Onderzoeksproject Quinoa Lokaal
Algemeen kader
Het project “Quinoa lokaal” (QUILO) wil verkennen of en hoe er een gangbare en/of biologische teelt van het nieuwe gewas quinoa rendabel te introduceren is in Vlaanderen. De onderzoekers nemen het groene imago van dit gewas aan als een sterke begintroef. Daarom mikken ze op een teelt zonder gebruik van pesticiden en/of herbiciden. Doel is om de Vlaamse landbouwer in staat te stellen een kwaliteitsvol quinoa-eindproduct te leveren, en tegelijk de rendabiliteit te garanderen/verhogen.
Onderzoeksaanpak
Het project omvat 2 grote pijlers: We creëren een leernetwerk met participatie van de doelgroepen. Via veldexperimenten en labanalyses genereren we technische kennis, zijnde inzichten in de beste teelttechnieken en in rendabiliteits- en kwaliteitsanalyses.
Relevantie/Valorisatie
Het QUILO-project heeft de fundamentele kennis over de teelt van quinoa in Vlaanderen verfijnd. Vroegrijpe rassen zonder saponines zijn te prefereren, zowel voor contractteelt als vrije teelt, waarbij een succesvolle teelt mogelijk is zonder het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Het loont om quinoa vroeg en ondiep te zaaien. Voor een optimale opbrengst heeft quinoa minimaal 90 eenheden stikstof nodig. Deze rendabele eiwitrijke nicheteelt draagt bij aan het verbreden van de teeltrotatie op innovatieve landbouwbedrijven. Met QUILO en via synergiëen met andere projecten streven we naar een grotere bekendheid van quinoa onder zowel producenten als afnemers. Hierdoor ontstaan er grotere kansen in zowel de markt als de verwerkingsindustrie.
Financiering
VLAIO