Corporate nieuws Studie “Rebalancing agriculture and environment in the Fertile Delta” uitgevoerd door Clingendael en ILVO

16/07/2024

De Europese Green Deal houdt niet voldoende rekening met de regio-specifieke uitdagingen zoals die zich voordoen in de vruchtbare landbouwdelta in onze contreien, Vlaanderen en Nederland onder meer. Meer bottom up lokaal beleid binnen het Europees kader, en meer interregionaal strategisch overleg is een te onderzoeken benadering. Dat is een conclusie in de studie “Rebalancing agriculture and environment in the Fertile Delta”, uitgevoerd door het Nederlandse Clingendael Instituut en door ILVO. De studie, gereleased op 16 juli 2024, is gebeurd in opdracht van LTO (Nl.) en van Boerenbond (Vl.).

Europa vaardigt strikte maatregelen uit, met hoge ambities die van bovenaf zijn opgelegd aan de landbouwsector. Het giet lange termijn doelstellingen in afdwingbare wetgeving, terwijl de onzekerheid van de uitkomst toch groot is door de hoge complexiteit van landbouw binnen zijn lokale context. De onderzoekers bevestigen het toekomstig belang van de voedselproductieregio in Noordwest-Europa en de aanwezig troeven (bodemvruchtbaarheid, innovatie, hoge efficiëntie…). Daar tegenover staat een hoge totale impact op het milieu (stikstof en broeikasgassen in de atmosfeer, nitraat in de oppervlaktewateren…). De boeren in de vruchtbare delta ervaren bij hun (top)productie een grote druk, ten gevolge van de hoge grondprijzen, de vele en snel wijzigende milieu-, vergunnings- en administratieve eisen en de dichte bevolkingsgraad.

Clingendael

Contact

Adriaan Schout
Clingendael
Clingendael 7, 2597 VH The Hague, The Netherlands
T +31 70-374 66 86
aschout@clingendael.org

Vragen?

Contacteer ons