effecten van klimaatverandering, en kan er gediversifieerd worden in het aantal rassen met verschillende eigenschappen. Bovendien kunnen reststromen, die nu geld kosten aan de producent en verwerker, omgevormd worden tot producten die extra opbrengsten genereren.

Project: CichOpt

Looptijd: 2018 - 2021

Financiering: FACCE-SURPLUS

Samenwerking: Inagro, Wageningen Plant Research, Nationale Proeftuin voor Witloof, University of Hohenheim, VTT Technical Research Centre of Finland

Logo: Joint Programming Initiative on Agriculture, Food Security and Climate Change (FACCE-JPI), de europese vlag

Vragen?

Contacteer ons

Bart Van Droogenbroeck

Expert in plant-based by-products

Ook interessant

Video 07/05/2024

Wetenschap uitgedokterd 2024

Wetenschap uitgedokterd
Wetenschap Uitgedokterd haalt jonge wetenschappers uit hun vertrouwde lab of bureau en plaatst ze voor een camera met een duidelijke opdracht: vertel het grote publiek in een heldere 3-minuten-pitch o...