Onderzoeksproject Samenwerking in een agro-ecologische en 100% Belgische pasta-keten
Algemeen kader
De meeste tarwe die in Vlaanderen wordt verbouwd is zachte tarwe voor voederdoeleinden. Dit project verkent de mogelijkheden van harde baktarwe, de zogenaamde durum. Doel is om de toepassing in een agro-ecologische context te bestuderen, en tegelijk de (nieuwe) ketenvorming en meerwaardecreatie voor alle betrokken actoren te bevorderen. Concreet wordt gemikt op de samenwerking tussen enerzijds tussen landbouwers in twee cluster regio’s (Pajottenland en Heuvelland), en anderzijds tussen deze clusters van landbouwers en een centrale lokale afnemer-verwerker.
Onderzoeksaanpak
Een stuurgroep rond de teelt van durumtarwe wordt opgericht waarin landbouwers hun kennis kunnen uitwisselen rond de teelt en onderlinge ervaring gedeeld kan worden. Via on-farm monitoring door onderzoekers van ILVO wordt de agro-ecologische kennis uitgebreid. Ter opbouw van een duurzame waardeketen in een co-creatief proces leggen we de basis voor nieuwsoortige afspraken tussen landbouwers en verwerkers in de agro-voedingsketen.
Relevantie/Valorisatie
Met het charter ‘Voedsel Verbindt Boer en Burger’ wil de Vlaamse Overheid samen met diverse stakeholders lokale voeding nog meer op de kaart zetten. Met dit project wil een groep van landbouwers en een familiaal voedselverwerkend bedrijf kansen onderzoeken voor innovatieve producten op basis van lokale ingrediënten.
Financiering
Agentschap Landbouw & Zeevisserij