Workshop Peulvruchten in de hoeveslagerij

Peulvruchten hoeveslagerij

Kom meer te weten over de verschillende verwerkingswijzen, verhoudingen, kruiden. We steken de handen uit de mouwen en gaan onder leiding van expert Kevin Storms nieuwe combinaties proberen van vlees met peulvruchten.

Ondanks de voordelen van peulvruchten voor de bodem, ervaren landbouwers een gebrek aan afzetmogelijkheden. Door ze zelf te verwerken, ontstaan er mogelijkheden om het aanbod in de hoeveslagerij uit te breiden en in te spelen op nieuwe vragen van klanten.

  • Voorstelling Food Pilot - Geert Van Royen (ILVO)
  • Aan het werk met chef Kevin Storms
  • De Zwalmbeekhoeve deelt hun ervaringen met peulvruchten in de hoeveslagerij

Info en inschrijven

nele.lauwers@boerenbond.be

Diversi-peul

Deze workshop kadert binnen het Leader-project DIVERSI-PEUL. In de regio Vlaamse Ardennen tot Dender neemt Boerenbond samen met ILVO initiatief om verschillende peulvruchten te demonstreren. Tegelijk starten we een traject met landbouwers en hoeveslagers over de verwerking en valorisatie van de lokaal geproduceerde peulvruchten.

Teelttechnische informatie

De eerste workshop van Diversi-Peul ging begin juli 2024 door en schetste de teelttechnische aspecten van lokale peulen in Vlaanderen.

ILVO-onderzoeker Hilde Muylle onderstreepte toen ook de voornaamste kansen met peulvruchten: de planten kunnen stikstof fixeren uit de lucht, ze bevatten een hoog eiwitgehalte (tussen 25 en 45%) en ze komen in een grote diversiteit, kunnen gangbaar of biologische geteeld worden, als rein- of mengteelt. Verder zoomde ze in op enkel specifieke gewassen zoals gele erwt, veldboon, soja, droogbonen, lupine, kikkererwt en linzen.

Per teelt gaf Hilde Muylle een overzicht van de zaai- en oogstperiode, de bemesting, gewasbescherming, opbrengst, eventueel na-oogst en mogelijkheden voor verwerking.

Hieronder vind je de presentaties: