Studiedag Studiedag 'Voedselverlies in de zorg'

Inschrijven
Duurzame zorg

Voedselverlies tegengaan is niet vanzelfsprekend. Zorgorganisaties hebben heel wat andere uitdagingen waardoor het niet evident is om het in de praktijk te brengen.

Voedselverlies vermijden, vraagt inspanningen zoals het meten van hoeveelheden, menukeuzes en groottes van porties aanpassen, communiceren met zorgpersoneel en patiënten, aanpassen van de logistiek enz… En dan mag u de richtlijnen inzake voedselveiligheid ook niet uit het oog verliezen.

Daarom worden u tijdens deze studiedag enkele praktijkvoorbeelden en de mogelijkheid om ervaring uit te wisselen en te leren van anderen aangeboden. Hoe gaan koks, zorgpersoneel, facilitair verantwoordelijken, duurzaamheidscoördinatoren en leidinggevenden er mee om? U leert het op onze studiedag.

Programma

Het is mogelijk om u in te schrijven voor enkel het voor- of namiddaggedeelte. Om goed te kunnen plannen en voedselverlies te vermijden vragen we u om ook aan te duiden of u deelneemt aan de lunch en het netwerkgedeelte.

9u30 - Ontvangst met koffie

10u00 - Welkomstwoord vanuit AZ Delta en de Green Deal Duurzame Zorg

10u15 - ‘Europese doelstelling voor preventie van voedselverlies in de zorg op komst’. Toelichting Vlaams en Europees beleidskader - door Ann Braekevelt (OVAM)

10u40 - Getuigenis vanuit AZ Delta omtrent monitoring en aanpak voedselverlies

11u40 - Duopresentatie door ILVO en Zorgband: resultaten project ‘au bain perdu’ omtrent het verminderen van warmhoudresten in woonzorgcentra

12u10 - Lunch met oog op preventie van voedselverlies

13u15 - Keuze uit 1 van volgende workshops:

  • Keuze 1: Workshop over de menukeuze en diversificatie op basis van doelgroep – begeleid door FoodWIN
    Eén menu voor iedereen of toch meer diversificatie? Hoe patiënten met een verschillend ziektebeeld, leeftijd, culturele achtergrond, voorkeur voor type menu, toch aanspreken opdat de borden met plezier worden leeggegeten? We brengen enkele cases en gaan met elkaar in interactie.
  • Keuze 2: Workshop datacaptatie van voedselinname en voedselverlies in de zorg – begeleid door ILVO vanuit het FINE-project
    We demonstreren in deze workshop een prototype toestel om voedselinname en -verlies te monitoren. Samen gaan we aan de slag hoe dit kan verweven worden in een zorgcontext en welke knelpunten er nog zijn. Deze workshop kadert binnen het FINE project.

14u45 - Afsluitende netwerkdrink (tot 15u30)

Adres en bereikbaarheid

AZ Delta Campus Rumbeke - Deltalaan 1, Roeselare – Gebouw RADar
Campus Rumbeke | AZ Delta Roeselare-Menen-Torhout

Vanuit station Roeselare is AZ Delta vlot bereikbaar met de bus.
Wie met de auto komt, kan via de gps Deltalaan 1 Roeselare terugvinden in Google maps en Waze.

Dit event is gericht op de deelnemers aan de Green Deal Duurzame Zorg en iedereen die interesse heeft in het thema. De doelgroep is zeer breed: koks, facilitair medewerkers, logistiek personeel, zorgpersoneel, duurzaamheidscoördinatoren, management, etc. zijn welkom.

  • 09:30 — 15:30
  • AZ Delta Campus Rumbeke - Deltalaan 1, Roeselare – Gebouw RADar

Programma