Publicatie Verkennende studie van anti-nutritionele factoren in peulvruchten (Leguminosen)
Deze mededeling is het resultaat van literatuuronderzoek en analyses uitgevoerd binnen het project Een Boon voor Leuven, gesteund door de Vlaamse Overheid. Dit project liep van 1 juli 2022 tot en met 30 september 2024 en was een samenwerking tussen Boerenbond, ILVO, Kortom Leuven en Content.
Het doel van het project was om in de regio Leuven een duurzame waardeketen op te zetten rond lokaal geproduceerde plantaardige eiwitten. Specifiek richtte het project zich op de teelt en verwerking van peulvruchten, met name witte lupine, gele erwt en veldboon, geteeld als mengteelt met haver. Met deze gewassen willen landbouwers inspelen op een groeiende vraag in de markt naar plantaardige eiwitten.
Eiwitgewassen voor humane voeding blijven in Vlaanderen relatief onbekend en beperkt beschikbaar (VLAM, 2022). Nochtans vormen ze een waardevolle bron van macro- en micronutriënten met potentieel gunstige effecten op de menselijke gezondheid. Een uitdaging echter bij de verwerking van eiwitgewassen zoals witte lupine, gele erwt en veldboon is de aanwezigheid van anti-nutritionele factoren (ANF). De reductie van deze stoffen is essentieel om de voedingswaarde en verwerkbaarheid te verbeteren, en is mogelijk door een doordachte raskeuze, aangepaste teelttechnieken en geschikte verwerkingsmethoden.
In wat volgt, wordt een overzicht gegeven van de belangrijkste anti-nutritionele factoren en de mogelijke methodes om deze te verlagen. Daarnaast worden ook eerste resultaten toegelicht van een verkennende analyse van anti-nutritionele factoren in peulvruchten, geteeld en verwerkt binnen het project Een Boon voor Leuven.
Lees het volledige rapport
Verkennende studie van anti-nutritionele factoren in peulvruchten (Leguminosen)