In de media Mulch zorgt voor stabielere opbrengst bij selder ondanks droogte

Als antwoord op de klimaatverandering zet de veredeling al jaren in op meer droogtetolerantie. Maar de toenemende klimaatextremen vragen snellere oplossingen, op het vlak van teelttechniek bijvoorbeeld. Mulch werkt als een spons en kan de waterbeschikbaarheid voor het gewas verhogen, zo blijkt uit een proef in selder. Maar er zijn ook wat kanttekeningen te maken.
Door klimaatverandering worden we in Vlaanderen alsmaar vaker geconfronteerd met extreme weersomstandigheden, gaande van extreem droge jaren tot extreem natte jaren. Daar komt nog eens bij dat binnen eenzelfde groeiseizoen een extreme droogte gevolgd kan worden door een extreem natte periode, en omgekeerd. Deze extremen brengen veel problemen voor boeren met zich mee. Er wordt al jaren geïnvesteerd in het veredelen van meer droogtetolerante gewassen, maar
door de snelle opeenvolging van verschillende extremen kan de hulp niet snel genoeg komen. Als de planten zich niet snel genoeg kunnen aanpassen komt de vraag naar voor: kunnen wij ons aanpassen? Hoe kunnen we via teelttechnieken proberen omgaan met weersextremen? Het toepassen van mulch lijkt hier een haalbare kaart. Controleplot met selder zonder mulch. HYDRAS-regenkappen (op de achtergrond) kunnen worden gebruikt om droogte te veroorzaken.
Lees het volledige artikel uit Proeftuinnieuws van 9 mei 2025
Soilstruct project
Meer info in het project 'Bodem gestructureerd, bodem klimaatrobuust beheerd'